Läsarfråga: Är målarfärg farlig för barn?

Måla och färg

Är inomhusfärg farlig för barn och vad finns det för miljösnälla färger? 
Ekotoxikologenen svarar! 

Vi ska måla om i våra barns rum och vill gärna ha en miljövänlig färg som inte luktar så starkt och inte är farlig att andas in. Vi vill helst inte använda linolja eftersom det ska torka länge och tar mycket tid. Hur farlig är inomhusfärg för oss människor, speciellt barn, och vad finns det för miljösnälla färger?
Nicole

SVAR:

Annons

Eftersom de flesta färger på marknaden i dag är vattenbaserade luktar de inte lika starkt som de tidigare färgerna som var baserade på organiska lösningsmedel. Men även vattenbaserade färger innehåller farliga ämnen, och därför måste man skydda sig med handskar för att undvika t ex allergi.

För att göra ett så bra miljöval som möjligt är det bra att välja miljömärkta produkter, som Svanen eller Bra miljöval, eller produkter som har fått bra betyg i de frivilliga miljöbedömningssystem som finns för byggprodukter, som Basta, Sunda hus eller Byggvarubedömningen.

Erik Gravenfors, ekotoxikolog och kemist

29 april 2020
Annons
Annons
Mer om Måla och färg

Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Måla och färg Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...