Rätt färgtyp och pensel till fasaden

Det mesta av fasadmålningen idag är ommålning av tidigare behandlade ytor. Det är viktigt att veta vilken färgtyp som finns i skikten, för byter du till en som inte passar förlorar du både tid och pengar - du blir tvungen att måla om efter kort tid.

måla fasaden


Foto: Nordsjö

Akrylatfärg

De vattenburna färgerna är oftast av akrylattyp, eller består av blandning av akrylat och alkydolja. Akrylatfärg (akryl-latexfärg) är lätt att använda, men känslig för frost och bör inte användas i temperaturer under 5oC. Hållbarheten är bra, men den fuktsugande förmågan hos färgskikten har tidigare under ogynnsamma oständigheter gett både rötskador och missfärgning.

Färgfabrikanterna har arbetat med problemen, och idag lär akrylatfärgerna vara betydligt säkrare att arbeta med om man följer anvisningarna. Men genom att ytstrukturen är mer porös, smutsas en akrylatmålad yta lättare än en linoljefärgs- eller alkydoljefärgmålad. Grunda träytor med alkydoljefärg, så fungerar akrylatfärgen bättre.

Alkydoljefärg

Också alkydoljefärg kan vara vattenburen. Lösningsmedelsburna toppfärger är av alkydolje- eller linoljetyp. Alkydoljefärgen är den som torkar snabbare och håller bättre. En nackdel kan vara att tjocka skikt blir hårda och spröda, vilket kan göra att underhållet försvåras.

Linoljefärg

Tillverkas av kokt linolja och pigment. Ger bra fäste för ommålning, då färgen tränger in i träet. Den går efter spädning med lösningsmedel också att använda som grundfärg. Färgen torkar genom oxidation, som faktiskt kan ta flera år. Från början är färgskiktet blankt, men det mattas så småningom ned. Har man lagt på för tjockt kan det också börja krackelera och flagna.

Man bör bara måla vid varm och torr väderlek.

Slamfärg

Så kallad slamfärg, t ex Falu Rödfärg, är i första hand lämplig att använda på förut obehandlade träytor. Följer man anvisningarna ger den bra beständighet. Tänk på att du måste fortsätta med slamfärgen när det är dags att göra om jobbet, för den kan inte målas över med täckfärg. Slamfärgen är vattenburen och man talar om den som både miljö- och underhållsvänlig, även om det finns risk att den kan färga av sig.

Rätt pensel

Det lönar sig att betala litet extra för bra penslar. Billiga målarpenslar har grövre och mer ojämn borst, vilket lätt gör resultatet vågigt och ojämnt, och dessutom händer det alltför ofta att penselhåren släpper och hamnar på den nymålade ytan. Bra penslar håller både borsten och färgen, ger en jämn och slät yta utan markerade penselränder och är lagom spänstiga och följsamma.

Naturborstpenslar, mest av svinborst, passar bäst till oljebaserade färger, med vattenburna färger tappar de formen och spänsten. Syntetpenslar tar inte upp vatten på samma sätt och lämpar sig alltså bättre. Syntetborst görs normalt av polyester, nylon eller polypropylen, men blandas ofta med naturborst för att få en kombination som slits mindre och avger färgen bättre.

Sedan betyder storleken och utformningen en hel del för slutresultatet. Kanske behöver du flera: en riktigt bred pensel, som kan hålla mycket färg, en mindre med långt skaft, för att komma åt bättre vid detaljer, och en som passar för fönster, lister och liknande.

Gemensamt för all färg och för lösningsmedel är att du inte ska hälla ut något i avloppet. Lämna istället allt sådant till miljöstationen i din kommun.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar