Annons
Foto: Istock Photo

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik

Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Av: Markus Wilhelmson, ViV nr 10/2010, 11 november 2010

 

Android: Ett operativsystem och mjukvaruplattform för mobiltelefoner. Ägs av Google.

Blu-ray: Ett digitalformat som ger bättre ljud- och bildkvalitet än en vanlig dvd-skiva.

Galaxy Tab: Samsungs utmanare till Apples surfplatta.

Annons

Hd-teve: Förkortning av High Definition Television som innebär tevebild med högre upplösning än de nuvarande PAL-, NTSC- och SECAM-formaten.

Internet i teve: Många av nästa generations teveapparater har flera internetsajter (som Youtube) inbyggda i skärmen. Ett sätt att ansluta internet till sin teve är via en mediespelare (exempelvis Iomega Screenplay Tv Link Director Edition som kostar 755-999 kronor). Man ansluter den till teven med scartkontakt och sköter installationen med menysystemet.

iPad: Surfplatta som består av en 9,7-tums tryckkänslig skärm, tillverkad av Apple. Tänkt att användas för internetsurfning, e-post, bilder, filmer, musik, spel och e-böcker.

iPod: Mediaspelare som tillverkas av Apple och som i januari 2010 hade sålts i 250 miljoner exemplar. Fenomenet poddradio kommer ursprungligen från iPod. Har haft samma genomslag för MP3-spelaren som Sony Walkman hade för den bärbara kassettbandspelaren på 80-talet.

LCD-teve: Förkortning av Liquid Crystal Display, en digital bildskärm. Priset på en standard LCD-teven har mer än halverats på två år.

LED-teve: Förkortning av Light Emitting Diods. En vidareutveckling av LCD-fomatet som ger bättre färg och kontraståtergivning och tunnare teveapparater (3 centimeter) som förbrukar betydligt mindre ström. Fortfarande är de dock 30– 50 procent dyrare än LCD-teve.

On-demand-tjänst: Att själv kunna styra när teve-programmet eller filmen ska börja, via fjärrkontroll, mobiltelefon eller dator. Kan dels innebära att man går in på exempelvis SVT:s (svtplay.se) eller TV4:s (anytime.tv4.se) hemsida och ser de program man vill när man själv vill. Här erbjuder flera leverantörer ett brett utbud av tjänster. Bredbandsbolaget har exempelvis en inspelningsbar HD-box som innebär att man kan titta på ett program, spela in ett annat och pausa i direktsänd teve. Boxen kostar egentligen 4 995 kronor, men under en tusenlapp om man beställer teven från Bredbandsbolaget. Den som har Telia digitalteve kan hyra filmer och matcher direkt till sin teve dygnet runt. Filmerna får man tillgång till i 20 timmar och kan stoppa eller spola fram och tillbaka som man själv vill. Matcherna får man tillgång till cirka 15 minuter före start och de eftersänds inte. Kostnaden är 9-59 kronor per film och 159 kronor per match. Viasat, Canal Digital och Boxer erbjuder också olika on-demand-tjänster.

Smartphone: Ett mellanting mellan en handdator och en mobiltelefon. Har till skillnad från vanliga telefoner ett tangentbord, antingen med fysiska knappar eller simulerat på bildskärmen.

Spotify: Sverigebaserat företag och en online-musiktjänst för att lagligt lyssna till strömmad musik över internet. Man måste skapa ett konto för att använda programvaran. Voddler: Som Spotify fast för film: Registrerade Voddleranvändare med bredbandsuppkoppling kan genom Voddler lagligt strömma film och teve-program från internet. Sedan 30 november 2009 kostar en del av utbudet pengar efter pay-per-view. Man betalar en avgift per visning med 24 timmars hyrtid.

3D-teve: Tekniken utvecklades för biografer där besökarna använde glasögon med olikfärgade glas. Genom nya ”aktiva” glasögon får tittaren 3D-effekt genom att glasen stängs och öppnas elektroniskt när olika bilder visas.


Rebecca Elmqvist

Helst av allt hade jag velat ha en elektronisk städhjälp som man kunde förprogrammera så att allt var tipptopp när jag kom hem från jobbet. Men jag antar att man ska svara på det som finns idag och då skulle jag vilja ha en centraldammsugare eftersom jag tycker det är jättejobbigt att släpa dammsugaren genom hela huset, upp och nerför trapporna. Givetvis vill jag också ha ett hemmabiosystem med extraspecial surroundljud så att det nästan blir som att gå på bio. En slömanick som aldrig går sönder (slömanick är vårt ord för fjärrkontroll) eftersom ungarna tappar den vi har i golvet hela tiden och detta har lett till att det skramlar om dessa trots att de nästan är nya. Jag vill också ha en ny självrengörande ugn. Den måste göra rent sig själv på utsidan också, vi en ny ugn nu, men en som inte fettar av sig överallt hade varit bättre.

https://rebeccas.blogg.viivilla.se


Foto: Istock Photo

Vad händer sedan?


Liz Nordström.

Hur ser framtidens tevetittande och underhållning ut?

Liz Nordström, produktchef digitalteve på Telia som levererar teve via bredband, konstaterar att trenden är tydlig:

– Vi vill själva välja att titta när det passar oss och där det passar oss.

On demand – på begäran – är nyckelordet när det gäller framtidens tevetittande.

– De tjänsterna ökar kraftigt redan i dag och i framtiden kommer mer av tittandet att ske på kundens premisser, säger Liz Nordström.

Det tar sig redan flera uttryck.
Dels genom inspelningsbara digitalboxar, som man kan styra hemifrån via fjärrkontrollen, men också via webben, sin iPhone eller Androidmobil. Fördelen med det är också att man kan stoppa/pausa programmen när man själv vill och återuppta tittandet när det passar.

Ett annat uttryck för samma valfrihet för kunden är digitalteve med integrerad videobutik. Med några knapptryck på fjärrkontrollen kan man hyra filmer som man sedan får tillgång till i 20 timmar. Filmerna kostar 9–59 kronor och betalas i efterhand via faktura.

– Man behöver inte ta sig till videobutiken och filmen lämnar tillbaka sig själv, konstaterar Liz Nordström.

Men framtiden är inte bara att titta på teve när man vill – utan också där man vill.
Att med hjälp av mobilt bredband kunna beställa film eller livesport till sin PC eller Mac är en möjlighet som redan nu finns och som kommer att utvecklas allt mer de närmaste åren.

11 november 2010 Markus Wilhelmson, ViV nr 10/2010
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

3D hemma – framtid eller flopp?

Elektronik Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]