Tapetsering och målning – Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och målning!


…med tapetsering

1. Ytan ska vara jämn! De nya non-woven-tapeterna (Easy Up/Quick Up) är enkla att tapetsera med eftersom man limmar direkt på väggen, men de kräver också ett felfritt underlag. Eftersom materialet är stumt och inte suger åt sig fukt finns det risk för luftbubblor om inte eventuell underliggande tapet sitter ordentligt fast. Om den gamla tapeten bubblar sig när du tvättar av eller målar den måste du limma fast eller riva bort och spackla ytan.

2. Måla först för bättre fäste och finish. Det kan vara knepigt att få tapet att fästa på en bredspacklad vägg, måla väggen innan så får limmet bättre fäste. Ytterligare en fördel med att måla väggen är att eventuella glipor mellan våder som ska sättas kant i kant syns mindre om du målar väggen i samma kulör som bottenfärgen på tapeten. Detta gäller särskilt om du ska sätta en mörk tapet på en ljus vägg och vice versa.

3. Börja i rätt ände. Att man alltid ska börja tapetsera vid fönstret är sant, om du har en tapet som ska sättas omlott och vill slippa skuggkanter. Men idag, när de flesta tapeter ska sättas kant i kant, spelar det ingen roll var i rummet du börjar.

4. Använd rätt lim. Glöm heller inte att kontrollera att du verkligen har rätt tapetlim! Pappers-, vinyl- och non-woventapeter kräver helt skilda limtyper.

…med målning

1. Se till att underlaget är slätt! Det finns ingen färg som döljer ett dåligt slipat eller slarvigt spacklat underlag. Om hela väggen måste bredspacklas kan det vara en god idé att be ett proffs om hjälp, att få en hel vägg snyggt jämn och slät är svårt för en lekman. Måla och tapetsera kan du göra själv ändå. En annan lösning kan vara den så kallade ”Återställaren”, en kraftig tapetliknande väv som trollar bort de flesta mindre ojämnheter och även fungerar för att täcka målad glasfiberväv, vilken kan vara svår att riva bort.

2. Fuska inte med rengöringen. Vill du att färgen ska fästa ordentligt och sitta kvar länge finns inga genvägar. Tvätta med målartvätt, spackla och slipa om det behövs. Börja alltid med att måla taket och forsätt nedåt för att avsluta med lister och snickerier. Glöm inte att täcka möbler och golv så slipper du tråkigt efterarbete.

3. Maskera med rätt tejp! Ta också gärna en titt på de nya maskeringstejper som kommit de senaste åren. De kostar lite mer, men du får i gengäld knivskarpa kanter och det finns även UV-beständig tejp för fönstermålning som kan sitta kvar i upp till två månader utan att fastna.

Bra verktyg gör halva jobbet.

Satsa på kvalitetspenslar och roller, ha alltid vasst blad i tapetkniven och hyr ett tapetbord om du ska sätta upp pappers- eller vinyltapeter.

Glöm inte ROT-avdraget!

Det gäller för 50 procent av arbetskostnaderna för både målnings- och tapetseringsarbeten.

Tips! Provtapetsera på nätet.

På exempelvis www.borastapeter.se, www.decormaison.se och www.durosweden.se kan du testa hur tapeterna ser ut i olika typer av rum.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar