Tänk vad lite färg kan göra!

Att fräscha upp ett rum är enkelt med lite färg. Och att måla är både roligt och tacksamt då man hela tiden kan se hur fint det blir. Särskilt tidsödande brukar det inte heller behöva vara. På bara några dagar hinner man faktiskt mer än vad man kanske tror.

roller


Lite färg kan göra stor skillnad.

När väggarna och taket ska målas är förstås det allra bästa och enklaste om rummet är helt tomt på möbler och diverse prylar, innan målningen påbörjas. Men det funkar också att flytta ihop det mesta till mitten av rummet. Sedan täcker man både möbler och golv med byggplast. Det räcker om man täcker 1/3 –1/2 rummet och målar där först. Sedan flyttas plasten till den andra delen av rummet när den ska målas.

Taket

Det första man börjar måla är taket. Här är det lätt att snålheten bedrar visheten. Det kan faktiskt vara mer ekonomiskt att välja en dyrare färg, då den oftast täcker bättre. Dessutom blir det mer arbetskrävande med den billigare färgen, eftersom det kan behövas många strykningar innan resultatet blir det önskade.

Ett förlängningsskaft till rollern underlättar arbetet avsevärt. Närmast taklisten kan det vara bra att penselstryka, om man inte föredrar att använda maskeringstejp. Annars är det svårt att få färg närmast listen utan att det blir färgklumpar från rollern. Ibland kan det räcka med en strykning, men oftast behövs två. Det får man avgöra när färgen torkat helt.

Väggarna målades med vanlig väggfärg och strukturroller.

Det är enklast och mest miljövänligt att använda vattenbaserad färg. Färgrester och tomma färgburkar ska lämnas till en miljöstation.

Väggarna

En fördel med målade väggar jämfört med tapetserade, är att skador och fläckar lätt kan målas på med lite färg.

Det första man bör tänka på är att underarbetet har stor betydelse för det slutliga resultatet. Lös tapet ska rivas loss och spackel läggas på tapetskarvar och skador. Ofta händer det att tapeten reser sig när spacklet läggs på. Då är det bara att riva loss det som går av tapeten och sedan spackla så att ytan blir jämn. Eventuellt kan man behöva slipa lite på spacklet när det torkat.

När hål, skarvar och skador spacklats, är det dags att börja måla väggarna. Det arbetet går snabbare och är enklare om taklisten, golvsockeln och fönsterkarmar först maskerats med maskeringstejp. Man kan också måla med en pensel närmast listen, sockeln och karmarna först.

Med en roller går det snabbt. Det finns en speciell strukturroller om man vill uppnå den effekten. Särskilt strukturfärg finns också och ger då tydligare struktur än när vanlig färg används.

Därefter målas taklisten, golvsockeln och snickerierna runt fönstren, om det behövs, först med grundfärg och sedan med snickerifärg.

<!– –> Spackelspaden fungerar bra till att skrapa loss kanterna runt borrhålen. Sedan är det bara att spackla igen hålen.

Vilken färg?

Vilken färg rummets väggar ska ha är förstås högst individuellt. Värt att tänka på är att det kan vara svårt att välja färg och få önskat resultat med ledning av de små lappar med färgprover som finns hos färghandlaren. Oftast får färgen en annan nyans på en större målad yta än själva färgprovet. När man funnit en färg som verkar vara den önskade, kan det därför vara en god idé att köpa en liten provburk med den kulören och provmåla på någon yta som normalt täcks av till exempel en bokhylla. Om man sedan ångrar färgvalet och måste måla över med en annan färg finns det annars en risk att det blir en annan nyans där än på övriga ytor.

Möbler

Nu är det inte bara tak, väggar och lister som kan behöva en ansiktslyftning. Även gamla möbler kan ganska enkelt fräschas upp.

Vi hade ett vitrinskåpet i lackad furu som blev en allt mer mörk och trist syn. För att fräscha upp den beslöt vi oss för att måla om den.

Den lackade ytan fick först slipas ner så att färgen skulle fästa. Här behövde vi inte slipa ner till trärent, utan bara så att den glatta lackytan mattades. Och det verkar ha varit tillräckligt.

Därefter målades skåpet med grundfärg och när den torkat med halvblank snickerifärg. Knoppar i tenn fick ersätta de gamla träknopparna.

Det gamla vitrinskåpet i furu var ingen upplyftande syn.

Vips så blev den mörka trista hörnan och även resten av rummet som nytt! Och boten var ju inte längre bort än närmaste färgaffär.

Det här användes:

Täckplast, grund-, tak-, vägg- och snickerifärg, väggspackel, spackelspade, penslar, strukturroller, rollerskaft, slippapper, eventuellt maskeringstejp och målarvantar. Även en bra ljuskälla, till exempel en bygglampa, är viktig om man målar under den mörka årstiden.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar