Annons

Så målar du om trä-, betong-, och putsfasad

Måla och färg

Det är enklare att måla om huset när fasaden är i hyfsat skick. Väntar du för länge blir underarbetet mycket mer krävande.

Av: Susann Gson Engqvist, Foto Birger Lallo, Susann Gson Engqvist, 25 april 2005

Så målar du om träfasaden

Tänk på att aldrig måla husfasaden i direkt solsken eller i temperaturer under + fem grader. April till september brukar vara den bästa tiden på året. Försäkra dig också om att fasaden är ordentligt torr innan du börjar.


Gammeldags grön med snickarglädje i vitt. Färgvalet passar hustypen perfekt.

Vilken färgtyp ska jag välja?

Det säkraste är att använda samma typ av färg som huset är målat med tidigare. Är du osäker på vad som använts kan du göra en snabbtest; Slamfärg som behöver målas om färgar av sig när man tar på den med händerna. För att utröna om det är olje-/alkydoljefärg eller akrylatfärg kan du slipa på ytan med sandpapper. Om färgen blir till ett damm är det olje- eller alkydoljefärg, fastnar den på sandpappret är det antagligen akrylat. Är du fortfarande osäker, be din färghandlare om hjälp.

Den vanligaste träfasadfärgen i Sverige är akrylatfärg (latexfärg). Den är vattenbaserad och lätt att arbeta med, torkar snabbt och har en lång livslängd. Den lägger sig mest på ytan på träet och med sin porösa yta kan den bli lite känsligare för mögelangrepp, det är viktigt att du följer målningsanvisningarna på burken.

Olje– eller linoljefärg är en gammal beprövad färg som tränger in långt i träet och åldras vackert. Den har lång torktid och kan vara lite tungjobbad eftersom den är trögflytande, särskilt vid låga temperaturer. Oljefärg har inte lika lång livslängd som akrylat.

Alkydfärg är en modernare variant av oljefärg Finns både som vattenbaserad och med lacknafta. Lätt att arbeta med, lång livslängd men den lacknaftebaserade varianten kan gulna på mörka ställen.
Slamfärg är en färg med gammal tradition, vanligtvis falu rödfärg, men finns i ytterligare några fler kulörer. Vattenbaserad och relativt billig, men kan bara målas på obehandlat trä eller trä tidigare målat med slamfärg. Färgar av sig (kritar sig) när den blir gammal.
Det finns också olika typer av lasyer, olje- alkyd- eller latexburen. Varje gång du målar om ett laserat hus blir färgen något mörkare.

Annons

Vill du byta färgtyp?

Slamfärg går att byta till linoljefärg eller alkydoljefärg (om ytan under är fast)
Linoljefärg  går att byta till alkydoljefärg (kan även fungera med akrylfärg)
Alkydoljefärg går att byta till linoljefärg eller akrylfärg
Akrylatfärg går att byta till akrylfärg (kan även fungera med alkydoljefärg)

Gör så här:

(Det här är allmänna instruktioner för hur du målar om en träfasad. Följ alltid tillverkarens anvisningar på färgburken.)

1. Börja med att inspektera fasaden. Laga eller byt ut eventuella skadade plankor. Spackla småsprickor och hål.

2. Rengör fasaden noga, antingen med högtryckstvätt (mjuk, bred stråle) eller borste och fasadtvätt och eventuellt mögelborttagare. Slamfärg (äkta Falu rödfärg) behöver normalt bara borstas med hård borste.

3. Tag bort löst sittande färg med skrapa, varmluftspistol eller kemiskt medel. Skrapa i träets längdriktning så förstör du inte fibrerna.

4. Kontrollera att trät är ordentligt torrt, fuktkvoten får inte överstiga 15%. Du ska heller inte måla vid en temperatur under +5 grader och inte i fullt solljus, börja på skuggsidan.

5. Grundmåla alla trärena ytor samt ändträt med grundfärg.

6. Måla 1-2 gånger beroende på hur bra färgen täcker. Målar du med linoljefärg eller slamfärg ska du vänta ett dygn innan du målar nästa lager så det hinner torka ordentligt mellan strykningarna. Första strykningen med slamfärg kan du späda färgen med upp till 20 procent vatten.

Så målar du om på betong och puts


Efter att du målat om ett putsat hus är det viktigt att du håller fasaden fuktig, särskilt vid soligt eller blåsigt väder.

På puts och betong använder man främst kalkfärg, KC-färg (kalkcementfärg) eller silikatfärg. Det kan också gå att måla med oljefärg, slamfärg eller latexfärg, men eftersom underlaget är poröst och sugande är det viktigt att du inte stänger inne fukten. Tala med din färghandlare om du vill byta färgtyp.

Kalkfärg är relativt billig, har en vacker lyster men har kortast livslängd av de tre färgtyperna. KC-färg håller längre och fäster också lättare på underlaget men är lite svårare att få jämn. Silikatfärg håller längst, klarar sura luftföroreningar bäst och är också mer allround – fungerar på sten, betong och puts. Alla färgerna är starkt alkaliska och frätande och etsar glas. Silikatfärg etsar dessutom sten och metall.

Undvik fula skarvar

Målar du med kalk- eller KC-färger är det viktigt att du målar utan avbrott. Stannar du upp i arbetet och börjar om mitt på fasaden någon dag senare får du troligen en synlig skarv. Avsluta därför arbetet till exempel vid husknuten. Beroende på typ av färg ska den strykas mellan 2 och ända upp till 7 gånger (Gotlandskalk). Till en del färger fungerar en roller bäst, till andra en plafondpensel eller en så kallad kalkkvast som du arbetar med i halvcirkelformade rörelser. Måla inte i stark sol och inte när det finns risk för att det blir frost på natten.

Gör så här:

(Det här är allmänna instruktioner för hur man målar om på puts med kalk- eller KC-färg. Följ alltid tillverkarens anvisningar på färgburken.)

1. Börja med att inspektera fasaden. Hittar du sprickor eller hål, kontrollera noga varför, innan du börjar måla. Det kan bero på sättningar i huset eller fuktskador som måste åtgärdas först. . Knacka bort lös puts eller flagnande färg med exempelvis ett mejselskaft . Dessa små skönhetsfel lagar du med akrylatbaserad fogmassa eller samma typ av puts som resten av fasaden. Grundmåla en gång på dem omputsade ställena.

2. Rengör fasaden noga med borste och hett vatten eller högtryckstvätt. Vid behöv använd mögel- och algtvätt, skölj i så fall noga efteråt med mycket vatten.

3. Täck mark, växtlighet och fönster noga innan du börjar måla. Färgen är frätande och etsar både glas och metall. Använd skyddsglasögon och handskar.

4. Börja på skuggsidan, måla aldrig i direkt solljus och inte i temperatur under +8 grader. Måla tunt och flödigt med mycket färg på penseln eller rollern. Stryk ut färgen med långa cirkelrunda rörelser. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt. Måla oavbrutet fram till en naturlig övergång, exempelvis en gavel, annars riskerar du att få fula, synliga skarvar.

5. Låt färgen torka och måla igen, – ända upp till sju gånger, beroende på vilken typ av färg du använder.

6. När du har målat klart ska färgen hållas fuktig. Känn på fasaden, den ska kännas kall. Vid behov, tex vid varmt väder eller blåst, eftervattna så att fasaden hålls fuktig i minst tre dygn.

Använd skyddsutrustning!

Både cement- och kalkfärg är frätande, använd skyddsglasögon och arbetshandskar samt förvara färgen utom räckhåll för små barn och husdjur. Får du färg på huden, skölj genast med vatten.

Så håller du fasaden fräsch länge

En träfasad behöver ommålning ungefär vart 7:e år, men tidsintervallet varierar kraftigt beroende på husets läge. Väderstreck, var i landet huset ligger och hur utsatt fasaden är för stark sol, regn och blåst har stor betydelse. Sydsidan utsätts normalt för mest slitage och om någon del av huset vetter mot öppet hav blir den sidan hårt utsatt av salta vindar. Likaså kräver ofta vindskivor, fönster, räcken och ändträ på olika typer av snickerier ommålning oftare.

För att färgen och fasaden ska hålla så länge som möjligt finns det några tips:
- Gå husesyn en gång per år. Se över skador och åtgärda dem innan de vuxit sig stora.

- Tvätta fasaden. Klimatförändringar och föroreningar gör att fasaden utsätts för betydligt mer påfrestningar idag än för 50 år sedan. Det bästa sättet för att hålla mögel och alger borta är att tvätta fasaden, antingen med borste eller högtryckstvätt. Hur ofta det behövs beror på var du bor och vilken färg du målat med. Slamfärg och latexfärg verkar känsligast för alg- och mögelangrepp. Även putsad fasad är känslig för surt nedfall och mår bra av fasadtvätt.

- Håll efter växtligheten. Träd och buskar som ligger mot fasaden ökar risken för fuktskador och missfärgningar.

- Bekämpa alger- och mögel tidigt. Ju bättre fäste de får, desto svårare är det att bli av med den och dessutom behöver du ta till starkare medel.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 april 2005 Susann Gson Engqvist, Foto Birger Lallo, Susann Gson Engqvist
Annons
Annons
Mer om Måla och färg

Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Måla och färg Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]