Annons

Ta kontroll över hemmabion med multifjärrkontrollen!

Elektronik

Multifjärrkontrollen rensar inte bara upp på soffbordet utan gör det även enklare för vem som helst att använda hemmabion.

Av: Jonas Ekelund, Bild & Ljud Hemma, viivilla.se januari -10, 08 januari 2010

På soffbordet hemma hos en vanlig svensk hittar man troligen minst tre fjärrkontroller. Har man dessutom en hemmabio så blir det lätt uppåt fem fjärrar. Inte nog med att just den fjärr man behöver alltid är försvunnen, det gör också användandet onödigt krångligt.

Vårt mått på om en hemmabio är lättanvänd är det så kallade barnvaktstestet. Kan barnvakten titta på TV eller DVD utan att du lämnar en skriven instruktion? Om till och med familjemedlemmar försöker undvika att lyssna på musik eller titta på film i anläggningen så är det verkligen dags att förenkla användandet. Den bästa lösningen tycker vi är en programmerbar multifjärr.


Logitech Harmony 1100 Pris: 4 500 kronor Importör: Logitech www.logitech.se

Lyxkontrollen

Annons

Logitechs uppdaterade värsting ser imponerande ut och är löjligt enkel att använda.

Vill man ha den absolut tydligaste och mest lättanvända fjärren är Harmony 1100 svårslagen. Symbolerna på den stora pekskärmen är mycket pedagogiska. Så länge man har en dator är den dessutom väldigt lätt att programmera, även för mer komplicerade funktioner. Däremot är det en nackdel att man inte kan sköta den med en hand eller känna knapparna i mörkret när man tittar på film. Nyheterna är för få för att man ska byta upp sig om man redan har en Harmony 1000.

Plus:
Imponerande lyxig
Enkel programmering
Lättbegriplig

Minus:
Dyr
Opraktisk


Logitech Harmony 900 Pris: 3 700 kronor Importör: Logitech www.logitech.se

Fjärren som har allt

En genomtänkt och fullmatad fjärr som är lätt att använda. Dessutom den enda fjärren i testet som kan styra apparater som står i skåp.

Harmony 900 är mycket ergonomisk, lättprogrammerad och lättanvänd och har en perfekt blandning av fysiska knappar och pekskärm. Vill man dölja sina apparater i ett skåp är det ingen tvekan om att det är denna modell man ska ha, då de medföljande infraröda sändarna fungerar alldeles utmärkt. Har man ingen nytta av detta ska man däremot köpa vår förra favorit Harmony One eftersom tillbehöret gjort 900 dubbelt så dyr.

Plus:
Perfekt grepp
Mycket lättanvänd
IR-sändare ingår

Minus:
Väl dyr


Philips Prestigo SRT 9320 Pris: 2 000 kronor Importör: Philips www.philips.se

Vardagslyxig pekfjärr

Philips fjärr är precis vad som behövs för en bekväm hantering av en normal hemmabio utan att det behöver kosta skjortan.

Knapparna är få men väl valda och kompletteras på ett smart sätt av den generöst tilltagna pekskärmen. Beroende på vad man gör lyckas Prestigo för det mesta växla till just de knappar man behöver för ögonblicket. Det enda smolket i bägaren är att man inte kan programmera funktionerna från det medföljande datorprogrammet. Byggkvaliteten är bra, den är lätt att använda och Prestigo känns lika lyxig som namnet antyder.

Plus:
Enkel användning
Bra pekskärm
Lättinställd

Minus:
Ingen datorprogrammering
Tättsittande knappar


Sony RM-VL1400T Pris: 1 500 kronor Importör: Sony www.sony.se

Tillbaka till dåtiden

Sony gör oss besvikna med en svåranvänd fjärr och en skärm som känns som retro från nittiotalet.

Det första intrycket av fjärren är bra då den är solid och förtroendeingivande. Men knapparna är bara halvbra och urvalet av knappar tveksamt. Att man dessutom förlagt så pass mycket av styrningen till den pyttelilla textskärmen är en katastrof för användarvänligheten. Efter en kvälls frustration gav vi upp med att försöka få fjärren att styra hela hemmabioanläggningen. Till det här priset kan man kräva något modernt och lättanvänt men denna är varken eller.

Plus:
Välbyggd
Bakgrundsbelysta knappar

Minus:
För liten skärm
Svårinställd
Krånglig användning


Philips SRT 5120 Pris: 350 kronor Importör: Philips www.philips.se

Enkel dubbelkontroll

En bekväm fjärr med ovanligt enkel inställning som tyvärr stöder på tok för få apparater.

Som multifjärr betraktat gör 5120 knappast skäl för namnet då den bara kan styra två apparater, en TV och en DVD eller annan apparat. Den kan inte heller programmeras att utföra flera knapptryckningar i rad. Däremot är den ovanligt enkel att ställa in för dina apparater, ligger relativt bekvämt i handen och har väl placerade knappar. På landet kan den säkert passa bra när fjärren till den gamla TV-apparaten gått sönder.

Plus:
Lättinställd
Enkel användning
Prisvärd

Minus:
Bara två apparater
Inga makron


Sony RM-VL610T Pris: 550 kronor Importör: Sony www.sony.se

Stilfull standardfjärr

Med bekvämt grepp och läckra färgval är detta en kvalitetsfjärr utan onödiga funktioner till rätt pris.

Sony billiga modell är allt som den dyra inte är. Den känns modern och snygg samt har ett bekvämt grepp. Man kan till och med välja färg på baksidan för att matcha inredningen. Alla knappar som man behöver finns där men även lite väl många andra vilket kan bli förvirrande. Visst är det lite omständligt att programmera den men så är det med enklare fjärrar utan skärm. På det hela taget är detta en av de mest tilltalande standardfjärrarna i det billiga segmentet.

Plus:
Prisvärd
Bekväm
Läckra färgval

Minus:
Svårinställd
Krånglig programmering


Thomson ROC3205 Pris: 170 kronor Importör: Tura Scandinavia www.turascandinavia.com

Underhållande undermålig

Vi har sett många dåliga fjärrkontroller men den här är så underbart fel på alla sätt att det blir skrattretande.

Allting från den undermåliga konstruktionskvaliteten och den feltänkta designen till den begränsade funktionen och den usla användarvänligheten får oss att älska denna lilla padda. Det spelar ingen roll om man lägger en timme på att ställa in den för innan man ens kan försöka sig på att använda den kommer den att gå sönder. Den här ska jag ge bort i present till någon jag inte tycker om! För det måste ju vara en skämtartikel, eller?

Plus:
Billig
Elak present

Minus:
Allting annat


Thomson Scenium ROC6507 Pris: 600 kronor Importör: Tura Scandinavia www.turascandinavia.com

Skärmfjärr till budgetpris

Har du inte har råd med en ergonomisk och lättanvänd fjärrkontroll utan nöjer dig med en som ser imponerande ut? Då är Scenium det rätta köpet.

Ska man få ett teckenfönster på fjärren till det här priset så är det självklart att man måste kompromissa lite. Skärmen är halvdan, användarvänligheten är inte den bästa och knapparna sitter på tok för tätt. Men å andra sidan känns fjärren faktiskt ganska lyxig, det är praktiskt med ett teckenfönster och när man väl programmerat sina makron så kan den faktiskt styra en enkel hemmabio. Det är inte alls illa för en fjärrkontroll i den billigare prisklassen.

Plus:
Teckenfönster
Lyxigt intryck
Hyggligt lätt inställning

Minus:
Röriga menyer
Onödiga knappar


Testet i sin helhet kan du läsa på Bild och Ljud Hemmas hemsida!

08 januari 2010 Jonas Ekelund, Bild & Ljud Hemma, viivilla.se januari -10
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]