Färg gjorde mitt eternittak som nytt igen!

Gamla eternittak är tåliga tak, men eftersom de innehåller asbets tillverkas de inte längre. Med lite färg kan taket bli som nytt igen.


Gamla eternittak är tåliga tak, men eftersom de innehåller asbest tillverkas de inte längre. Men även om takpannorna inte går att byta ut, kan taket bli som nytt igen med lite färg!

Vårt hus är tänkt som ett evighetshus med minimalt underhåll. Innerväggar av gipsplattor, ytterväggar klädda med tåligt fasadtegel och tak av eternit. Sådana tak tål mycket. När takpannor flög all världens väg i orkanen över sydvästra Skåne 1967 låg taken av eternit kvar oskadade.

Vårt tak var snyggt också. Men efter sådär femton år började det blekna på solsidan, och på skuggsidan började lavar och mossor trivas alltför väl.
Det var dags att vidtaga åtgärder.

Ville behålla taket

Att byta till annat tak var inte aktuellt. Det skulle dessutom betyda ett helt nytt undertak. Att byta till nya eternitplattor var omöjligt, de var bojkottade och inte längre tillgängliga på marknaden. Återstod att göra rent taket och måla om det, vilket motiverade färd till färgbutiken för goda råd.

De var inte uppmuntrande. Först krävdes en noggrann rengöring med till exempel högtrycksspruta. Sedan förbehandling med primer och slutligen målning. Lät inte så märkligt, men att flytta stegar eller byggställningar runt huset tre gånger skulle bli mycket jobbigt.

Första beslutet blev att strunta i grundningen före målning, speciellt som detta ändå inte garanterade ett fullgott resultat. Borde bli enklare att gå på eventuella brister i efterhand enligt maximen ”uppskjut gärna till morgondagen vad du inte måste göra idag”. Nu blev det möjligt att göra rent taket och måla samtidigt vid varje läge av byggställningen, som måste bli en stege lagd på taket.

Lavar och mossor frodades på skuggsidan. Till höger rengjort och målat tak. Det nymålade taket blev som nytt igen.

Specialtillverkad stege

Med en taklutning av 45o betydde det en ca 10,5 till 11 m lång stege från markplanet och upp till taknocken. Var hittar man en så lång stege lätt nog att flyttas av en person? Och hur klara alla träd och buskar, som växte närmare än fyra meter från huset? Plats för nya lösningar.

En stege utdragbar till sex meter är ganska vanlig och lätt nog att hanteras av en man. En sådan lades på taket. Sen behövdes en stege från marken upp till takkanten och stegen på taket. Tillsammans sattes de ihop för att bilda en vinklad stege. Några smidiga och kraftiga linor löste hopkopplingen och en stagning upptill såg till att arrangemanget inte riskerade att fällas ihop. (Konsultera gärna en seglare, det är viktigt att knoparna är hållbara!)

Med hjälp av en person kom stegen på plats på taket och sköts upp tills vinkeln hamnade vid takkanten.

Att stegen på taket inte nådde ända upp till nocken gjorde inget. Man når ändå ytterligare minst en och en halv meter. Risken att stegen skulle glida åt sidan och falla ner var minimal. Den risken eliminerades genom att placera åtminstone en av stegens två ståndare i någon av takplattornas ränndalar. Men det hindrade inte att det var en god idé att ha en säkerhetslina från andra sidan huset och över taknocken.

Rotborste gjorde susen mot mossan

För rengöringen av taket behövdes en kraftig borste. En rotborste och en hård diskborste såg inte imponerande ut, men de var effektiva. Men först sedan de fått hjälp av en vattenslang med sakta rinnande vatten. Först sprejades taket med vatten, sedan vidtog borstningen medan vattnet sköljde ner lösgjord växtlighet till hängrännan. På så sätt skurades taket en dryg halvmeter på vardera sidan av stegen. Sedan målades de rengjorda sektionerna innan stegen flyttas och proceduren upprepades. Det var ett slitsamt jobb, men håller man bara på så blir det färdigt till slut.

Resultatet blev att taket såg ut som nytt igen. Materialkostnaderna stannade på några hundra kronor för borstar, färg och pensel. Arbetstiden var grovt räknat 15 – 20 minuter per kvadratmeter. Den ekonomiska vinsten många tusen kronor. Desstuom, jisses vad stolt jag var över vad jag åstadkommit!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar