Lacka spegelblankt!

Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.


Det kanske svåraste arbetet inom måleri är lackering. Ett bra resultat kräver förarbete, många strykningar, tunna skikt, bra penslar, dammfri miljö och ett handlag som gör att lacken snällt lägger sig utan ränder eller bubblor.

Trösklar, möbler och båtdäck ska i regel strykas med alkydlack eller syrahärdande lack som läggs på med lackpensel. Golv kan även strykas med akrylatlack – efter en ordentlig slipning med maskin – och lacken läggs på med bred golvlackpensel.

Undvik färgskillnader. Om du först stryker träet med en grundlack, som utgör ett UV-filter, minskar du risken för att träet ändrar färg när det utsätts för ljus.

Mindre ytor kan slipas med kloss och slippapper. Börja med slippapper 120 och byt till finare efterhand.

Sila lacken, häll den genom en nylonstrumpa eller metallsil så får du bort smuts och stela lackrester.

Gör rent innan du börjar lacka! Dammsug och och torka rent med en fuktig mikrofibertrasa.

Lackering – steg för steg

1. Tvätta med trärens. Använd trärens och inte målartvätt eller liknande. Om lacken har slitits bort helt på sina ställen tränger målartvätt igenom och missfärgar träet och då framhävs slitaget. Har du någon gång tvättat träet med flytande såpa, så har träet färgats mörkt där lacken har slitits bort. De mörka fläckarna kan försvinna om du skurar med skursvamp och trärens. Tvätta efteråt med vatten.

2. Slipa träet. Hur mycket vill du slipa? Ska du nöja dig med en mattslipning eller vill du slipa bort all gammal lack ner till naket trä? Om ytan är mycket sliten bör du slipa fullständigt rent.

3. Välj fint slippapper. Mindre ytor kan du slipa med slippapper och kloss, men har du en planslip eller excenterslip så är maskinen till stor nytta. Börja med slippapper 120, fortsätt med 150 och 180. Om du bara vill mattslipa en lackerad yta på en fin möbel, bör du välja ännu finare slippapper, till exempel 400 eller 600.

4. Dammsug och torka av. Dammsug arbetsstycket och där du arbetar. Torka därefter av föremålet med en fuktig, men hårt urvriden mikrofibertrasa. Varenda dammkorn ska bort!

5. Sila lacken. Varje gång du ska lackera bör du sila lacken i burken. Smuts som sjunkit till botten ihop med torra lackrester ska bort tillsammans med andra främmande partiklar. Häll lacken genom en nylonstrumpa eller metallsil till en ren burk. Kolla att penseln eller rullen inte är dammig. Dina kläder ska vara sådana som inte fäller hår eller luddar.

6. Dags att lackera. Lägg på så mycket lack att den kan flyta ut i ett jämnt skikt. Dra penseln åt endast ett håll – längs med träets ådring – och gör det med lätt hand. Det tar tid för lacken att flyta ut ordentligt, och därför bör temperturen i rummet vara lägre än 18 grader. Se till att det inte drar – det får lacken att torka snabbare.

7. Lacken ska torka. Det bildas alltid små bubblor i lacken när du har lagt på den med pensel eller rulle. Dessa bubblor kan spricka innan lacken har torkat, så därför får du inte lägga på för tjockt skikt. Om lacken torkar för snabbt förvandlas de små bubblorna till kratrar på den lackerade ytan.

8. Flera tunna skikt. Åtta tunna skikt ger en superblank yta, men det räcker för det mesta att lackera tre-fyra gånger. Finslipa lätt mellan varje lackering och låt varje strykning torka enligt anvisningarna på lackburken.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar