Spar energi både när du köper och tittar på teve
I takt med stigande elpriser blir det allt mer intressant att fundera över vart vardagselen egentligen tar vägen. Vad gäller teveapparater finns det flera sätt att spara energi, både när du väljer teve och när du använder den.
Av all energi som används i ett genomsnittligt hus står uppvärmningen för drygt hälften, enligt beräkningar från Energimyndigheten. Men även hushållselen tar en stor del av kakan – en fjärdedel, eller 6 000 kWh/år. Teveapparaterna är en av de vanligaste energiförbrukarna i hemmet. Därför är det intressant att bland alla andra egenskaper som påverkar valet av teveapparat även ta med energi- och miljöaspekter, liksom att tänka på hur man använder teven.
Många sätt att spara energi
– Ett råd är att välja en teve med inbyggd digitalbox. Det är lätt hänt att man låter en separat box stå på dygnet runt och boxar har dessutom ofta rätt hög standby-förbrukning, vilket gör att en box kan förbruka lika mycket energi som en mindre teve. Ett annat tips är inbyggd ljussensor, vilket kan minska förbrukningen med upp till en tredjedel när teven är på, säger Mikael Holst på Energimyndigheten.
Men det finns även flera andra saker man kan tänka på för att spara energi. Här är ett halvdussin tips:
• Storlek. Köp inte onödigt stort – i allmänhet förbrukar en större teveapparat mer energi än en motsvarande mindre.
• Bakgrundsbelysning. Generellt sett drar en tv med bakgrundsbelysning av så kallad LED-typ mindre energi än motsvarande LCD-teve med traditionell lysrörsbelysning, vilken i sin tur är energisnålare än en plasmaskärm.
• Justera ljuset. Högre ljusstyrka drar mer ström, så genom att justera bildinställningarna (och även belysningen i rummet) kan du spara energi.
• Ljus- och rörelsesensorer. En teve med inbyggd ljussensor anpassar ljusstyrkan efter hur mörkt det är i rummet. En rörelsesensor känner av om någon sitter framför teven och stänger av bild och ljud efter ett tag om ingen rörelse märks.
• Digitalbox. Har teven en inbyggd digitalbox som klarar den typ av sändningar och den operatör du har, sparar du in på en apparat och därmed även energi.
• Standby. Stäng av teven – enligt Energimyndighetens mätningar utgör all standby-förbrukning ca 10 % av hushållselen.
• Titta mindre på teve. Upplev verkligheten istället. Eller titta på teve tillsammans med andra istället för var och en för sig.
Standarder till hjälp
Trenden är att energiförbrukningen hos alla typer av teve-tekniker är på väg nedåt, men det finns inget som entydigt säger att en viss typ av tv är bäst ur energisynpunkt. Till exempel är LED-tekniken i sig strömsnål, men en tv har även andra delar vars förbrukning varierar. Och ny teknik är inte alltid miljövänlig. Vanliga LCD-apparater innehåller kvicksilver i bakgrundsbelysningen, till skillnad från LED- och plasma-teve. De nya teveapparaterna med 3D-teknik har i tester visat sig oftast förbruka betydligt mer energi i 3D-läge än i 2D-läge.
Därför kan energiförbrukningen variera stort mellan olika apparater och därför är de standarder som har kommit och som är på väg välkomna. Vad gäller standby finns sedan januari 2010 gränsvärden från EU för högsta tillåtna förbrukning för bland annat tv-apparater. I nuläget gäller 1 W; från och med augusti 2011 max 0,5 W. Sedan 20 augusti 2010 finns också en gräns för hur mycket energi en tv får förbruka utifrån dess storlek och upplösning. För exempelvis en tv på 40 tum med full HD är effektgränsen 234 W. Dessa krav kommer att skärpas i april 2012. Året därpå kommer även en energimärkning motsvarande den som finns för exempelvis vitvaror att införas för bland annat teveapparater.
Utöver detta finns det flera miljömärkningar som tar hänsyn till miljöpåverkan och i olika grad även energiförbrukning hos produkter inom bland annat hemelektronik. Fyra av dessa är Energy Star, TCO, Svanen och EU-blomman – läs mer via länkarna nedan.
Kolla specifikationer och funktioner
Ska du köpa ny teve? Då är det alltså viktigt att titta både på dina egna behov och preferenser och på tänkbara apparaters specifikationer och funktioner. Om teve-tillverkarna har följt standarden ska apparaternas uppgivna energiförbrukning gå att jämföra, menar Mikael Holst, men det finns några olika sätt att mäta på. De apparater som tillverkats eller importerats efter att EU-direktivet trädde i kraft i augusti ska vara helt jämförbara, eftersom deras energiförbrukning mäts på samma sätt.
Här är några exempel på teveapparater med energibesparande egenskaper.

Liten och snål
Sharp LC-19LE320E är en av de snålaste teve-apparaterna på marknaden med sina 17,9 W i normal förbrukning. Å andra sidan får man nöja sig med en mindre skärm, 19 tum, och en maximal upplösning på 1366x768 bildpunkter (HD Ready). Tv:n har inbyggd tuner för HD (DVB-T / DVB-C) och LED-bakgrundsbelysning. Den har även vad Sharp kallar 7 Eco: sju funktioner för miljötänkande med bland annat ljussensor, Eco-knapp på fjärrkontrollen och automatisk avstängning vid inget program eller ingen aktivitet. Pris ca 4 000 kr.

Soldriven fjärrkontroll
Philips Econova är en 42-tums-tv med Full HD (1920x1080 bildpunkter) och LED-teknik, vilken valts till bästa produkt 2010-2011 i kategorin ”Green TV” av organisationen EISA. Det solida aluminiumhöljet består av 60 % återvunnet material. Econova har bland annat ljussensor, eko-läge, en nollströmbrytare som ser till att strömmen bryts helt vid avstängning, en meny för ekologiska inställningar, samt en fjärrkontroll som laddas via solceller. Medelförbrukningen är 58 W och priset ca 15 000 kr.

Soldriven fjärrkontroll
Philips Econova är en 42-tums-tv med Full HD (1920x1080 bildpunkter) och LED-teknik, vilken valts till bästa produkt 2010-2011 i kategorin ”Green TV” av organisationen EISA. Det solida aluminiumhöljet består av 60 % återvunnet material. Econova har bland annat ljussensor, eko-läge, en nollströmbrytare som ser till att strömmen bryts helt vid avstängning, en meny för ekologiska inställningar, samt en fjärrkontroll som laddas via solceller. Medelförbrukningen är 58 W och priset ca 15 000 kr.

Olika tum; samma smarta funktioner
Sonys Bravia-serie KDL-EX700 finns i fem storlekar, från 32 till 60 tum. Den stödjer Full HD (1920x1080 bildpunkter), har inbyggda mottagare för markbunden digital teve och digital kabel-teve (DVB-T och DVB-C) och kan anslutas till ett trådlöst nätverk. Vad gäller miljöfunktioner har apparaterna bl a LED-teknik, inbyggd närvarosensor som automatiskt stänger av bilden om inget rör sig i rummet, samt en omgivningssensor som anpassar bilden efter ljusstyrkan och färgtemperaturen på ljuset i rummet. KDL-46EX700 mäter 46 tum, kostar ca 18 000 kr och har en uppgiven effekt i ”hemmaläge” på 90 W och i viloläge på 0,23 W.
Tips om teveapparater och energi
• Bra att veta om teveapparater:
www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Tester/Testresultat/Tv-december-2009/?tab=3
• Hemelektronik och standby:
www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Din-ovriga-energianvandning-i-hemmet/Hemelektronik-och-standby
• The basics of TV power, TV power-saving tips m m (på engelska):
https://reviews.cnet.com/green-tech/tv-power-efficiency/?tag=contentMain;contentAux
Miljömärkningar
• Energy Star, www.eu-energystar.org/se/index.html
• EU-blomman, https://ec.europa.eu/environment/ecolabel
• Svanen, www.svanen.se
• TCO, www.tcodevelopment.se
• EU-normer, www.energimyndigheten.se/sv/Foretag/Ekodesign/Produktgrupper/TV-apparater
Köpinformation:
Philips, www.philips.se
Sharp, www.sharp.se
Sony, www.sony.se
Redaktionen rekommenderar
Så väljer du rätt högtalare till hemmet
Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man ska använda? Vi guidar dig rätt i högtalardjungeln.
Fiber – allt du behöver veta (och lite till)
Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!
Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!
Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan...
Välkommen på auktionspremiär!
Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.
Julklappstips från Bild & Ljud Hemma
Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...
Koll på nya tekniken!
Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...
Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!
Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.
3D hemma – framtid eller flopp?
Elektronik Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...
Annons vinterspecial
Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.