Annons
Ny färg väcker gamla möbler till liv igen.

Nymålat!

Måla och färg

Här får du reda på vad du behöver inför våren och sommarens alla mindre målningsuppdrag utomhus.

Av: Elisabet Broomé, april -06, 28 april 2006

Det är härligt att måla. Det ser ju så rent och snyggt ut efteråt! Men för att det ska se lika prydligt ut i flera år framöver är det viktigt att man gör allt på rätt sätt. För hållbara resultat gäller det att man läser igenom instruktionerna ordentligt innan man kör igång. Och vad du än gör – så slarva inte med grundarbetet – det är det som avgör hur länge det håller.

Generella råd är att välja ett färgsystem och hålla sig till det. Det vill säga använda färgtyper för grundning, mellanstrykning och färdigstrykning som passar varandra. Och – följ de råd som anges på färgburken.

Bästa tiden för målningsarbeten utomhus är under maj till september. Väderleken ska vara torr och det ska vara minst åtta plusgrader i medeltemperatur under dygnet. Måla heller inte på trä i direkt solljus, då torkar färgen för snabbt och hinner inte sugas in ordentligt. En blåsig dag är det av naturliga skäl heller ingen bra idé att måla, då yr småskräp i luften som lätt fastnar i din fuktiga färg.

Att satsa på bra vertyg kostar en slant, men det är roligare att jobba med bra grejor, dessutom går det snabbare. Glöm heller inte att täcka gräs eller annat i närheten som kan få färgstänk, det tar betydligt kortare tid än att sanera efteråt.

Annons

Rengör penslarna direkt när du är klar med ditt målningsarbete. Avslutar du bara för dagen och ska fortsätta nästa, kan du stoppa penseln i en platspåse som du knyter ihop. Då håller den sig fuktig och behöver inte rengöras. Glöm heller inte att alla färgrester, även de vattenbaserade, är miljöfarligt avfall och alltså inte ska spolas ut i avloppet.

Måla trä

Grindar, staket och altaner, mycket av det vi har i våra trädgårdar är av trä. Men trä måste man sköta om för att det ska hålla i många år framöver. Så här ska du göra för att snygga till slitna trädetaljer utomhus.

Gör så här:

1. Ta reda på vilket färgtyp som använts förut.

2. Allt trä måste rengöras innan målning. Utomhus tvättar du med något som löser upp alger och mossa. Efterskölj ordentligt och låt torka.

3. Skrapa bort all löst sittande färg. Slipa med sandpapper och damma av med borste.

4. Stryk utsatta trärena detaljer med impregneringsolja.

5. Nu är det dags för själva målningsarbetet. Grundmåla trärena ytor.

6. Slipa lätt och damma av ännu en gång.

7. Måla med den färg du valt två gånger.

Ta hand om utemöblerna

Varje vår är det samma sak. Utemöblerna måste oljas in, målas om eller åtminstone tvättas av – men gör man det ordentligt så blir resultatet lika fint som helt nya utemöbler.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.
Täck gräset så slipper du fula fläckar.

Gör så här:

1. Tvätta först bort alger och mögel. Använd rengöringsmedel som är anpassat för detta. Skölj av med vatten.

2. Skrapa och slipa bort löst sittande färg. Borsta bort damm.

3. Impregnera de ytor som har kontakt med marken ordentligt och även de trärenaytorna efter slipning och skrapning. Använd impregneringsolja för detta. Tänk på att procenten olja i alla dessa impregneringsoljor varierar. Ju högre procenthalt olja det är, desto bättre impregneringsförmåga. Men detta syns också på priset. Se till att träet är mättat och inte suger mer.

4. Grundmåla trärena ytor.

5. Slipa lätt och damma av ännu en gång.

6. Måla med den färg du valt två gånger.

Så tar du reda på vilken färg man målat med förut

Trä kan vara målat i många olika typer av färg, och det ena går inte att måla över det andra. Så hur vet man då vilken färg det är?

Linoljefärg färgar av sig något (kritar) när den åldras. När den flagar så smular den sönder, inte i stora flagor som moderna färger. Kan målas över med alkydoljefärg.

Alkydfärg är en färg för snickerier. Den torkar snabbare än linoljefärg och får en glansigare yta. Gammal alkydfärg krackelerar och mattas av med åren. Kan målas över med linolje eller akrylfärg.

Oljefärg
torkar långsamt. I mörka utrymmen kan den gulna.
Utomhus är den från början blank men mattar av med åren.

Akrylatfärg
är tjock och krämig och kallas ibland för "plastfärg". Akrylatfärger har bäst hållbarhet och kulörbeständighet. Mattas knappt något alls. Kan målas över med akrylfärg.

Lasyr
är färger där träets ådringar lyser igenom. Täcklasyr är ett mellanting mellan täckfärg och lasyr som är nästan genomskinlig.

Måla betong och puts

Grunden på huset, murar och grindstolpar, ja, det finns betong och puts lite här i trädgården och utomhus.

Gör så här :

 1. Det första som måste göras är att kolla putsens beskaffenhet. Finns det några sprickor, eller lösa skikt som måste åtgärdas innan du målar?

2. Knacka bort löst sittande puts. Lösa skikt måste skrapas ned till fast underlag.

3. Därefter är det dags för rengöring. Tvätta feta och smutsiga ytor. Använd rätt typ av rengöringsmedel och högtryckssputa. Det är viktigt att inte ha för högt tryck när man använder en högtrycksspruta eftersom man då kan få in onödigt mycket vatten i konstruktionen.

4. Spackla igen små sprickor. På större sprickor bör man använda samma putsbruk som övrigt för att få bästa resultat.

5. Grundmåla med färg anpassad för betong och puts. När du målar på puts ska du måla med en speciell teknik för bästa resultat. Måla med korsande och halvrundande rörelser.

6. Måla sedan två gånger. Färg som används för att måla på betong och puts är starkt alkalisk, skydda därför ögon och hud från stänk och sprutdimma. Även fönster och annat som kan ta skada av färgen måste skyddas.

Välj rätt färg

Till ohyvlat trä:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, latexfärg (men då måste du först grunda med alkyd- eller oljetyp), rödfärg, övrig slamfärg, tjära, järnvitrollösning, äggoljetempera, olja (penetrerande grundolja).

Till hyvlat trä:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, tjära, järnvitrollösning, äggoljetempera, olja (penetrerande olja).

Till puts:
Kalkfärg, kalkcementfärg, silikatfärg. Måla järn Har du en vacker gammal järngrind? Eller ett staket vid trappan? Staket, grindar och flera andra äldre trädgårdsdetaljer är ofta av järn. Dessa ska liksom allt annat vårdas och underhållas.

Gör så här:
1. Tvätta bort alger och mögel. Efterskölj med vatten.
2. Skrapa först bort gammal färg. Borsta sen med stålborste.
3. Slipa med slippapper och damma av.
4. Måla med rostskyddsfärg både på nytt och gammal järn.
5. Måla med färg anpassad för järn och plåt två gånger.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.
Den gamla svarta järngrinden blev vackert blå i samma nyans som dörren.

Måla på tegel

Kanske du är ägare av en ståtlig tegelmur runt tomten? Eller är grindstolparna av tegel? Visst kan du måla på tegel, men det är lite att ha koll på först. Vill du måla direkt på muren går det endast att använda silikatfärg. Silikatfärg är starkt alkaliskt så tänk på att skydda ögon och hud ordentligt. Det är även viktigt att skydda omgivningen från frätande stänk.

Gör så här:
1. Borsta rent muren.
2. Måla första gången med en blandning av två delar silikatfärg och en del silikatbinder.
3. Måla slutligen en sista gång med endast silikatfärg.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.
Inget hopplöst fall. Rengör och måla om med silikatfärg så blir den som ny!  

Välj rätt färg

Till plåt, ytbelag:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, latexfärg.

Till lackad plåt:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, latexfärg.

Till järn och stål:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, härdande färg.

Till aluminium:
Linoljefärg, oljefärg, alkydfärg, latexfärg.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 april 2006 Elisabet Broomé, april -06
Annons
Annons
Mer om Måla och färg

Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Måla och färg Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]