Här listar vi kökets guld!
Här listar vi kökets guld! Foto: Auctionet.com, Bukowskis.com, online.auktionsverket.se

En skattkista i köket – prylarna du inte ska slänga!

Inredning

Tror du att prylarna i köksskåpen saknar värde? Du kan ha fel! Där kan finnas dyrgripar, designikoner och kultprylar. 

Här är din guide till retroprylarna i köket!

Av: Lotta Reberg, 12 maj 2021

1. Ishinkar

Det är något speciellt med ishinkar och vinkylare. De andas lyx och de allra snyggaste gjordes förr i tiden – och många är beredda att betala bra för dem! Här ishinken Congo från 1950-talet, som är 40 cm hög, i teak och med orange plast inuti. Formgivare är dansken Jens Quistgaard. Brukar klubbas för mellan 1 500 och 3 000 kr. I USA brukar den gå för ännu mer!

Annons

2. Äggkoppar

Lustigt nog kan äggkoppar klubbas för betydligt mer pengar än koppar och fat i en servis. Det finns nämligen många som samlar på just äggkoppar. Så även om du bara har en av en viss sort kan den vara guld värd för någon annan. Stig Lindbergs äggkoppar är alltid hett eftertraktade – här 13 äggkoppar i servisen Pynta. Utropet var på 1 500 kr, men de såldes för 1 900 kr.

3. Signe Persson-Melin

Glas, bestick, serviser, burkar och tekannor. En formgivare som skapat ursnygga bruksvaror under 70 års tid. Hennes design är tidlös och det ger utdelning nu – hennes alster ökar i pris hela tiden. Här tekannan Six-sided för Rörstrand, stengods, hänkel i koppar. Six-sided brukar klubbas för mellan 3 000 och 12 000 kr.

4. Plastservis

Plastprodukter kommer troligtvis aldrig bli de dyraste föremålen – men retrosamlare är alltid på jakt efter bruksföremål i materialet. Här serviserna Balett och Blues, 1970-tal från Gustavsberg. Formgivare är Stig Lindberg. Dessa har ett stort samlarvärde och de här 27 delarna klubbades för 3 000 kr hos Bukowskis.

5. Plåtburkar

Hittills har det varit gamla plåtburkar från varumärken som Cloetta, Gevalia och Mazetti som varit populära. Men nu börjar det våras även för de glada 1970-talsburkarna från danska Laurids Lönborg också. Än så länge klubbas de för några hundralappar hos auktionshusen, men på Tradera kan de bli ännu dyrare!

6. Salladsbestick Caravel

Riktiga status-bestick med silverskaft och plast (melamin), formgivna av dansken Henning Koppel för Georg Jensen. Klubbas på auktion för runt 3 000 kr.

7. Bestick Melron

De kallades även för bodega-bestick när de var som allra mest populära på 1970-talet. De tillverkades i Frankrike och kom in i Sverige med de franska recepten och bistromaten under 1960-talet. Tillverkades i flera olika kulörer. Äkta Melron-bestick ska tåla maskindisk. De är enormt eftertraktade på Tradera just nu och kan gå för flera tusen kronor. Inom kort lär de gå för ännu mer hos auktionshusen. 

Läs också: Så mycket är dina gamla leksaker värda!

8. Tekannan Pop

I serviser är ofta tekannor vara den del som först går sönder eller slits ut. Därför kan en kaffe- eller tekanna i fint skick säljas för flera tusen kronor. En del fristående tekannor är också mycket efterfrågade på andrahandsmarknaden – ett exempel är ikonen Pop. Kannan kom 1968 och ingick i en stengodsserie i tio delar, där bland annat även ljusstakar ingick. Formgivare var Inger Persson för Rörstrand. Det blir nästan alltid huggsexa om denna tekanna på auktioner. Klubbas för allt från 1 500 upp till 10 000 kr!

9. Kaffe- och tekoppar

Under hösten 2020 började plötsligt en del kaffe- och teserviser klubbas för uppåt 30 000 kr på auktion – ibland ännu mer! Här servisen Linnea, formgiven av Stig Lindberg för Gustavsberg 1965. Länge har en servis på cirka 10 delar klubbats för dryga tusenlappen. Denna servis med åtta koppar och fat hade ett utrop på 1 200 kr, men såldes för hela 18 098 kr hos Södermanlands auktionsverk i början av januari 2021. Det ojämna slutpriset tyder på att det är en utländsk köpare. Just utländska köpare tror antikexperterna är förklaringen till de nya, höga slutpriserna. 

10. Kaffeservis Tahiti

Ytterligare en Stig Lindberg-servis från Gustavsberg som blivit otroligt populär de senaste åren. I takt med det har såklart även priset ökat i rask takt. Tahiti formgavs 1971 men var bortglömd under flera år. Det sägs att serien bara tillverkades under något år och att den blev för dyr att tillverka med så många olika färger. En kopp med fat brukar klubbas för dryga tusenlappen. En auktion med många delar gick för nästan 40 000 kr! 

11. Salladsskål Höganäs

Salladsskålen Spisa av Lovisa Wattman för Höganäs anses av utländska desingurus vara ett av 1990-talets främsta svenska designföremål. Det märks även av på Tradera där den kontinuerligt stiger i pris. Just nu brukar den klubbas för runt 500 kr, så ser du en Spisa-skål så köp! Det är definitivt en framtida dyrgrip! Finns i en rad olika kulörer.

12. Vattenkannan Breger

En del retrovattenkannor i plast har blivit designikoner och statusföremål. Här är en av dem, vattenkannan Breger. Formgivaren bakom denna är Carl-Arne Breger som bland annat arbetade för Gustavsberg. Vattenkannorna säljs för mellan 2 000 och 4 000 kr. Breger gjorde även en tv-kanna och telefonen Diavox för LM Ericsson 1975.

13. Servisen Clown

Riktigt glad blir man av Anne Nilssons champagneglas Clown för Orrefors. De kom 1992 och tillverkas faktiskt fortfarande, men inte i glada kulörer utan i frost och guld. Finns även som snapsglas. De färgglada går för en bra summa på auktion. Ett dussin Clown-glas klubbades för två år sedan för 24 400 kr.

14. Ishinken Daydream

Daydream kom under 1970-talet och tillverkades i Australien. I Sverige salufördes den hos Svenskt Tenn. Ishinken fanns både som äpple och päron i olika kulörer. Nu är den inne igen och brukar säljas för mellan 2 000 och 5 000 kr.

15. Bryggtrattar Melitta

Redan 1937 tog tyska Melitta Bentz patent på kaffefilter. Hon hade upptäckt att det gick att brygga kaffe genom pappersfilter. Under 1960-talet lanserades Melitta stort i Sverige. Idag är Melitta-tratten, men även kannorna i porslinet, ett hett samlarobjekt. En bryggtratt kan klubbas för en tusenlapp. Även Melittatrattarna i plåt är eftersökta.

16. Alessi

Under 1990-talet började vi köpa husgeråd från italienska Alessi när vi ville visa oss designintresserade. Det var citronpressar, fruktkorgar och flöjtkittlar. De har nästan alltid ett utropspris på över 1 500 kr och är framtida bubblare.

17. Nilsjohan

Företaget som blev en folkrörelse – under 1950-, 60- och 70-talen alla husmödrar om Nilsjohan. De gjorde köksredskapen roligare och höll i stora demonstrationspartyn. Idag är det många som samlar på Nilsjohan-prylar. Här salt- och pepparströare.

12 maj 2021 Lotta Reberg
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!