Annons
 Snygg och rund för musik. Philips CinemaOne är avsedd att ta hand om hemmets ljud och musik.
Snygg och rund för musik. Philips CinemaOne är avsedd att ta hand om hemmets ljud och musik.

Smart teknik snart här

Elektronik

Digitala vardagsrum, hopkopplade hem, smarta hus – alla uttryck för en längtan efter en tillvaro där apparaterna sömlöst kopplar ihop sig och tillsammans erbjuder mer än vad de klarar var för sig. Vi är inte där än, men scenariot kan idag skönjas.

Av: Mats Lundgren, ViV nr 10/2008, 05 november 2008

Alla älskar teknik som bara fungerar. Som husägare spelar oftast teknikintresset ingen roll, man har helt inte enkelt inte tid över för prylar som krånglar när så mycket annat måste prioriteras.

Internetkylskåpet som LG Electronics lanserade 2002 var en förutseende glimt av framtiden. Trots att priset småningom sjönk och stabiliserade sig runt 80 000 kronor, blev det inte mer än intressant.

Att bygga in en så kallad router i kylen för att från internet komma åt hemmets tvättmaskin, luftkonditionering och några produkter till var lika genialt som feltänkt. En router då var dyr och krånglig, först idag är tekniken mogen och billig. Idag skulle man aldrig bygga kylskåp så, och LG har mycket riktigt tagit bort produkten ur sitt sortiment.

Men att konkretisera tanken på att koppla upp och ihop sina vitvaror gjorde LG till en föregångare. Idag har även hemelektronikproducenterna insett att man i längden kan tjäna mer pengar på att låta produkterna "samtala".

Annons

Med 27 centimeter i diameter innehåller Philips CinemaOne en kombinerad dvd/cd-spelare och kan anslutas till en teve. Den har sex inbyggda högtalare fördelade runt insidan på höljet samt även en subwoofer. CinemaOne hanterar multikanalsstereo med bland annat Dolby Digital, och skapar ett virtuellt surroundljud – inga högtalarsladdar som trasslar sig på golvet alltså. CinemaOne har även inbyggd Ipod-docka. Pris cirka 5000 kronor. 

Digitala nätverk - se filmen där du är

Sedan 2003 pågår ett arbete med att få prylarna att prata med varandra. Under namnet DLNA (Digital Living Network Alliance) arbetar en allians bestående av Microsoft, Sony, Nokia och andra stora aktörer, med att få prylarna att själva upptäcka och koppla ihop sig med varandra. Ännu finns bara cirka 15 listade produkter (teveapparater, datorer, videoinspelare, stereoanläggningar).

Det kan handla om att låta musik strömma från undervåningen till övervåningens alla rum, eller att den som tittar på en film i vardagsrummet kan "ta med sig filmen" till sovrummet och avsluta där. Tekniken förvandlar mobiltelefonen till kombinerad fjärrkontroll/kommunikator som surfar på hemmets bredbandsnät och kan till exempel lyfta videosamtal till teven.

Hemautomation - hela hemmet hopkopplat

Hemelektronik är dock bara en del av helheten. Vad många hus- och hemägare säkert längtar efter är ett smart hem, ett hopkopplat hem som kan fjärrstyras från kontoret såväl som sommarstugan. Man kanske vill fjärrstarta mikron eller tvättmaskinen, kolla klimatanläggningen för se att inget fönster glömts öppet (temperaturfall), eller dubbelchecka att både strykjärnsuttaget och ugnen verkligen stängdes av innan huset lämnades och larmet slogs på.

Redan idag erbjuder svenska installatörer skräddarsydda lösningar, men då ofta till en hög kostnad. Företag som i flera år arbetat inom området finns i Home Automation Inc och Crestron. Dessa vinner allt större intresse på sin amerikanska hemmamarknad, och är nu på väg att etablera sig även i Europa. Så framtiden om helheten kan skönjas.

Förberett för apparatprat

Snart kommer vi som konsumenter titta efter märkningen "DLNA certified" på samma sätt som med "HD ready" på teve. Och då kan mängden krångel minska. För vem är väl längre road av att sitta timmar med att repetera det kopplingsschema som tillverkaren bifogat produkten, och ändå inte få apparaten att fungera? Nu ligger möjligheten inom räckhåll, att prylarna ska ge oss det som de en gång utlovades göra. Underhållning och annat innehåll - snabbt och krångelfritt - verkar äntligen bli en sak som även tillverkarna uppfattar värdet i.


3D hemma genom ny teknik

I väntan på att den nya 3D-revolutionen tar fart på bio, kan nyfikna garanterat se till att vara där "när det händer" hemma. Samsungs prisbelönta PS50A476P1D är den första europeiska plasmateve som är "3D-ready". Genom en teknik kallad "active glasses" skapas en tredimensionell bild som till skillnad mot tidigare försök inte anstränger ögonen. Detta öppnar för att filmbolag, speltillverkare och producenter av sport, musikshower, evenemang och naturprogram kan skapa innehåll med stor närvarokänsla.

Samsungs första 50-tummare för 3D får hög bildkvalitet genom extremt god kontrast och snabb svarstid, har Full HD 1080p samt inbyggd digital-tevemottagare. Förväntat butikspris cirka 12 000 kronor.


I väntan på Oled - supertunn LCD-teve!

Alla pratar om Oled, den nya tekniken med organiska lysdioder som ger lövtunna bildskärmar. Ännu är dessa mest små och ruggigt dyra. I väntan på snyggt, platt och högdefinierat lanserar Sony Bravia ZX1. Med sina 9,9 millimeter är 40-tummaren den hittills tunnaste LCD-teve världen har skådat.

Bildskärmen kommunicerar trådlöst i HD-upplösning med en separat receiver, dit Blu-ray/DVD-spelare och andra externa enheter kopplas. Man slipper störande kablar på väggen. Receivern kan även gömmas i ett skåp för fjärrkontrollen styr via radiosignal. Prisläge: 45 000 kronor i butik i januari.


Senaste timmen finns kvar i teven!

LG:s 50-tums LCD-teve PG6900 har en inbyggd hårddisk som automatiskt spelar in den senaste timmen. Teven lagrar 160 gigabyte och klarar att spela upp ett program samtidigt som ett annat spelas in. Den har en frontskiva i glas som går ända ut i kanterna och är blåtonad nedtill.

Högtalarna är osynliga och modellen är den första THX-certifierade på marknaden. Två digitala tevemottagare plus en analog dito. Plats för CA-modul där kort för betalkanal kan anslutas och därmed spelas in. HD ready samt 150Hz "Moving Picture Resolution" i kombination med 0.001 millisekunders responstid lovar en knivskarp bild. Pris cirka 17 995 kronor.


Videokoll via elkabel

Logitech låter det digitalt kopplade hemmet ansluta datorbaserade videokameror via befintliga elkablar i hemmet. Från en dator kan man se vad som sker både inom- och utomhus.
Security Master System kan skicka larm till mobiltelefoner eller via e-post när rörelser upptäcks i hemmet. Tillåter fjärrövervakning via internet. Pris från 2 995 kronor, kan kompletteras med kameror à 2 495 kronor. Installeras på en kvart även om man gör det själv.


Skapa din egen Blu-ray

Skapa din egen Blu-ray. Många vet inte hur bra bild deras HD ready-teve kan erbjuda. Blu-ray ordnar den saken. Hittills har fristående Blu-rayspelare varit så dyra att många istället köpt en Playstation 3-konsol som klarar att köra spel också. Blu-rayinspelare har bara funnits på vissa datorer, tills nu. Panasonic blev först i Europa att släppa en enhet som klarar att spela in Blu-ray. DMR-BW500 kommer med dubbla digitala HD-tuners, en hårddisk på 500GB och en Blu-raybrännare. Det betyder att man kan ta emot högupplösta tevesändningar, spara dem på hårddisken och sedan överföra dem till Blu-rayskivor. Vilket förstås även fungerar för egna filmer man tagit med videokameran.


Portabel multimedia på teven

Oftast hamnar bilderna från digital-kameran direkt på datorns hårddisk. Och stannar där. Dessutom blir de snabbt jättemånga. Att koppla datorn till teven kan vara krångligt. Att koppla lagringsenheter dit har nu blivit lätt.

Iomega ScreenPlay TV Link kopplar enkelt upp en extern hårddisk till hemmabiosystemet för att spela upp både film och visa bilder i HD. Även USB-minnen kan anslutas.

Eftersom ScreenPlay TV Link är en liten portabel enhet (113 gram) är den lätt att ta med sig. Ansluts enkelt till varje teve med HDMI-ingång. Fjärrkontroll medföljer. Uppskattat butikspris 759 kronor, en stor extern hårddisk kostar ungefär lika mycket idag.


Den här lilla 7-tums LCD-skärmen ser inte mycket ut för världen, men den är ett stort steg mot framtiden.

Trådlös fotoram expanderar familjen

D-Life Video Player är enligt tillverkaren D-Link tänkt att användas som barnvakt när den ansluts till det lokala nätverket där då också en videokamera ska finnas ansluten. Skärmen fungerar så även som monitor till andra anslutna kameror i hemmets övervakningssystem, vilka använder en router som sammanbindande nav.

Höjer man blicken något kan dock skärmen sättas upp hos exempelvis farmor, anslutas till internet och ta emot film eller bilder som skickas från hemmets dator. Så när semesterfilmen eller bilderna ska visas hemma, hör man av sig till familjemedlemmar utanför hemmet och erbjuder dem vara med trots avståndet. Produkten DHA-330 håller ihop den splittrade familjen, ung som gammal.

Köpinformation

D-Link www.dlink.se
Iomega www.iomega-europe.com
Logitech www.logitech.com
Panasonic www.panasonic.se
Philips www.philips.se
Samsung www.samsung.com
Sony www.sony.se

 
05 november 2008 Mats Lundgren, ViV nr 10/2008
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]