Annons
Bengt Ahlin har målat interiören i villan på Lidingö i Stockholm. Tavlan är specialbeställd med tanke på färgen på väggen.
Bengt Ahlin har målat interiören i villan på Lidingö i Stockholm. Tavlan är specialbeställd med tanke på färgen på väggen.

Färgsätt för själen

Måla och färg

Många inser vikten av en personlig färgsättning som förbättrar miljön för kropp och själ - och ger ett hem där ingen vägg är den andra lik.

Av: Louise Törnqvist Foto: Ola Österling, maj 2001, 20 september 2002

"Om husen återspeglar något av det vi har inom oss; generositet, humor, lekfullhet, klarhet, vänlighet, kan människor känna sig hemma på jorden. En vacker plats att leva på."

- Fritz Fuchs, prisbelönt färgdesigner och grundare till Färgbygge som producerar antroposofernas lasyrfärger.

Du behöver inte vara antroposof för att måla ditt hem med akvarelliknande lasyrfärger efter den antroposofiska modellen. Många inser vikten av en personlig färgsättning som förbättrar miljön för både kropp och själ - och ger ett hem där ingen vägg är den andra lik.

Många kända byggnader är färgsatta efter antroposofisk modell. Svampen, vid Stureplan i Stockholm, Naturens hus på norra Djurgården och KF´s representationsvåning är några exempel. I dag blir det allt vanligare att även villaägare tar hjälp av antroposofiska målare när det är dags att måla om.

Annons

Grundas på Goethes färglära

Antroposofernas speciella färgsättning grundas på Goethes färglära. Johann Wolfgang von Goethe levde i Tyskland på 1700-talet och arbetade åt hertigen av Weimar med diverse statsuppdrag. Vid 37 års ålder reste han till Rom för att studera konst.

Han slogs av att konstnärerna där faktiskt inte "jobbade" med färg. De använde naturligtvis färger, men lät ofta slumpen styra färgvalet i stället för att medvetet arbeta fram en önskad effekt. Goethe såg fler dimensioner i färger än vad man tidigare gjort, han såg färg som ett naturfenomen.

Han började forska och studera i ämnet och resultatet av hans arbete kan vi i dag njuta av i exempelvis Wassily Kandinskys och i William Turners verk. Goethes färglära används också inom färgterapin.

Bara naturliga färger

Lasyrfärgen som antroposoferna använder består av naturliga färgpigment i pulverform från växt, jord- och mineralriket. Pigmentet blandas med bindemedel bestående av kaseinlim, bivax och vatten.

Efter grundmålning med vit kaseinfärg målas tunna lager av lasyrfärgen med stora borstar som kallas plafondpenslar. Målas en stor yta måste fler målare arbeta tillsammans eftersom det gäller att måla upp färgen snabbt, innan den torkar.

Färgerna är så kallade naturfärger, eller av "mjuk kemi", som tillverkaren uttrycker det. Dessutom anser antroposoferna att färgerna har en psykologisk verkan och skapar en bättre miljö för själen.

Se till dig själv och till rummet

Bengt Ahlin äger företaget Färgrum i Järna utanför Stockholm och har arbetat som målare i 15 år efter den antroposofiska modellen. Han har både privatpersoner och företag som kunder.

- När jag får ett uppdrag, låt säga att måla interiören i en villa, sätter jag mig först ner med villaägaren och hans familj i lugn och ro. Jag vill veta vilka de är, var de står i livet, hur de bott tidigare och vart de är på väg - vad de vill uppnå med sitt hem, berättar Bengt.

- Helst vill jag att de gör ett kollage över varje rum - de kan till exempel klippa ut bilder ur tidningar på rum och färger som de gillar, och ge mig färgprov av sina favoritfärger. Sedan går vi igenom det tillsammans och jag får en bild av hur de tänker och vad de vill.


Ägarna till villan på Lidingö ville ha en väggfärg som passade till det kurbits-målade dalaskåpet och de gamla möblerna.

Kvinnor har ofta god intuition

Om en familj tycker väldigt mycket om en stark och dominant färg kan det till exempel räcka om någon möbel eller gardinerna har den färgen. Resten av rummet målas med en accentfärg som kompletterar på ett bra och effektfullt sätt. Bengt vill därför alltid veta vilka möbler kunden har tänkt sig så att han även kan ge förslag på textilier.

Bengt säger att män borde lita mer till kvinnors intuition. Kvinnor har ofta en god uppfattning om vilken känsla de vill skapa i hemmet och som stämmer överens med familjen i övrigt.
Han berättar om en kvinna som ville ha hjälp att måla gräddvitt i hela huset.

- Jag tänkte att det var ett märkligt färgval. Hon visste exakt vilken nyans av vitt hon ville ha och det verkade extremt tråkigt.

När Bengt kom till villan som låg på en udde vid havet förstod han precis hur rätt hon hade i sitt färgval. Inne i huset var det sjöutsikt i varje fönster. Den gräddvita färgen på väggen förstärkte den blå upplevelsen av vatten och himmel som man såg genom fönstret, valet var perfekt.

Ser till rummets helhet

Rummets syfte, karaktär och läge spelar stor roll när Bengt färgsätter. Om det centrala i exempelvis ett kök är en stor öppen spis, utgår han från den i färgsättningen.

- Om ett rum ligger i söder- eller norrläge spelar också roll, säger han. Om jag vill få ett rum i norrläge att bli soligt gult måste jag blanda färgen lite starkare än om samma rum låg i söder, fortsätter han.

- Målar jag en exteriör tar jag hänsyn till vad som finns runt om huset. Hus på en skogstomt, i en tät villabebyggelse eller vid vattnet ger helt skilda förutsättningar för färgvalet.

Bengts råd till dig som vill måla om:

1. Vad drömmer du om? Vilken känsla vill du att ditt rum skall få?

2. Leta fram färger ur tidskrifter och liknande och klipp ut favoriterna och klistra ihop dem till ett kollage, där en av färgerna dominerar och de andra hjälper till att bilda klanger och färgackord.

3. Översätt dessa färger till ditt rum, med huvudfärgen på väggen, och de andra på möbler, mattor, gardiner etcetera. Var inte rädd att experimentera! Förändring skapar alltid nya möjligheter.

Fotnot: Antroposofi är en livsfilosofi grundad av österrikaren Rudolf Steiner.

Läs mer om antroposofiska färger:

Färgbygge
https://www.fargbygge.se

Antroposofiska sällskapet
https://www.antroposofi.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20 september 2002 Louise Törnqvist Foto: Ola Österling, maj 2001
Annons
Annons
Mer om Måla och färg

Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Måla och färg Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]