Annons
En riktig snickarglädjedröm, med detaljerna fint framhävda. Allt är målat med Beckers färgsystem, fasad i S 3050-Y30R med detaljer i falurött och grön S 7020-G30Y.
En riktig snickarglädjedröm, med detaljerna fint framhävda. Allt är målat med Beckers färgsystem, fasad i S 3050-Y30R med detaljer i falurött och grön S 7020-G30Y.

Fint färgsatt fasad

Måla och färg

Dags att måla om huset? Sugen på att göra något nytt, kanske våga byta kulör? Här får du tips och idéer!

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se mars -07, 26 mars 2007

De flesta svenskar är försiktiga och traditionella när det kommer till färgsättning av husfasaden. När det är dags för ommålning så väljer två tredjedelar att måla om i samma kulör som huset tidigare var målat i. Givetvis kan det kännas tryggt att välja kulörer som man vet att man tycker om och som fungerar, men nog skulle det vara kul att våga sig på något som sticker ut lite grann, som gör att det verkligen syns att man har målat om?

Rött, vitt och gult favoriter

Annons

Traditionellt finns det fyra olika sätt att färgsätta hus i Sverige, beroende av var i landet man bor. I Skåne och på Gotland dominerar de vitkalkade korsvirkes- och stenhusen, på Västkusten föredrar man ljust oljefärgade trähus och i resten av landet är rött den överlägset mest populära kulören, följt av gult – som är vanligast i Stockholmstrakten. Ofta finns det ett enkelt skäl till att just dessa kulörer dominerar, de passar helt enkelt bra ihop med omgivningen. Därför ska man vara lyhörd och noggrann i sitt kulörval, men med kunskap och känsla kan man få ett hus som både sticker ut och smälter in. Att ge detaljer som fönster, dörrar och knutar en mer vågad färgsättning är till exempel ett bra sätt att sätta personlig prägel utan att avvika alltför mycket.

Generellt kan man säga att färger som upplevs som lite ”smutsiga” oftast blir bäst på fasaden. Kulören förstärks nämligen när den kommer på en stor yta, den ser både ljusare och starkare ut. Likaså ser ett ljust hus större ut än ett mörkt – precis som med kläder – och mörka hus smälter som regel mer in i omgivningen än ljusa.


Läckert och vågat limegrönt, men ändå harmoniskt och samstämt med husets karaktär. Kontrasten mellan det svarta taket, dörr och sockel och det ljust gröna ramar in huset väldigt effektfullt. Vita knutar gör att helhetsintrycket inte blir för tungt. Allt är målat med Beckers färgsystem i Limegrön S 0520-G80Y, dörr S 0500-N, knutar vit S 8502-Y samt helsvart sockelfärg.


Rosa får inte bli skrikigt
eller grisskärt om det ska vara snyggt på fasaden. Här har man hittat en passande kulör som heter Trä Röd från Nordsjö. Detaljer i Vitt och Trä blå 4, också från Nordsjö, ger både spänning och harmoni.

Röd tradition och svart trend

Vitt brukar man säga är ”alla kulörer” eftersom allt i omgivningen reflekteras och återspeglas i den vita färgen. Står det vita huset bredvid en röd lada kommer huset troligen att upplevas som rosa i vissa ljus. Tänk alltså extra noga på omgivningen om du vill ha ett vitt hus. Strukturer, som hos ett putsat hus, framhävs väldigt bra med vitt, men även oönskade ojämnheter och defekter.

Rött är av tradition den vanligaste färgen i stora delar av Sverige och upplevs av många utlänningar på besök som något exotiskt. Den varmt mörkröda färgen harmonierar fint mot våra gröna skogar och riktig Falu Rödfärg skiftar oerhört mycket och vackert i olika ljus och vid skilda årstider. Vill du behålla traditionen men ändå sticka ut lite, satsa på detaljer i en annorlunda färgsättning.


Snyggt och naturligt känns det Faluröda huset med skogsgröna knutar, en färgsättning som var vanligare förr. Rätt grön skapar harmoni med naturen, var försiktig med för mycket blått i det gröna – det ger ett kallt intryck, eller för mycket grönt – som kan blir alltför olivfärgat. Detta hus är målat med Beckers färgsystem, Faluröd samt knutar och detaljer i S 4020-G10Y.


Fräcka detaljer i rött
sätter fart på de tuffa detaljerna på det diskret vita huset. Fasaden är målad i Trä Grå 1, fönsterfoder i S1502-Y, fönster och staketdetaljer i S5040-Y80R. Allt från Nordsjö.

Gula kulörer är populära och finns i mängder av styrkor och nyanser. Men, för att resultatet ska bli varmt och inte skrikigt, bör färgen innehålla både lite rött och lite svart pigment. Ett rent gult hus riskerar att se grönaktigt ut.

Att måla huset grönt eller blått är inte så vanligt i Sverige. Det är lite knepiga färger, blått är särskilt svårt eftersom den blå färgen förstärks av det blå i himlen och atmosfären. Välj blågrå nyanser, men akta dig för blågrönt som sällan fungerar. Likaså är ett turkosfärgat hus inte att rekommendera om du vill behålla grannsämjan, enligt Vi i villas undersökning för några år sedan är det den färg vi minst av allt vill se på grannens hus.

Ska man tala om någon trend eller mode när det gäller färgsättning är svarta hus just nu populära hos en del arkitekter. Ett svart eller mörkt brunt eller grått hus kan bli jättesnyggt i rätt miljö, men än så länge är det få som vågar. Dessutom krävs en arkitektur som är relativt stram för att färgen ska komma till sin rätt.


Ett svart hus känns trendigt, men för att den svarta kulören ska komma till sin rätt bör huset inte ha alltför mycket detaljer utan gärna en lite stramare arkitektur. Tänk också på att inte välja en kolsvart nyans, mörkt brunt eller grått ger ett mjukare intryck. Huset på bilden är målat med Beckers färgsystem i S 8502-Y. Fönstren är laserade i 9075 brun, sockel i mörkgrå S 7502-Y.


Ekologiska och vackra
är färgerna från Färgriket som via Internet säljer ekologisk färg från tyska Leinos Naturfarben. Här ett gult timmerhus (!) laserat i kulören ”ek”, med ljusgröna detaljer. Överliggaren på räcket är målat i ekologisk linoljefärg, kulör Naturvit.

Sex tips för lyckad färgsättning

1. Se dig omkring. En rundtur bland traktens villor kan ge massor av inspiration. Tveka inte att ringa på och fråga husägaren om du ser någonting du gillar, oftast blir hon bara smickrad.

2. Ta hänsyn till huset och omgivningarna. Alla typer av hus passar inte i alla kulörer, så är det bara. Husets arkitektur och ålder spelar stor roll, hämta inspiration från hus från samma tidsålder. Tänk också på att närliggande byggnader kan ”färga av sig” och ge oväntade färgstick. Glöm heller inte grannarna, planerar du något spektakulärt är det klokt att diskutera det först, för grannsämjans skull…

3. Välj en färg som ser lite ”smutsig” ut på färgprovet. Starka färger blir lätt skrikiga och all färg upplevs som ljusare och starkare på en större yta. Lite svärta i färgen gör att den blir mer harmonisk för ögat.

4. Provmåla. Ger du dig på en större förändring är det mödan värt att provmåla några kvadratmeter i ett par olika nyansskiftningar. Antingen målar du direkt på fasaden, eller på en skiva som du kan flytta runt efter solens gång, färg förändras i olika ljus.

5. Våga vara personlig. Vad gillar du och din familj för kulörer? Att som hängiven AIK:are våga sig på att ge det gula huset svarta detaljer kan bli en riktig lyckträff. Däremot ska du vara försiktig med klarblå nyanser. Är blått favoritfärgen, satsa istället på en blågrå nyans.

6. Tänk på miljön. Ett perfekt färgsatt hus är inte bara målat med en harmonisk och vacker kulör, det är också målat med en färg som ger minsta möjliga påverkan på naturen. Välj vattenburna produkter, det finns för i princip alla behov och går att måla över de flesta färger. Välj färg märkt med EU-blomman eller annan seriös miljömärkning.


Alcros färgsättningsprogram
är framtaget i samarbete med arkitekt Karin Fridell Anter och innehåll hela 135 utvalda och beprövade färgsättningskombinationer för både fasad, fönster och andra detaljer.

Känner du dig mogen för en färgförändring finns det massor av inspiration att hämta, börja med att ta en titt på några vackert färgsatta hus här - ¤fotoserie¤ 
OBS! Tänk på att kulören inte ser exakt likadan ut på skärmen som i verkligheten.

Mer inspiration och goda råd får du förstås hos din färghandlare, men även i bokhandeln och på nätet, där du hos några av färgtillverkarna kan prova olika kulörkombinationer i färgsättningsprogram.

Här är några förslag:

På nätet:
www.viivilla.se
www.fargriket.com
www.maleri.se
www.alcro.se
www.beckers.se
www.fluggerfarg.se
www.nordsjo.se
www.jotun.se

Böcker:
Utvändig färgsättning av Karin Fridell Anter, Formas
Målarbok, så målar du själv ute och inne, av Per Hemgren och Henrik Wannfors, Svensk Byggtjänst

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 mars 2007 Susann Gson Engqvist, viivilla.se mars -07
Annons
Annons
Mer om Måla och färg

Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Måla och färg Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]