Annons

Måla modernt

Måla och färg

Behöver du måla om huset men har varit så lyckligt lottad att du inte behövt måla utomhus på 10 - 15 år? Ta en titt här, det har hänt en del i måleribranschen sedan sist.

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se augusti 2010, 24 juni 2010
Vare sig du bara ska måla om utemöblerna eller ge dig på hela fasaden är det klokt att ta del av våra målningsnyheter. Planket är målat i gråsvart Margit. Träurnorna är målade i Margit 1901 och vitt. Spaden och korgen är målade i hallonröd Ernst 1912. Skåpet är målat i vitt. Foto: Beckers

Att det hänt mycket inom färgbranschen de senaste decennierna håller verkligen Peter Karlsson, färghandlare på Täby Nyans norr om Stockholm, med om. Med 30 års erfarenhet och ett förflutet som konsult åt färgindustrin, har han stor erfarenhet av och kunskap om dagens, moderna måleri.

Viktigt välja rätt färg

Annons

- Numera finns det så många olika typer av färg att välja på, att det faktiskt blivit svårare att välja rätt. Men å andra sidan kan du idag få en färg som verkligen är anpassad till dina förutsättningar. Exempelvis finns det färg som fungerar mycket bra i norrlands kalla inland, men då inte är lika lämplig för exempelvis den skånska kusten med mer fukt och värme. Därför bör du alltid tala med en kunnig, lokal handlaren som har koll på förutsättningarna, råder Peter Karlsson.

De nya miljökraven har inneburit stora förändringar för färgbranschen. Idag är i princip alla målarfärger vattenburna, både för inomhus- och utomhusbruk.

- Detta är givetvis bra, konstaterar Peter Karlsson, men det ställer också större krav på att du väljer rätt sorts färg, samt tar reda på vilken färg huset är målat med tidigare. De nya, vattenburna färgerna går att måla över de flesta gamla färger med, oavsett färgtyp, men det gäller att välja rätt bland alkydfärger, oljefärger, akrylfärg och dubbelakrylfärger. Det sistnämnda är en nyhet med hög glans, bra färgbeständighet och minimalt med giftiga tillsatser.

- Det är också viktigt att du följer tillverkarens råd hela vägen, från grundmålning till slutstrykning, bäst är att köpa ett färdigt system. För säkerhets skull bör du också hålla dig till kända, beprövade märken och produkter. Tänk också på att till akrylfärger fungerar oftast en syntetpensel bäst, till alkyd/oljefärger ska det vara naturborst, avslutar Peter Karlsson.

Att måla om och fräscha upp exempelvis utemöbler i stället för att köpa nytt, är också i sann miljöklok och resurssparande anda. Här får du tips på nyheter inom både färg och verktyg, för stora som små projekt, som gör att du blir en modern målare.


Murtex V Nanotec för det putsade huset, cement och murar från Nordsjö.

Vattenlösliga färger med lång livslängd

Dagens fasad- och utomhusfärger är som sagt numera vattenburna. Det finns inget skäl att använda något annat, de är mycket tåliga, kulöräkta och har lång livslängd. Dessutom är de lättare att arbeta med. Lagom till sommaren kommer flera nyheter.

För det putsade huset, cement och murar, introducerar Nordsjö en ny smutsavstötande färg, Murtex V Nanotec. Som namnet antyder handlar det om nanoteknik, när fasaden målats håller den sig ren av egen kraft. Färgen fungerar bra även på tidigare målade ytor och finns i 100 olika kulörer. Cirka 1800 kr/10 liter.

Även för träfasader har Nordsjö en nyhet att bjuda på. Nordsjö One är en extremt vältäckande fasadfärg som dessutom är en av de mest kulörbeständiga -och den torkar på bara en timme! Detta innebär att du kan göra två strykningar på samma dag. Färgen är förberedd för Svanenmärkning. Cirka 1950 kr/10 liter.


Plåttakfärg V från Beckers

Behöver du måla plåttaket finns nya, vattenburna Plåttakfärg V från Beckers som tillsammans med Metallprimer V är lämpad för de flesta metallrena plåttak. Lika god fästförmåga som beständighet utlovas. Cirka 705 kr/3 liter.

Vill du välja en Svanenmärkt färg är Alcros Bestå täckfärg, den allra första utomhusfärgen i Norden som klarat de extra hårda miljökraven. Färgen fungerar utmärkt till fönster, utemöbler och trädetaljer.


 

 

Kul metalldetaljer får du med Alcros Mekanlack Aqua som är en vattenburen blank täckfärg som ger en elastisk färgfilm med god hållbarhet vid målning av metall utomhus. Använd helsyntetisk pensel. Cirka 275 kr/liter.

Nya verktyg som kan göra mer än halva jobbet


Rejäl fasadpensel med blandborst syntet/natur. Ska enligt tillverkaren Stivex klara alla typer av färg. Fungerar även med förlängningsskaft. Pris från cirka 40-100 kr beroende på bredd.

En tvåhands tvättborste med ergonomisk utformning ger extra kraft till rengöringen. Passar perfekt till tvätt av lockpanel och går att förlänga med Anza förlängningsskaft. Anca, cirka 185 kr.

Fönstermålning tar ofta lång tid, nu finns bra UV-beständig fönstertejp som kan sitta i upp till sex veckor utan att torka fast. Tesa, från cirka 60 kr/rulle.

 

Bär färgen på ryggen med en ”Quick Brusch” Den är enkel att använda och du slipper kladd med färgburkar och att springa upp och ned på stege. Pumpa bara upp trycket i färgbehållaren och mata fram färgen i penseln genom att trycka på penselhandtaget. Sedan arbetar du in färgen på ytan. Behållaren kan även stå på marken och går att hyra hos färghandeln. Fungerar bäst till akrylfärg. Cirka 1000 kr. (Quickbrusch)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slipp kladdiga färgburkar med den smarta plastringen ”Save Ring” som passar 1 och ½ literburkar, .Anza, cirka 50 kr.


 

 

 

 

 

När man jobbar på stege är det praktiskt med en burkhållare som man kan hänga bredvid. Denna är dessutom utrustad med långt bärhandtag och penselhållare. Passar till 1 och ½ litersburkar. Anza, cirka 100 kr.


 

 

 

 

 

 

 

Ta hjälp av webben. De olika färgtillverkarna har massor av tips och goda råd på sina hemsidor. På Internet kan du hitta allt från färdiga färgsättningsförslag i hundratals kombinationer (Alcro.se) använda den en smarta webbaserade ”Målarlådan” där du kan spara alla uppgifter om vilka färger och kulörer du målat med, adresser till butiker, inköpslistor osv (Beckers.se) räkna ut färgförbrukning (Flugger.se) och ladda ned färgsättningsprogram där du kan lägga in ditt eget hus (teknos.se).

Glöm heller inte att surfa runt bland alla kloka och inspirerande målartips här på www.viivilla.se!

Sätt färg på tillvaron

En film som ger dig inspiration.

 

 

24 juni 2010 Susann Gson Engqvist, viivilla.se augusti 2010
Annons
Annons
Mer om Måla och färg

Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Måla och färg Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]