Stora husmålarskolan

Nu är bästa tiden på året att måla om sitt hus. Har du bestämt dig för att göra jobbet själv? Vi har pumpat Ken Kennard, Vi i Villas måleriexpert, på hans absolut bästa tips.


Vi i Villas måleriexpert Ken Kennard tipsar!

Det finns ingen statistik på hur många skilsmässor som ommålning av hus ger upphov till varje år, men risken för konflikter ökar garanterat när fasadmålningen till sist styr hela semestern.

Så fort det är uppehållsväder åker penslarna fram. När det regnar surar man framför smhi.se och yr.no i väntan på att lågtrycken ska blåsa bort.

– Vanligaste misstaget som människor gör är att underskatta hur mycket tid som krävs för att måla om ett hus. Det tar alltid längre tid än man tror, konstaterar Vi i Villas måleriexpert Ken Kennard, som också är delägare i Granath & Polsk målerifirma AB i Stockholm.

Läs mer: Måla husfasad

Göra själv eller anlita firma?

Den första frågan du måste ställa dig själv är alltså: orkar, hinner och vill jag måla om mitt hus själv?

Rotavdraget, som är särskilt fördelaktigt när man anlitar en målerifirma eftersom upp till 80 procent av en målningsoffert ofta är arbetskostnad, är därmed ett starkt argument för att lägga ut jobbet.

En annan befogad fråga är om huset verkligen behöver målas om.

– Vi är väldigt dåliga på att tvätta våra hus. Ofta blir det en mögelbeläggning på fasaden och särskilt på vindskivorna. Det beror inte på färgen utan bland annat på luftens surhetsgrad och på om det finns mycket växtlighet kring huset. Om vi skulle tvätta våra hus vartannat år så skulle vi inte ha några problem med svartmögel. Många målar i onödan, säger Ken Kennard.

Bästa tiden är maj-juni

Hur lång tid det tar att måla om sitt hus beror på en rad olika saker:

Hur stort är huset? Hur mycket snickarglädje och detaljer finns det? I vilket skick är fasaden? Kan du måla hela dagarna eller blir det bara någon timme före eller efter jobbet? Kan du få hjälp av en kompis eller någon i familjen? Hur van är du? Hur är vädret?

Efter midsommar ökar luftfuktigheten, vilket innebär att det blir allt mer dagg på morgonenoch på kvällen. Det innebär färre målningstimmar per dag.

I den bästa av världar kanske du därför har möjlighet att avsätta en semestervecka till målning i maj eller i juni.

Då slipper du fuktigheten och kan se fram emot en målningsfri semester tillsammans med familjen.

– Jag tror att det är vettigt att inte ha för höga ambitioner. Kanske ska man nöja sig med att måla en eller två sidor av huset en sommar. Med mitt eget hus har jag delat upp målningen på tre somrar, säger Ken Kennard.

Läs mer: Vi i Villas underhållsguide

Ta hjälp med delar av målararbetet

Även om man inte vill lägga ut jobbet på professionella målare så kan man ta hjälp med delar av arbetet.

Att ta hjälp med bara tvättningen av huset är ett alternativ. I dag finns flera olika tekniker för att tvätta hus utan kemikalier.

Köp målarverktyg

När man har bestämt sig för vad man vill göra själv så är det dags att köpa verktyg.

– Räkna med att sakerna du behöver för att måla om ditt hus kostar ungefär 1 000 kronor. Sedan tillkommer naturligtvis kostnaden för färg. Även jag, som har rabatt på färg, tycker att det är väldigt dyrt. Att tillverka färg är inte särskilt kostsamt, men man ska komma ihåg att det ligger mycket forskning bakom utvecklingen av färger, säger Ken Kennard.

När man väl har köpt verktyg och färg är det bara att sätta igång. Själva målningen är den lätta – och roliga – delen. Det arbetsamma och ofta mest tidskrävande är grundarbetet.

– Det är a och o. Där får man inte fuska för då är allt annat arbete förgäves. Även om man tycker att huset ser fint ut så måste man tvätta och täta sprickor. Annars kan färgen börja släppa redan efter ett år, säger Ken Kennard.

Måla fasda höjer husets värde

Om man varit noggrann med målningen och följt färgleverantörens råd så höjer man husets värde. Och genom att göra arbetet själv så kan man njuta lite extra av slutresultatet.

Ända tills det är dags att måla om igen.

– Hur ofta man måste göra det beror på vilket färgsystem man använder. Med slamfärg så får man räkna med att måla om vart femte år. Linoljefärg håller åtta-tio år och de gamla akrylatfärgerna håller tio-tolv år. Med de nya akrylatfärgerna garanterar leverantörerna att man inte behöver måla om på femton år, om man följer alla anvisningar, säger Ken Kennard.

Med tanke på allt arbete och kladd, är det inte märkligt att så många ändå väjer att måla sina hus själva?

– Nej, jag förstår att många lockas av det. Det är roligt att måla, det är lite terapi och så tycker man kanske att man trots allt sparar pengar, säger Ken Kennard.

Vindskivorna är speciellt utsatta och även fönsterfoder och husknutar.

Läs mer: Så behåller du fin fasad

Vatten- eller oljebaserad färg?

De vattenbaserade färgernas utveckling har räddat många yrkesmålares hälsa. Ken Kennard anser att det i dag inte finns några skäl – förutom nostalgiska – att använda något annat än akrylatfärg.

–Har man ett kulturskyddat eller gammalt hus så kanske man vill använda en oljefärg, men annars ser jag bara fördelar med akrylatfärgen.

  • Den är lätt att arbeta med då man kan stryka ganska flödigt och inte behöver arbeta in färgen i underlaget.
  • Penslar och händer är lätta att rengöra efter att man har målat färdigt.
  • Färgen behåller sin glans och åldras inte som de oljebaserade.

Men hur är det då med fördomen mot akrylatfärg – att den lägger sig som en plastpåse runt huset?

– Akrylatfärg – eller plastfärg – har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Det beror på att när den kom på 70-talet så visste många inte hur de skulle använda den och slarvade med underarbetet. Man måste alltid grundmåla för en bra vidhäftning. Därefter ska man färdigstryka två gånger för att få en skyddande yta. Oljefärg är ofta tätare än en akrylatfärg. Tittar man med lupp på en akrylatfärg så ser man att det är små hål i färgen som släpper ut fukt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar