Att provmåla på webben innan det är dags att köpa färg och ta fram penslarna är både roligt och nyttigt. Här kan du leka helt fritt med olika kulörer och kanske upptäcka nya kombinationer eller kulörer. Bilden visar Beckers färgsättningsprogram ”Studio”.
Att provmåla på webben innan det är dags att köpa färg och ta fram penslarna är både roligt och nyttigt. Här kan du leka helt fritt med olika kulörer och kanske upptäcka nya kombinationer eller kulörer. Bilden visar Beckers färgsättningsprogram ”Studio”.

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg

Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans i huset? På nätet kan du prova dig fram till rätt stämningsfärger - enkelt och helt gratis.

Av: , 09 augusti 2011

Idag har i princip alla större färgföretag egna färgsättningsprogram på sina hemsidor där du kan prova olika kulörer och färgkombinationer. De flesta är ganska enkla att använda, antingen arbetar du via företagets hemsida eller så laddar du ned programmet till din egen dator – helt gratis.

Enkla program att använda

I de mest avancerade gratisprogrammen kan du själv ladda upp egna bilder för att få en mycket naturtrogen bild av hur slutresultatet kommer att bli i just ditt rum. Men även om du använder dig av en schablonbild av exempelvis ett sovrum, har du en bra möjlighet att se hur framför allt olika kombinationer av kulörer eller nyanser fungerar tillsammans.

Ann-Charlotte Linde arbetar som global färgdesigner på Akzo Nobel där bland annat Nordsjö ingår. Nordsjö har nyligen lanserat en ny version av färgsättningsprogrammet ”My Mouse Painter” som du kan ladda ned till din dator helt utan kostnad. 

Annons

- Liksom de flesta färgsättningsprogram är det enkelt att använda, konstaterar Ann-Charlotte Linde. Däremot har hon inga uppgifter om hur pass vanligt det är att vanliga konsumenter provmålar på webben.

- Men ett tecken på att fler och fler testar sig fram på egen hand, är att det blir allt färre som ber om hjälp med färgsättning ute i våra butiker. Kanske beror det på att kunderna hittar sin inspiration och kunskap på annat håll, som exempelvis i inredningsmagasin eller från teveprogram. Men jag tror också att möjligheten att provmåla virtuellt kan bidra till detta. Det är ett bra verktyg som fler borde prova.

 

Ska vi satsa på tufft och energifyllt med orange…

… eller romantiskt i pastellig rosa? Foton Alcro.

Glöm inte möblerna

Även Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare på Beckers, tycker att det är bra med färgsättningshjälp på nätet. Beckers färgsättningsprogram heter ”Studio” och här kan du börja måla direkt på hemsidan, antingen i någon av inspirationsbilderna eller på en bild du laddar upp själv. 504 kulörer finns att välja bland och du får även hjälp med förslag på matchande kulörer. Dina förslag sparar du som en JPEG eller PDF som du enkelt kan ta med till färgbutiken, eller varför inte ladda upp den på Facebook för att få andras synpunkter på dina färgval?

-  Att kunna lägga in egna interiörbilder är mycket uppskattat hos våra kunder, berättar Yvonne Karlsson.

- Det blir betydligt enklare när man ser sin egen miljö, med egna möbler och textilier.  Men det är viktigt att komma ihåg att inte betrakta rummet som färdigt förrän du har satt tillbaka dina möbler och övrig inredning. Annars finns det risk för att det inte passar så bra ihop med väggfärgen som du trodde.  

Yvonne Karlsson uppmanar också till att våga ta ut svängarna lite mer.

- Visst är vitt väldigt användbart och vackert, men genom att göra aktiva färgval kan du släppa fram mer av din personlighet. Jag tycker nog att vi är lite väl försiktiga här i Sverige. Vågar du välja något som sticker ut finns chans till en riktig fullträff och skulle det bli fel är det ju trots allt ganska enkelt att måla om.

NCS är ett användbart färgbeteckningssystem där varje färg i systemet har en kod, till exempel 2050-Y30R. Siffrorna och bokstäverna anger bland annat kulörtäthet och andelen svärta. Yvonne Karlsson, färgsättare på Beckers, vill uppmana till att verkligen titta på färg, att se färgerna i vår vardag och att göra aktiva val när det gäller färgsättning. Välj kulörer du verkligen gillar, är hennes tips.

Tre tips från proffsen:

- Våga vägra vitt. Vi mår bra av färger och en färgklick på ett oväntat ställe kan lyfta ett helt rum – varför inte prova med badrumstaket? Skulle du ångra dig kan du alltid måla om igen. Vill du absolut ha vitt, överväg ändå att prova olika nyanser eller matthetsgrader av vitt.

- Gör en så kallad ”mood-board”, ett  collage av kulörer, material och mönster som finns eller som du vill ska finnas i ditt rum. Det gör det enklare att välja rätt och du slipper eventuella negativa överraskningar när möbler och textiler kommer på plats. 

- Provmåla, helst på en lös skiva du kan flytta runt i rummet. Även om din datorskärm är bra kalibrerad återger den inte färgerna exakt. Kulörerna ändrar sig också med ljuset under dagen och upplevs starkare ju större yta som målas.

Några färgföretag med gratis färgsättningsprogram:

www.alcro.se, www.beckers.se, www.nordsjo.se, www.flugger.se

Många färgföretag har färdiga kollektioner med nyanser och kulörer framtagna för att passa särskilt bra ihop och för olika stilar. I en del färgsättningsprogram får du även förslag på både matchande kulörer och passande accentfärger.

 

Inredningsproffs gör alltid en så kallad ”mood board” för att enklare kunna visualisera tanken med färgsättningen samt kontrollera att färger, material med mera passar bra ihop.

Nordsjös färgsättningsprogram ”My mMouse Painter” laddar du ned gratis till din dator.

Ton i ton, samma färgintensitet men olika kulörer eller kontrastfärger – vad ska jag välja?

När man arbetar med färgsättning av interiörer brukar man följa någon av de tre principerna ton-i-ton, kontraster eller vitt skilda kulörer med samma färgintensitet.

Ton-i-ton innebär att du väljer en kulör, exempelvis blått, och sedan använder dig av olika starka nyanser av samma kulör genom att blanda i mer eller mindre vitt. Denna typ av färgsättning ger ofta ett mycket lugnt och harmoniskt intryck, även om du väljer relativt starka färger. Ju mindre skillnad i färgstyrka, desto lugnare intryck.  

Naturens egen färgpalett, rosenskära i olika nyanser av rosa, ton i ton. 

Kontraster betyder att du väljer färger som står på motsatta sidor i färgcirkeln, som exempelvis grönt-rött, gul-blått eller det grafiskt spännande svart-vitt.  En sådan färgsättning blir dynamisk och intressant. Bäst blir det om du glider något steg i färgskalan när du väljer kontrastfärgen, alltså inte väljer den kulör som ligger exakt mitt emot.

Komplementfärger kallas de färger som ligger mitt emot varandra i färgskala. De skapar kontrast och spänning.

Samma intensitet. Om färger har samma kulörstyrka kan det fungera bra att kombinera både exempelvis blått, rött och grönt och ändå få en harmonisk känsla. Typiska exempel på detta är pastellfärger som alla innehåller lika mycket vitt och därför ger ett milt och harmoniskt intryck när de kombineras. På samma sätt kan man använda sig av lika mycket svärta i färgerna. Den här typen av färgsättning blir mer spännande än ton-i-ton, men är ändå lugn och behaglig för ögat.

Ett riktigt vågat val, men väljer man färger med samma intensitet får man ändå en viss harmoni trots det stora färgspektrat.  

Vilken färgsättning du än väljer är ett tips att inte blanda alltför många olika färger eller nyanser i din inredning. Låt en kulör dominera och ha helst inte fler än maximalt tre huvudkulörer, annars kan miljön upplevas som orolig.  Men det sköna med färgsättning inomhus är ju också att man kan totalt strunta i alla goda råd och principer och göra precis som man vill – bara man själv (och resten av familjen…)  blir nöjd!

09 augusti 2011
Annons
Annons
Mer om Måla och färg

Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Måla och färg Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Proffsens bästa målningstips

Måla och färg Satsa på kvalitet och var noga med underarbetet. Så här får du bästa finishen när du ska måla!

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...