Annons

Nytt hemma med färg och tapet

Måla och färg

Att måla om eller tapetsera hemma innebär både en relativt liten kostnad och arbetsinsats - men rummet kan bli som nytt. Här får nu inspirerande förslag och goda råd för husets alla rum.

Av: Susanne Kilje Foto: Marie Ullnert, 20 september 2002

Visa vem du är i hallen

Hallen är anslaget till resten av huset. Här får besökaren sitt första intryck av vilka som bor i villan. Tänk efter vad du vill förmedla - och våga!

- Eftersom man inte vistas mer än korta stunder i taget i hallen, tycker jag att man kan vara lite modig. Varför inte måla taket i en annorlunda nyans, till exempel i rött? säger Monica Dare, trendansvarig på Målaremästarna..

Ett färgat tak förutsätter dock väggar i ljusa färger. Ljussättningen är mycket viktig för att helheten ska bli behaglig.

En övermålad papperstapet är inte idealisk i en hall, som ju utsätts för slitage i form av skor som sparkas av, väta och så vidare. Vill du ändå måla över en tapet, så be en duktig snickare att bredspackla ytan först. Sitter det gammal målarfärg på väggarna, är det bara bra. Men tvätta ordentligt med målartvätt och rugga eventuellt också ytan före målning. Välj en 7- eller 20-glans på färgen.


Hallen ska vara funktionell: tålig och praktisk. Här passar t ex "Moment" från Boråstapeter. Den är av oöm, skrubb-bar cellulosapolyester och enkel att sätta upp eftersom limmet stryks direkt på väggen. Moment finns i en melerad färskala som spänner över 30 nyanser.
Foto: Boråstapeter

Variera vardagsrummet

I vardagsrummet passar det utmärkt med en eller ett par fondväggar. Låt inspirationen flöda fritt eller använd dig av några av de tips du hittar här bredvid i faktarutan.

Du kan skapa spännande ytor genom olika måleritekniker, som lasering, svampmålning, rollning med sämskskinn och så vidare. Nordsjö har färdiga effektfärger som förmedlar en känsla av struktur, om du vill göra det enklare för dig. Färgerna finns som pärlemor, sammet, sand, marmor, patina och kalk. I sortimentet finns också en krackeleringsfärg, men en varning är på sin plats: använd den på en begränsad yta! Det blir lätt för mycket av det goda.

Så kallade stuccofärger från Italien finns att få bland annat i silver och guld. Stuccofärgen, som förs åtminstone av Beckers, är en slags pasta som spacklas på väggen med ett specialverktyg. Pyssligt värre och inget för den som vill att det ska gå snabbt, men resultatet blir otroligt snyggt. I bästa fall ser väggarna ut att vara av aluminium, alternativt förgyllda.

Färgfabrikanterna har beskrivningar av hur man går till väga. Denna typ av blanka ytor kan du prova att kombinera med ruffa, grovt strukturerade. Kontrasten blir väldigt fin.

Annons

Helvåta och halvvåta rum

Duschutrymmen och badrum är en avdelning för sig. Använd våtrumstapet eller något av de "våtrumssystem" som de stora färgtillverkarna har. I praktiken betyder det grundlig rengöring och eventuellt grundmålning (om du målar för första gången på ytan eller om det är glasfiberväv) samt målning i ett par, tre lager med en vattenbaserad färg ur våtrumssortimentet.

Väljer du en mörk färg, krävs det troligen fler lager målarfärg än om du tar en ljusare kulör. Sitter det tapet under, ska du göra ett vidhäftningsprov innan du kör igång på allvar. Du kan använda våtrumsfärgen även i taket (också i duschutrymmet).

Eco är ensam tillverkare av våtrumstapeter i Sverige. Men det är inga vinyltapeter med PVC det handlar om, utan miljövänliga akryltapeter, gjorda av ett plexiglasmaterial. Eco har fyra kollektioner för våtrum.

- Till skillnad mot PVC-baserade tapeter gulnar de inte. Fuktskydd behövs inte, det går bra att tapetsera direkt på en målad vägg eller en gammal tapet, eftersom ytskiktet är väldigt tätt, säger Ingemar Tandin, materialutvecklare på Eco i Jönköping.

Gästtoaletten är ett utrymme som (förmodligen) inte används så ofta. Här räcker det faktiskt med avtorkningsbara tapeter och då finns det strax mer att välja mellan.

Duro är känt för sina tåliga och miljövänliga tapeter. Men det går också utmärkt att måla väggarna med en halvblank färg. Då blir det lätt att torka av. Eller: sätt en gedigen våtrumstapet underst (alternativt måla) och "toppa" med en mindre tålig tapet en bit ovanför handfatet, där påfrestningarna är mindre.

Ljust i köket

Köket är något av ett allrum för många hushåll. Håller du dig till en ljus färgsättning, lyfts kökets accessoarer fram. Vad du måste tänka på är så klart, som i alla rum där det "levs om", att ytorna är tåliga. Tapet som går att skrubba, eller hög glans på färgen, alltså. Du kan titta bakpå tapetprovet - där brukar det stå hur tålig tapeten är.

Vill du ha riktigt ljust, välj vitt! Vitt är neutralt och vackert. Det utgör dessutom en behaglig kontrast till färgstarka fondväggar. Det finns mycket vackra "nästanvita" färger som slår det mesta, till exempel S0502Y50R eller S05021002.

Väljer man en vit tapet i stället för målarfärg, finns till exempel Duros "Enfärgad". Kombinera gärna med en spännande bård.

Exempel på en tålig tapetkollektion med klassiska köksmönster är "Picknick".

Sova sött?

I sovrummet handlar det mer än i något annat utrymme om tycke och smak. Slitaget på väggarna är minimalt, vilket ger stor frihet. Här passar, liksom i vardagsrummet, en fondvägg med ett tema eller en avvikande färg (eller flera).

Här kan du dessutom experimentera med helmatta färger (svåra att torka av utan att det lämnar spår), till exempel Beckers "Bell Sober". En matt lyster ger latextempera. Genom att arbeta "vått i vått" med en slags stålborste eller spackel skapar du häftiga strukturer och en fin effekt när ljuset bryts i ytan. Latextemperan är krämig och behaglig att arbeta med.

Eftersom den tid man tillbringar i sovrummet är begränsad (alltför kort kan man tycka?) står man oftast ut med mönstrade väggar ett bra tag. Givetvis måste de samtidigt inge en viss ro.

Blommor är ett tacksamt motiv. Allt lockar till avbildning: bladverk, blomställningar, nyanser. Köp en färdig schablon eller tillverka din egen i hårdplast. Eller rita på fri hand ett vackert mönster på väggen och fyll i med fin pensel.

Att handmåla en vägg så att den ser tapetserad ut är ett hästgöra, men ger dig möjlighet att arbeta med skiftningar i färgen. Genom att lägga på tunt, respektive lite tjockare med färg uppnås en känsla av äkta ålder. Gör så att du först målar med den färg som ska utgöra bakgrund. Mät sedan upp jämna avstånd med hjälp av två brädor i vinkel, loda här och där och dutta i schablonen.

Schablonmålning blir bäst med en stubbig pensel. Ta lite färg åt gången och behandla gärna schablonens baksida med lim (finns hos 3M) för att färgen inte ska krypa under kanterna. Om du vill använda tapet passar "Karneval" med sina diskreta, lite lekfullt och modernt målade blommönster från Boråstapeter bra på en fondvägg.

Vilka NCS-kulörer som ingår i tapeterna beskrivs i kollektionsboken. Det gör det lätt att komplettera fondväggen med målade väggar i rätt kulör.

Blåa nyanser sägs vara lugnande och därför passa i sovrum. Rött är å andra sidan kärlekens färg och ger en hel annan glöd åt rummet. Låt ett par tapetvåder (eller fler) hänga med clips i en takskena. Inte så hållbart, men lätt att sätta upp och enkelt att byta efter humör.

Lägg en bok eller annan tyngd på tapeten nedtill så att den inte fladdrar omkring. Duros "Enfärgad" kostar 169 kronor rullen. Idé och arrangemang av Malin Gunnarsson, Durobutiken i Stockholm som också säljer sängkläderna "Anna-Charlotte".

Våga mera

Rolla genom spetstyg med högblank färg. Använd extra luddig roller på matt bottenfärg och dra av tyget mycket försiktigt. Effekten blir en känsla av fjäll eller ormskinn.

Projicera ett motiv direkt på väggen. Fyll i konturerna och måla försiktigt mönstret.

Sprutmåla genom till exempel ett durkslag. Täck in omgivningen och använd mask!

Låt väggens schablonmålning fortsätta ut på golvet.

Måla väggen med en matt färg. Rita lekfulla "dammtussar", moln eller annat med hjälp av en linoljekrita.

Ta datorn till hjälp. Skriv ut en vacker bild, plasta in, lasera med vit latexfärg för att få en lugnare yta och limma upp. Använd motivet ensamt eller duplicera det. Frilägg, alternativt följ upp papperets rektangulära form genom att måla en bård som ram runt motivet.

Gör ett lapptäcke i olika nyanser på en vägg. Följ upp färgskalan på resterande tre väggar. Tänk igenom hur du vill ha det och maskera noga i olika steg.

Måla självlysande stjärnor, solar eller vad du vill med färg från företaget "Utvägen".

Måla direkt på tapeten. Förstärk ett grundmönster eller låt en handmålad bård följa en linje i rummet, kanske konturen av en möbel. Alternativt, vänd på det hela: applicera urklippta detaljer från en tapet på en målad vägg.

Om du grundar med en ljusare färg ett par gånger, kan du sedan göra sådana här mjuka former med hjälp av elastisk kräpptejp - en nyhet från Tesa. Tejpa upp avgränsningar och måla inom ramarna med en mörkare nyans. Foto: Patrik Engquist

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

20 september 2002 Susanne Kilje Foto: Marie Ullnert
Annons
Annons
Mer om Måla och färg

Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Måla och färg Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]