Foto: Istockphoto

Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Måla och färg

Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!

Av: Sara Åhlström, 29 april 2019

Enligt en ny Sifo-undersökning från färgtillverkaren Tikkurila, som bland annat står bakom varumärken som Alcro och Beckers, planerar närmare hälften av landets villaägare att måla om fasaden i år eller nästa. Majoriteten anser sig även ha kunskap nog att utföra arbetet själva.

Se upp för dessa misstag

Annons

Är du en av de som planerar att måla om träfasaden? Det finns många vanliga misstag man gör när det är dags att måla om huset. Ett av de vanligaste misstagen är att vänta för länge innan ommålning.

– De flesta väntar för länge. Man går runt huset och ser att södersidan är i dåligt skick men att övriga ytor inte alls ser lika nergångna ut. Då beslutar man att vänta ett par år med att måla och det innebär ju att södra och östra sidan bli eftersatt alldeles för lång tid, säger Per Karneke, teknisk färgexpert på Tikkurila.

Så istället för att invänta att alla sidor behöver målas om är det bättre att måla i omgångar, måla den del av fasaden som ser ut att behöva det.

– Det kan innebära att norr och väst målas om var tjugonde år medan söder och öst målas om vart tionde år. Hur ofta man behöver måla om beror på färgen. Snittåldern på ett akrylatmålat hus är tre gånger längre än exempelvis slamfärg (rödfärg). Putsade fasader håller betydligt längre än akrylatmålade trähus.

När är bästa tiden att måla om huset?

– Trähus ska man måla när det är varmt och torrt. Bästa tiden är juli-augusti. Målningssäsongen slutar i september.

Vilka andra misstag är vanliga att vi gör när det är dags att måla om huset? 

–Det absolut vanligaste misstaget man gör är att man inte mer noggrant tar reda på tidigare färgs beskaffenhet. Allt från tidigare färgskikt till alla färgskikt. Nästa misstag man gör är att man inte väljer rätt färgtyp med hänsyn till tidigare färgsystem.

 

Läs även: 10 frågor och svar om att måla fasaden

 

Undersökningen visar att svenska villaägare har gott självförtroende vad gäller fasadmålning:

  • Majoriteten (67 procent) anser sig ha tillräckliga kunskaper för att utföra arbetet själv.
  • Sex av tio (59 procent) instämmer i hög utsträckning att de kan se på träfasaden att den behöver målas om.
  • Sju av tio (73 procent) instämmer i hög utsträckning i att de vet vilka väderförhållanden som krävs.

Färgexpertens fem tips för en lyckad fasadmålning:

  • Det kan vara svårt att se med blotta ögat när en träfasad behöver målas om. Ett bra sätt att testa om man behöver måla om är att ta en vass kniv och skära ett kryss, sätta en tejpbit över och dra loss, följer färgen med ska det målas om.
  • Du kan aldrig måla fast en färg som släppt. Släpper den från underlaget ska det målas om från grunden. Slipas-, skrapas- eller tas ner med färgborttagningsmedel och sedan byggas upp med grundfärg och toppfärg.
  • Det är viktigt att ha koll på vilken färg man har att jobba med som underlag. Är det en gammal färg som sitter bra kan den sitta kvar, men finns det risk att den släpper måste den tas ner innan man stryker på ny färg.
  • Hur länge färgen håller brukar korrelera med priset, köper man en billig färg får man räkna med att måla om igen inom fem till tio år.
  • Vanligaste misstaget är att man använder för lite färg, det finns alltid riktlinjer på burken hur mycket färg som ska gå åt. Eftersom färgen har blivit bättre på senare tid ser det ofta ut som att den räcker eftersom den täcker, men det handlar om att jobba upp ett lagom tjockt lager som skyddar mot väder och vind och som håller svampen borta.

 

29 april 2019 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Måla och färg

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här är din guide till att måla med kalklitir, steg för steg.

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Proffsens bästa målningstips

Måla och färg Satsa på kvalitet och var noga med underarbetet. Så här får du bästa finishen när du ska måla!

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...