Annons

10 steg till ett vackert nymålat hus

Måla och färg

Nu är det rätt säsong för att måla om huset. Här får du tips och råd.

Av: Susann Gson Engqvist, 02 april 2007


När du målar om äldre hus
är färgvalet känsligt både historisk och kulturellt sett. Sök gärna goda råd. Foto Susann Gson Engqvist

1. Planera målningen
Allt arbete som ska bli bra
börjar med god planering. Varför, när, av vem och hur ska huset målas om? Många väljer att lägga målningsarbetet på semestern, men alla i familjen kanske inte tycker att det är rätt prioritering. Kanske är det värt att räkna på vad en målarfirma skulle ta för jobbet? Eller tala med grannarna – i till exempel radhusområden brukar de flesta hus vara i behov av ommålning ungefär samtidigt. Kanske kan ni hjälpas åt att måla eller förhandla ned priset på färg och arbetskostnad tillsammans?

Se också över tomten som helhet när du planerar målningen. Ditt nymålade hus kan kräva ommålning av till exempel staket, grind eller förråd för att helhetsintrycket ska bli riktigt bra.

2. Den viktiga färgsättningen
Ofta väljer man gult igen
på sitt gulmålade hus, men det kan vara kul med en liten nyansförändring. Se dig om i grannskapet, vilka färger är snygga? Tveka inte att fråga husägaren om du hittar en snygg färgsättning. Det är lättare att välja färg efter hus i verkligheten än i butiken.Ta hänsyn till omgivande natur samt andra byggnader, dessutom passar alla typer av hus inte i alla kulörer. Många färgfabrikanter har färdiga färgkollektioner med tidstypiska färger anpassade till olika byggnadsstilar. Det finns också färgsättningsprogram där du kan prova olika färgkombinationer. Se till exempel www.alcro.se, www.beckers.se eller www.nordsjo.se.

Annons

Vill du absolut ha samma färg, men inte vet vad den heter? Tag med en färgflaga till färgbutiken, har du tur kan de mäta den och få fram exakt rätt nyans.

Kulörer som passar bra för fasadmålning ser ofta lite ”smutsiga” ut när man ser dem på ett litet färgprov. När färgen kommer på en stor yta blir den nämligen ljusare, och starka färger upplevs lätt som skrikiga. Lite svart i brytningen dämpar tonen.

Generellt kan man också säga att mörka färger smälter in mot bakgrunden, ljusa sticker ut. Att måla sockeln, fönster och dörrar i lite mer vågad kulör kan vara en bra kompromiss om man strävar efter att sticka ut lite, men inte vill chansa på hela fasaden. Tänk också på att kulören ska vara lika snygg mot sommarens färgprakt och grönska som mot vinterns mer dämpade färger.

Gult eller grått? Alcro Designers har tagit fram 135 olika kulörkombinationer för utomhusfasader – en bra hjälp när man ska bestämma sig. Foto Alcro och Susann Gson Engqvist

3. Välj rätt färgtyp
Det säkraste sättet
när man ska måla om är att använda samma färgtyp som tidigare, det vill säga akryl på akryl, oljefärg på oljefärg och så vidare. Då vet man att färgen inte flagar eller får svårt att fästa. Om man inte vet vad huset är målat med kan man göra en enkel test:
Slamfärg, som Falu Rödfärg är i behov av ommålning då den färgar av sig när man tar på den med händerna. Vill du byta färgtyp kan du välja linolje- eller alkydoljefärg.  

OBS! Detta är ganska tidskrävande då hela fasaden bör borstas och rengöras väldigt noggrant innan ommålning. För att ta reda på om huset är målat med olje-/alkydoljefärg eller akrylatfärg kan du slipa på ytan med sandpapper. Om färgen blir till ett damm är det olje- eller alkydoljefärg som går att måla över med varandra eller med akrylfärg. Om färgen fastnar på sandpappret är det antagligen akrylat, vilket är den vanligaste färgtypen. För att säkert fastställa att det en akrylatfärg kan ytterligare ett test utföras. Fastnar färgen på en trasa doppad i T-röd är det akrylatfärg. Den kan du måla över med akrylfärg och ibland även alkydoljefärg. Generellt kan man säga att en liter färg räcker till ungefär 6-8 kvadratmeter. Är du osäker, tala med din färghandlare, som också kan hjälpa dig att beräkna färgåtgången.

4. Verktyg och målarprylar
Bra verktyg gör halva jobbet.
Satsa på bra penslar, en stadig bra stege och sköna kläder att jobba i. Glöm inte att det tråkiga underarbetet faktiskt också går både snabbare och lättare med bra skrapor, borstar och hinkar. En burkhållare (S-format krok som hängs på stegen) är en liten men användbar investering, både för att hänga hinken på vid tvättning, och för målarburken. Glöm heller inte att beställa eventuell skylift eller ställning i god tid.


Vitt är klassist vackert
och kan egentligen aldrig bli fel. Foto Alcro

5. Syna underlaget
Är fasaden hel eller bör någon bräda bytas ut
eller något annat lagas? Är träet friskt? Finns där lös puts eller kalkfärg som måste tas bort? Se också över hängrännor, stuprör och takbeläggningen innan du börjar, felaktig vattenavrinning kan snabbt förstöra fasaden.

6. Viktigt med bra grundarbete
Det är här du ska lägga tre fjärdedelar av arbetstiden, själva målningen får den sista fjärdedelen.

Skrapa bort lös sittande färg, kontrollera att nytt trä är fast och inte ger ifrån sig fiber, i så fall borsta med stålborste. Redan målat trä får inte flaga eller kännas mjukt.

Tvätta fasaden med målarsoda eller såpa samt algtvätt om det behövs. Skölj och låt torka, helst till dagen efter. Använd högtryckstvätt med försiktighet, har du för stark stråle kan du skada träet. Dessutom riskerar du att fukten tränger långt in i träet, då kan det ta flera dagar innan fasaden torkat tillräckligt för att målas på.


Mörka färger
får ditt hus att smälta in bättre i omgivningen än andra. Foto Alcro

7. Välj rätt penslar
Penslar av hög kvalitet underlättar arbetet, därför är det dumt att snåla på kvaliteten. Syntetpenslar passar bäst till vattenburna färger, naturborst till oljefärger. En pensel med stor och lång borst tar åt sig mer färg och smetar ut färgen bättre. En bra fasadpensel för trä är mellan 5 och 15 centimeter bred, har tjock borst och gärna ett vinklat skaft som går att förlänga. Dessutom bör den ha ”spår” på skaftet så att du enkelt kan hänga den på burken.

Till KC-färg, silikatfärg och kalkfärg som används på puts och betong kan du välja antingen en plafondpensel eller roller.

Snåla inte när du köper penslar – kvalitet lönar sig. Penslar från Anza.

8. Pricka in en lagom molnig dag
Hålla tummarna
för att det inte regnar målningsveckan. Fuktkvoten i trävirke bör inte vara högre än 15 procent och temperaturen ska ligga över 5 grader. Stark sol är heller inte bra, då torkar färgen för snabbt och hinner inte tränga in i träet ordentligt, puts torkar också för snabbt i solen. Börja på skuggsidan och arbeta dig runt efter solens gång.


Se till att den vägg du målar ligger i skugga,
och följ sedan solens gång runt huset. Foto Alcro

9. Måla!
Börja med att skydda fönster, växter och mark med papp. Även du själv bör ha täckande kläder och gärna skyddsglasögon och handskar. Detta är särskilt viktigt om du målar på puts med silikatfärg, det är frätande och etsar dessutom glas, så se upp med glasögonen!

Träfasad – Målar du nytt eller målar du om? Nytt trä måste alltid strykas flera gånger. Först stryker du allt ändträ och andra ”öppna” ytor med penetrerande grundolja. Därefter grundfärg (som ofta är det samma som utspädd färg). Sedan är det dags för slutstrykningen, en eller två gånger beroende på färgens täckförmåga. Låt färgen torka mellan strykningarna.

Enklast är att använda ett färdigt färgsystem från någon färgtillverkare, då får du alla lager rätt och anpassade till varandra.
För ett redan målat trähus räcker det oftast med att gå direkt på slutmålningen, men glöm inte att eventuella lagningar måste grundstrykas.

Puts, betong och tegel – Måla utan avbrott, annars får du lätt fula skarvar. Tag en sida i taget och stryk på färgen korsvis. Kalkfärg kan behöva strykas upp till sju gånger, även om det idag finns moderna färger där du klarar dig med två. Eftervattna fasaden med väl spridd stråle, fasaden ska hållas fuktig i cirka tre dygn. Även tegel går att måla, men då måste ytan först slammas så att teglet blir helt tätt.


Måla utan avbrott
om du målar på puts eller betong – annars får du fula skarvar! Foto Beckers

10. NJUT!
När huset är glänsande, skyddspappen och målarprylarna undanplockade och penslarna rengjorda är det bara att njuta.
Har du gjort ett bra jobb behöver du inte göra om det på kanske över tio år, beroende på färgtyp och hur utsatt huset är för väder och vind. Sköt om fasaden så håller färgen längre, en tvätt då och då är att rekommendera, särskilt i områden där det lätt bildas alger och mögel. Likaså är det bra att hålla fasaden fri från växtlighet.


Det är tacksamt att jobba med en spännande färgsättning kring fönstren. Fönstren behöver ju dessutom målas om oftare! Foto Beckers


Rött hus med vita knutar
– ett svenskt begrepp. Foto Susann Gson Engqvist

Tänk på miljön!

Idag finns många bra färgmaterial som är skonsamma mot naturen, välj dem i första hand. Traditionella färger som linoja och slamfärg har generellt liten påverkan på miljön. Överblivna färgburkar lämnas in på miljöstationen eller färghandeln, liksom färgvatten, lösningsmedelsrester och verktyg du inte får rena. Torka rent penslarna innan du rengör dem. Häll absolut inte ut färg i avloppet!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
02 april 2007 Susann Gson Engqvist
Annons
Annons
Mer om Måla och färg

Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Måla och färg Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!

Stor guide: måla med kalklitir

Måla och färg Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här...

Tips: Måla som ett proffs

Måla och färg Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.

Bort med vävtapeten!

Måla och färg Vilket är det bästa sättet att snabbt, smidigt och snyggt få bort vävtapeten? Här får du råden du behöver.

Färgsätt ditt hem på webben

Måla och färg Visst kan man ta det säkra före det osäkra och satsa på vitt när man ska måla om hemma, men vore det inte kul att våga lite mer, i alla fall någonstans...

Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Måla och färg Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Så målar du vått i vått!

Måla och färg Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

Lacka spegelblankt!

Måla och färg Med lackerad yta håller en möbel längre. Och lägger du på lacken i många skikt blir möbeln läckert spegelblank.

Välj vårens färger - som ett proffs

Måla och färg Dags att fixa om hemma? Låna proffsens metodiska tillvägagångssätt för rätt färgval i vår. Här ger Camilla Julner, som arbetat som stylist i många år,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]