Annons

Visst kan du få bredband till villan

Elektronik

Visst kan man med lite tålamod och entreprenörs-anda ordna bredband även till villan. Här får du veta hur.

Av: Inger Evertsson, 14 januari 2001


Teckning: John Clemente

Ingen av de stora aktörerna på marknaden har i dag några erbjudanden om bredband för oss som bor i småhus. Men visst kan man med lite tålamod och entreprenörs-anda ordna bredband även till villan. Här får du veta hur.

Många politiker i ledande befattningar har efterlyst bredband åt alla. Men än så länge talar man nästan uteslutande om flerfamiljshus och lägenheter. På många orter har redan "äkta" bredband börjat kopplas in i flerbostadshus. Från varje lägenhet dras en kabel till en kopplingspunkt i källaren. Denna kopplingspunkt, till vilken alla lägenheternas bredbandskablar är knutna, kopplas i sin tur till ett externt optofibernät.
Det finns exempel på hyresfastigheter med outhyrda lägenheter, som plötsligt blivit mycket attraktiva sedan man installerat bredband.

Annons

Dålig efterfrågan vid nyproduktion

- Att installera bredband i form av optisk fiber vid nyproduktion både av villor, speciellt villaområden, och flerfamiljshus borde vara en självklarhet. Men så tycks inte vara fallet, konstaterar Hannu Magnesten, Bromma, som är expert på installation och användningsområden för bredband.

- Jag har ännu inte fått några förfrågningar från byggherrar eller entreprenörer, då det gäller installationer av bredband i nyproduktion. Däremot har han fått förfrågningar från ägare av redan uppförda villor.
Regeringen har i dagarna tillsatt en utredning, som har fått i uppdrag att undersöka möjligheten att förse en så stor del av landet som möjligt med fiberoptiska kablar. Detta är en mycket stor satsning, som syftar till att ge svensk industri växtmån. Förutom kommunerna är det också många elbolag som bygger fiberoptiska nät.

Kabelnät eller satellit alternativ för villaägaren

- Att installera bredband till alla villaägare, är i dag kanske inte ekonomiskt attraktivt, tror professor Lars Thylén på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Men han tröstar med att det finns alternativ. Antingen kan man gå via kabel-TV-nätet eller installera höghastighetsmodem (ADSL) för konventionell partråd. Då kan alla få tillgång till en snabb internetuppkoppling. Enklast är det om man bor i ett område med flera villor intill varandra. Men det finns överförings-metoder också för den som bor på landsbygden.

- Där kan satellit eller radiolänk vara ett alternativ. En nackdel kan vara att det krävs fri sikt för radiosignalerna. Det kan innebära att kostnaderna stiger om terrängen är otillgänglig.

- Men när det gäller nyproduktion av villor anser jag dock att det är en nödvändighet att samtidigt förbereda för "äkta" bredbandsuppkoppling via stadsnäten och optisk fiber. Det kostar inget extra, eftersom man ändå gräver för vatten och avlopp, men villorna blir mycket mer attraktiva med bredbandsförberedelse än utan, menar Lars Thylén.

Satsa på gemensamt fastighetsnät

För att kunna installera fiberoptik i en villa, måste en kabel läggas 0,4 - 1,2 m ner i marken, beroende på vilken typ som används.

- I första hand rekommenderar vi att flera medlemmar i en villa-ägareförening kommer överens om att satsa på ett fastighetsnät, säger Hannu Magnesten.

Hans rekommendation är att villaägarna satsar på fiberkabel fram till en gemensam fördelningsdosa någonstans i området. Från den dosan drar man kopparkabel in till varje hus.

- En kopparkabel räcker mer än väl för dagens behov, tycker Hannu Magnesten. Men han har en liten finess i rockärmen.

Dubbel kabel förberedd för ökat behov

- Det finns en kabel som är dubbel, avsedd både för optofiber och kopparkabel. I dubbelkabeln finns en kopparinstallation i den ena delen av kabeln och ett tomrör avsett för optofiber i den andra. Då installerar man kopparkabeln i dag. När bandbredderna på optofiberkabeln har ökat, och man anser att behovet är påkallat, kan man med hjälp av tryckluft blåsa in optofibrer i tomröret.

I vissa kablar kan man också byta från koppar till optofiber genom att använda den uttjänta kopparkabeln som genomdragare av fiberkabeln. Utrustningen för kopparkabel kostar cirka 500 kronor att installera. Den utrustning som behövs för optofiber är i dag fem gånger dyrare.
Fördelen med optisk fiber är att impulserna har lika hög hastighet som ljuset. De optofiberkablar, som man lägger från stadsnätet och in till kopplingsdosan i villaområdet, bör ha en möjlig överföringshastighet av 1 Gbps (1 gigabit per sekund).

- Optofiber kommer med största sannolikhet att behövas i framtiden, säger Hannu Magnesten.

Oändliga möjligheter

Men antingen man använder koppar eller optisk fiber i hemmet, etablerar man ett hemnätverk, vilket kopplas till ett gigantiskt nätverk, som är världsomspännande.

I teorin skulle flera i familjen kunna tala i telefon samtidigt, samtidigt som någon familjemedlem surfar på Internet och någon annan tittar på en film, som tankas över från Internet till TVn. Det finns också redan nu applikationer för att fjärrstyra spisen, och med hjälp av en streckkodsläsare låta kylskåpet tala om när mjölken är slut.
På detta sätt kan man också få tillgång till hela världens TV- och radioprogram i realtid, snabb internetkoppling, möjlighet att styra elkonsumtionen samt tillgång till spel och interaktiva nöjen. Övervakningsfunktioner och möjlighet att skicka rörliga bilder sinsemellan är några andra applikationer, som är fullt möjliga med hjälp av bredbandstekniken.

I dag vet man mycket lite om hur bredbandstekniken kommer att användas om tio år - det enda man vet är att utvecklingen går med en rasande fart.

Detta är bredband

Enligt IT-infrastrukturutredningens definition är bredband överföring av data mellan två datorer, där hastigheten överstiger 2 megabit per sekund. Detta ska jämföras med ett vanligt telefonmodem, som i bästa fall kan komma upp i en hastighet på 56 kilobit per sekund.

För att kunna föra över filmer från Internet till TV eller tala i telefon över Internet (IP-telefoni) krävs överföringshastigheter om minst 4 Mbps. I en optofiberkabel är överföringshastigheten i det närmaste obegränsad.

En optofiber arbetar med ljusimpulser. Ljuset i en optokabel består i dag av en infraröd signal, som i sig bara har en viss våglängd. Det finns också en teknik som bygger på laser. Med denna teknik kan man föra in flera ljusstrålar med olika färger i optofibern. Tillsammans kan de olika lasersignalerna överföra uppemot 100 gånger mer information än om man endast har en laservåglängd.

Surfa på internet och beställa hem mat

Idag används bredband i första hand för att man snabbt ska kunna surfa på Internet. I framtiden, när tekniken är mer utvecklad, ska man kunna göra i stort sett allt. Med den nya tekniken kan man utbyta rörliga bilder, exempelvis för telefoni.

Bilder med hög upplösning och ljud utan fördröjning gör att vi får en närvarokänsla, som kan komplettera fysisk närvaro. Det finns också många andra fördelar med bredband. Kylskåpet kan signalera till affären vilka varor som är slut. Du kan från jobbet lämna ett skriftligt meddelande hem till barnen, vilket de kan läsa på en display. På nöjesfronten kan filmer eller program tankas hem till den egna TVn. Alla dessa applikationer är ännu inte tillgängliga, men det är ändå bara en tidsfråga innan de är var mans egendom.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001 Inger Evertsson
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]