Annons

Spar energi både när du köper och tittar på teve

Elektronik

I takt med stigande elpriser blir det allt mer intressant att fundera över vart vardagselen egentligen tar vägen. Vad gäller teveapparater finns det flera sätt att spara energi, både när du väljer teve och när du använder den.

Av: Anders Runesson, viivilla.se november 2010, 22 oktober 2010

Av all energi som används i ett genomsnittligt hus står uppvärmningen för drygt hälften, enligt beräkningar från Energimyndigheten. Men även hushållselen tar en stor del av kakan – en fjärdedel, eller 6 000 kWh/år. Teveapparaterna är en av de vanligaste energiförbrukarna i hemmet. Därför är det intressant att bland alla andra egenskaper som påverkar valet av teveapparat även ta med energi- och miljöaspekter, liksom att tänka på hur man använder teven.

Många sätt att spara energi

Annons

– Ett råd är att välja en teve med inbyggd digitalbox. Det är lätt hänt att man låter en separat box stå på dygnet runt och boxar har dessutom ofta rätt hög standby-förbrukning, vilket gör att en box kan förbruka lika mycket energi som en mindre teve. Ett annat tips är inbyggd ljussensor, vilket kan minska förbrukningen med upp till en tredjedel när teven är på, säger Mikael Holst på Energimyndigheten.

Men det finns även flera andra saker man kan tänka på för att spara energi. Här är ett halvdussin tips:

Storlek. Köp inte onödigt stort – i allmänhet förbrukar en större teveapparat mer energi än en motsvarande mindre.

Bakgrundsbelysning. Generellt sett drar en tv med bakgrundsbelysning av så kallad LED-typ mindre energi än motsvarande LCD-teve med traditionell lysrörsbelysning, vilken i sin tur är energisnålare än en plasmaskärm.

Justera ljuset. Högre ljusstyrka drar mer ström, så genom att justera bildinställningarna (och även belysningen i rummet) kan du spara energi.

Ljus- och rörelsesensorer. En teve med inbyggd ljussensor anpassar ljusstyrkan efter hur mörkt det är i rummet. En rörelsesensor känner av om någon sitter framför teven och stänger av bild och ljud efter ett tag om ingen rörelse märks.

Digitalbox. Har teven en inbyggd digitalbox som klarar den typ av sändningar och den operatör du har, sparar du in på en apparat och därmed även energi.

Standby. Stäng av teven – enligt Energimyndighetens mätningar utgör all standby-förbrukning ca 10 % av hushållselen.

Titta mindre på teve. Upplev verkligheten istället. Eller titta på teve tillsammans med andra istället för var och en för sig.

Standarder till hjälp

Trenden är att energiförbrukningen hos alla typer av teve-tekniker är på väg nedåt, men det finns inget som entydigt säger att en viss typ av tv är bäst ur energisynpunkt. Till exempel är LED-tekniken i sig strömsnål, men en tv har även andra delar vars förbrukning varierar. Och ny teknik är inte alltid miljövänlig. Vanliga LCD-apparater innehåller kvicksilver i bakgrundsbelysningen, till skillnad från LED- och plasma-teve. De nya teveapparaterna med 3D-teknik har i tester visat sig oftast förbruka betydligt mer energi i 3D-läge än i 2D-läge.

Därför kan energiförbrukningen variera stort mellan olika apparater och därför är de standarder som har kommit och som är på väg välkomna. Vad gäller standby finns sedan januari 2010 gränsvärden från EU för högsta tillåtna förbrukning för bland annat tv-apparater. I nuläget gäller 1 W; från och med augusti 2011 max 0,5 W. Sedan 20 augusti 2010 finns också en gräns för hur mycket energi en tv får förbruka utifrån dess storlek och upplösning. För exempelvis en tv på 40 tum med full HD är effektgränsen 234 W. Dessa krav kommer att skärpas i april 2012. Året därpå kommer även en energimärkning motsvarande den som finns för exempelvis vitvaror att införas för bland annat teveapparater.

Utöver detta finns det flera miljömärkningar som tar hänsyn till miljöpåverkan och i olika grad även energiförbrukning hos produkter inom bland annat hemelektronik. Fyra av dessa är Energy Star, TCO, Svanen och EU-blomman – läs mer via länkarna nedan.

Kolla specifikationer och funktioner

Ska du köpa ny teve? Då är det alltså viktigt att titta både på dina egna behov och preferenser och på tänkbara apparaters specifikationer och funktioner. Om teve-tillverkarna har följt standarden ska apparaternas uppgivna energiförbrukning gå att jämföra, menar Mikael Holst, men det finns några olika sätt att mäta på. De apparater som tillverkats eller importerats efter att EU-direktivet trädde i kraft i augusti ska vara helt jämförbara, eftersom deras energiförbrukning mäts på samma sätt.

Här är några exempel på teveapparater med energibesparande egenskaper.


Liten och snål

Sharp LC-19LE320E är en av de snålaste teve-apparaterna på marknaden med sina 17,9 W i normal förbrukning. Å andra sidan får man nöja sig med en mindre skärm, 19 tum, och en maximal upplösning på 1366x768 bildpunkter (HD Ready). Tv:n har inbyggd tuner för HD (DVB-T / DVB-C) och LED-bakgrundsbelysning. Den har även vad Sharp kallar 7 Eco: sju funktioner för miljötänkande med bland annat ljussensor, Eco-knapp på fjärrkontrollen och automatisk avstängning vid inget program eller ingen aktivitet. Pris ca 4 000 kr.


Soldriven fjärrkontroll

Philips Econova är en 42-tums-tv med Full HD (1920x1080 bildpunkter) och LED-teknik, vilken valts till bästa produkt 2010-2011 i kategorin ”Green TV” av organisationen EISA. Det solida aluminiumhöljet består av 60 % återvunnet material. Econova har bland annat ljussensor, eko-läge, en nollströmbrytare som ser till att strömmen bryts helt vid avstängning, en meny för ekologiska inställningar, samt en fjärrkontroll som laddas via solceller. Medelförbrukningen är 58 W och priset ca 15 000 kr.


Soldriven fjärrkontroll

Philips Econova är en 42-tums-tv med Full HD (1920x1080 bildpunkter) och LED-teknik, vilken valts till bästa produkt 2010-2011 i kategorin ”Green TV” av organisationen EISA. Det solida aluminiumhöljet består av 60 % återvunnet material. Econova har bland annat ljussensor, eko-läge, en nollströmbrytare som ser till att strömmen bryts helt vid avstängning, en meny för ekologiska inställningar, samt en fjärrkontroll som laddas via solceller. Medelförbrukningen är 58 W och priset ca 15 000 kr.


Olika tum; samma smarta funktioner

Sonys Bravia-serie KDL-EX700 finns i fem storlekar, från 32 till 60 tum. Den stödjer Full HD (1920x1080 bildpunkter), har inbyggda mottagare för markbunden digital teve och digital kabel-teve (DVB-T och DVB-C) och kan anslutas till ett trådlöst nätverk. Vad gäller miljöfunktioner har apparaterna bl a LED-teknik, inbyggd närvarosensor som automatiskt stänger av bilden om inget rör sig i rummet, samt en omgivningssensor som anpassar bilden efter ljusstyrkan och färgtemperaturen på ljuset i rummet. KDL-46EX700 mäter 46 tum, kostar ca 18 000 kr och har en uppgiven effekt i ”hemmaläge” på 90 W och i viloläge på 0,23 W.

Tips om teveapparater och energi

• Bra att veta om teveapparater:

www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Tester/Testresultat/Tv-december-2009/?tab=3

• Hemelektronik och standby:

www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Din-ovriga-energianvandning-i-hemmet/Hemelektronik-och-standby

• The basics of TV power, TV power-saving tips m m (på engelska):

https://reviews.cnet.com/green-tech/tv-power-efficiency/?tag=contentMain;contentAux

Miljömärkningar

• Energy Star, www.eu-energystar.org/se/index.html

• EU-blomman, https://ec.europa.eu/environment/ecolabel

• Svanen, www.svanen.se

• TCO, www.tcodevelopment.se

• EU-normer, www.energimyndigheten.se/sv/Foretag/Ekodesign/Produktgrupper/TV-apparater

Köpinformation:

Läs även:

3D hemma – framtid eller flopp?

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på...

Philips, www.philips.se

Sharp, www.sharp.se

Sony, www.sony.se

22 oktober 2010 Anders Runesson, viivilla.se november 2010
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]