Tips: Måla väggar inomhus

Det kan verka som en enkel match, men att måla om en vägg eller ett rum hemma kräver en hel del planering. Vi ger dig rätt kunskap inför ommålningen hemma.  


Val av färg, penslar, maskeringstejp och potentiell professionell hjälp är alla mer eller mindre viktiga faktorer. Fredrick Wall, projektledare Wall Bygg & Fastigheter, menar att det finns mycket du kan göra själv:

– Var noga med grundarbetena om du vill ha ett fint resultat, och var inte rädd för att fråga om hjälp! Det kanske bara är en viss del du inte är säker på och vill ta in en hantverkare, men du kan göra mycket själv också för att hålla nere kostnaden.

Magomed Magomedov från JusMag Måleri håller med om att grundarbetet inte bör slarvas med:

– Planering är nyckeln till allt. Ett vanligt scenario är att man börjar måla om väggarna hemma, och mitt i allt kommer man på att även taket behöver målas. Gör klart planeringen innan du sätter igång så slipper du extra arbete.

Dela upp arbetet

– Man ska inte tänka för stort, många startar igång hela undervåningen och så står man där några veckor senare och allt är halvfärdigt. Sätt upp en delplan, det är bättre att göra klart ett rum i taget. Det ökar motivationen att fortsätta när man får se resultatet, säger Fredrick Wall.

Våga experimentera

– Det är bara ens egna fantasi som sätter gränserna för vad man kan och inte kan göra! Att måla är det snabbaste och billigaste sättet att förändra ett rum, i alla fall om man gör det själv. Att måla in sin bokhylla i samma färg som väggen kan ge rummet en ny karaktär. Väljer man en inte alltför mörk färg på väggarna kan man prova att även måla in taket i samma färg, det ger en spännande effekt. Vill man börja experimentera lite är sovrum och hall bra rum att börja med. De tål mer och framför allt mörkare färger vilka snarare gör rummen mer ombonade, säger Anna Sandgren, stylist och inredare på Våra Rum i Helsingborg.

Förarbetet påverkar slutresultatet

– Slarvar man med förarbetet får man inget bra slutresultat. Det är viktigt att man är noga med täckningen; det är så klart större risk att man spiller mer färg än om man inte är van målare. Jag rekommenderar mjölkpapp som är plastad på ena sidan, så att om du skulle spilla någon vätska går det inte igenom och förstör golvet. Vanligtvis behöver du inte tvätta väggen du ska måla, såvida det inte finns fettfläckar eller liknande. Vanliga sotigheter kan man däremot måla direkt på, menar Fredrick.

Förstå dig på spacklet

– Ett vanligt misstag som jag stöter på är att många misslyckas med spackelarbetet. Det många missförstår med väggspackel är att det bara är ett ytmaterial, det är inget man fyller varken hål eller gropigheter med. Det är gipsputs mycket bättre till. Handspackel spricker om man gör det tjockare än knappt en millimeter, säger Fredrick.

 

Undvik att måla på tapeter

– Man behöver inte alltid grundmåla. Ska du måla från vitt till vitt behöver du inte grunda innan. Det har snarare med underlaget att göra – om det är en fint spacklad vägg, gipsvägg eller en tapetserad vägg. Tapeter är inte så bra att måla på, speciellt inte papperstapeter för de brukar ramla ned om man målar på dem. Vatten och papper är inte helt oväntat en ganska dålig kombination. Ett av de största misstagen många gör är att de struntar i att ta ned tapeterna och målar direkt på. Det kanske har med okunskap att göra, men det är ju så klart ett större jobb att ta ned tapeten. Sitter det mer än ett lager tapet rekommenderar jag faktiskt att man tar ned dem helt och hållet med ångmaskin, som går att hyra. Det tar något längre tid men du får verkligen bort allt på det sättet, menar Fredrick. 

Anpassa verktygen till ytan

– Sprayfärg ska man inte använda till väggar, det har man till när man målar en möbel eller liknande. Man ska anpassa penseln eller rollern till ytan; är det en stor yta är det en stor roller som gäller, ska du stryka en dörr är det en tunn och bred pensel som gäller. Gällande färgen tycker jag man helt klart ska använda matt färg. Med åren har matt färg tagit över mer och mer; nu finns det även matta färger som är avtorkningsbara och mer tåliga mot smuts. Matt är snyggare och reflekterar knappt något ljus alls som blank färg kan göra. Hemmet blir mer sobert, förklarar Fredrick.

Måla rummen ton i ton

– För att få en lugn och skön känsla i färgsättningen kan man välja att måla väggar och närliggande rum ton i ton, eller från närliggande kulörer med samma ljushet och styrka. Är man lite osäker kring färg kan man börja med att bryta vitt med pyttelite blått, grönt eller grått, till exempel. Välj sedan att addera starkare färger i rummets textilier såsom matta, soffa, gardiner och kuddar, säger Anna Sandgren.

Använd alltid vattenfärg

– Vattenbaserad färg är bättre för hälsan och det är miljöcertifierat. I dag är det lika bra som oljebaserad färg, som i stort sett används exklusivt för utomhusbruk i dag. Så länge man köper färgen från någon vettig leverantör är vattenbaserad färg det du ska välja. I dag skiljer det sig jättemycket; väljer du till exempel billigt spackel kan den sorten vara grusig och lite sandig, medan ett finare spackel är mer som en deg i konsistensen, lite klibbigare, säger Fredrick. 

Magomed Magomedov understryker också att man inte bör tumma på kvaliteten när det kommer till färg och tillverkare:

– Även om det kostar mer så håller det längre, säger Magomed.

Måla väggarna med kalklitir för en snygg betongkänsla. Klicka här för att läsa vår stora guide! 

Tänk ljust

– Trenden när det kommer till färg har de senaste åren gått från vitt, som håller i sig, till ljusgrått som framförallt seglat upp som en färg många vill ha just nu. Men överlag ska det vara väldigt ljust. Kan man inte bestämma sig tycker jag man ska gå till en professionell färgbutik och fråga dem. 

– En väldigt populär färg just nu är arkitektvit, med färgkod NCS 05-00 N, menar Magomed Magomedov.

Anna Sandgren tänker på andra färger i paletten än vitt:

– Generellt så har blått varit den stora färgen de senaste åren, och gärna i mörka toner men nu är grönt ”den nya blåa” samtidigt som rosa och rödbrunt i alla toner ligger och bubblar i inredningsvärlden. Utvecklingen går definitivt åt mer färg i mustiga kulörer och jag tycker det finns en befriande lekfullhet i färgsättningarna. Den helmatta färgen har också utvecklats de senaste åren. Tidigare har den knappt varit möjlig att använda eftersom den varit så känslig men nu finns det extremt tåliga och avtorkningsbara varianter. Jag älskar att använda mig av matta kulörer  som både blir mer eleganta och som samtidigt skapar lite mer spänning och dynamik i rum.

Slarva inte med taket

– Det är någonting vi ofta får samtal om, där privatpersoner tagit sig vatten över huvudet och vill ta in oss för att måla taket. Grundarbetet är a och o även här, sprickor och annat måste åtgärdas innan. Sen när man målar är det viktigt att måla långa och jämna drag, och väldigt viktigt att alltid måla åt ett håll. Måla hellre taket två gånger än ha på för mycket färg första gången. Lite tunnare och jämnare, menar Fredrick. 

– Skydda golvet ordentligt. Täck allt som inte ska målas så mycket som möjligt. Laga också sprickor i tak med hjälp av papp- eller fiberremsa, beroende på hur stor sprickan är, säger Magomed.

Ge köket ett ansiktslyft

– Kök vill man ju inte gärna riva ut och göra om eftersom det är en dyr historia. I stället kan man lämna in luckorna på omlackering och sedan måla väggen ton i ton och på så sätt få ett helt nytt rum. Jag rekommenderar ofta mina kunder att måla ett stänkskydd i köket istället för att sätta ett dyrt kakel som man måste dras med i många år. Här är det dock viktigt att använda sig av en högblank färg där varken fett eller tomatsås tränger in. Har man inga överskåp kan man måla ett högblankt stänkskydd och sedan fortsätta med samma färg fast en mattare version hela vägen upp till tak, menar Anna Sandgren.

Dags att börja måla? Så målar du steg för steg!

Våga vägra vitt

– Det är ganska vanligt att man fokuserar på hur färgen ska se ut på väggen och glömmer bort att väga in golvet och hur dess ton påverkar väggfärgen.

Något som är väldigt vanligt är att man i sin osäkerhet kring nyanser och resultat till slut målar vitt för att det känns tryggt. Jag brukar rekommendera mina kunder att provmåla en ruta på 1×1 meter och sedan gå och titta på den under några dagar för att vänja sig men också för att se färgen som kommer att skifta med väderlek och dygnets olika timmar. Att ge färg en chans är viktigt eftersom den första reaktionen oftast inte överensstämmer med hur man upplever färgen efter ett tag. Våga vägra vitt! säger Anna Sandgren.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar