Annons
— trender och tips för teve, musik och hemmabio!
— trender och tips för teve, musik och hemmabio! Foto: Matton

Smart ljud och snygg bild

Elektronik

Är klunsiga teveapparater och skrangliga cd-ställ ett minne blott? Nya tekniken är i allafall platt, smart, snygg och inte sällan trådlös och nedladdningsbar. Vi kikar närmare på vad du ska tänka på när du väljer teve, musik- och hemmabioanläggning.

Av: Elisabet Broomé, 30 oktober 2006

Stor och platt vill de flesta ha teven. Förutom att upplevelsen blir större är den enklare att möblera med. Stora platta teveapparater är inte det enda som är ny teknik. Det handlar också om ljud, om nöjesmaskiner och musik som flödar överallt i hemmet. Och helst trådlöst såklart. För de flesta av oss är det här en lite okänd marknad. Vi vet inte vad som finns och hur man kan använda det. Här följer en översikt av nyheter blandat med allmänna tips och expertråd. 

Bio hemma

Annons

Bra bild kräver också bra ljud. Eller? Visst går det utmärkt att bara satsa på en ny teve, men vill man ha den där biokänslan hemma räcker det inte med mörkläggning. Då ska det lite mer ljud till. Ett hemmabiopaket med extra högtalare gör mycket för ljudupplevelsen – och det är faktiskt halva grejen på bio.


 

Prisbelönt hemmabiosystem i snygg förpackning. Med 500 watts effekt. Bas 100 watt, fyra satelliter på vardera 80 watt. 5.1 kanals Dolby digital. Dvd-spelare, förstärkare och radio. Usb-värd ger möjlighet att spela upp musik, bilder eller film direkt utan att gå via datorn. Pris från 5 500 kronor. Samsung.


 

Sladdlöst. Vill du ha hemmabioljud men inte sex högtalare med sladdar i hela rummet? Det finns lösningar. Här ett hemmabiosystem med två synliga högtalarna fram som ger både centerljud, stereoljud och surroundljud genom tre olika riktade element. Basen kommer från en subwoofer som kan placeras varsomhelst i rummet. HTS6510. Pris cirka 5 000 kronor. Philips.


Snyggt hemmabiopaket för alla. Komplett med dvd/cd-spelare, radio och förstärkare samt högtalare. Högtalarna kan hängas på vägg eller ställas på golvet/hylla med medföljande stativ. Bakhögtalarna fungerar även trådlöst, så du behöver inte dra kablar genom rummet. DAV-DZ810W. Pris cirka 7 700 kronor. Sony.

Expertens råd för hemmabio

1. Hemmabio eller musik? Gränsen mellan hemmabiopaket och ljudpaket kan vara flytande. Hemmabion innehåller oftast också dvd med eller utan inspelning av teveprogram, men det gör ljudpaketen också ibland. Alla hemmabiopaket har dock surroundljud med många högtalare som sprider ljudet och ger naturlig närvaro.

2. Men varför ska man ha ett hemmabiopaket? Det finns ju högtalare i alla teveapparater. Svaret är att ljudet i teveapparater oftast är mycket sämre än i ett separat ljudsystem. Framför allt är högtalarna sämre.

3. Dvd eller hårddisk? Förr spelade man in teveprogram på vhs. Nu finns dvd-skivor i stället. De är lättare att använda och ger bättre bild. Hemmabiopaket har nästan alltid inspelning på dvd. En del har också hårddisk. Då kan man lagra massor av teveprogram direkt i apparaten. Oftast kan man också göra en kopia på dvd från hårddisken. Med hårddisk kan man också bekvämt göra paus i ett direktmottaget teveprogram.

4. Digitalmottagare? Om paketet har funktioner för inspelning måste den också ha en tevemottagare. Och precis som för teveapparater så gäller att den måste vara digital om man använder egen antenn. Tyvärr finns det fortfarande väldigt få hemmabiopaket med digitalmottagare, men de kommer nog snart att bli fler. Med en extra box fungerar det, men det blir krångligare.

5. Datorn smyger sig in också i tevevärlden. Alternativ till hemmabiopaket kan vara en dator med funktioner för att hantera video. Microsoft Media Center är en sådan lösning. Med datorn kan man få avancerade funktioner, men alla tycker inte att det blir enkelt och bekvämt att sköta.

(Expertråd av Bertil Hellsten, journalist för tidningen Elektronikvärlden)  

Ny platt teve

En önskedröm för de flesta. Det är nästan man önskar att den gamla teven kunde gå sönder så det finns en anledning att investera i något mer lättplacerat. Trenden går mot allt större teveapparater. Men tänk att det ska fungera i ditt hem och kanske inte dominera intrycket och livet i vardagsrummet som faktiskt är det rum i hemmet där vi ska umgås och vara tillsammans. De flesta säljs med så kallade bordstativ, men bör fästas i väggen. Extra grejer för detta brukar medfölja, en platt teve på minst 32 tum välter lättare än den gamla klassiska modellen. Man kan också välja att köpa till stativ för väggplacering. Fast eller vridbart. På så vis får du upp teven från tevemöblerna och kan också variera vinkeln och tevetittandet. Tänk också på att det finns flera modeller med inbyggd digitalmottagare, på så vis slipper man att införskaffa ännu en apparat till hemmet.


Annorlunda. En platt projektor som man hänger på väggen som en tavla, man kan ändra utseendet på fronten genom att tapetsera eller måla så man får den "osynlig". Den har fått pris som årets hemmabioinnovation. AN110W. Pris cirka 18 995 kronor. LG Electronic.

Värsting. Man kan ju välja andra sätt att se film – kanske med en projektor. Här en för de riktiga entusiasterna. Hemmabioprojektor med hd-upplösning och extremt hög kontrast. Hd-teve-upplösning på 1920 x 1080 pixlar och ett kontrastomfång på 15 000:1. VPL-VW100. Pris cirka 110 000 kronor. Sony.


Teve med inbyggd digitalmottagare. Så slipper du ännu en maskin med fjärrkontroll till hemmet. Philips har mer än 20 olika modeller av platta teveapparater som har både analog och digital tevemottagare inbyggd. Här en 37PF9631D. Pris cirka 31 000 kronor. Philips. Litet eller stort? Samsungs nya lcd-teve finns i fem storlekar, från 19 till 40 tum. Upplösning 1366x768. Hd-ready. Pris från 12990 kronor. Samsung.


Bäst i test. Nyligen utsågs Sony Bravias lcd- teve KDL32V2000 till årets bästa lcd-teve. Pris cirka 17 000 kronor. Sony. Stor blir större. Platt teve efterfrågas alltmer i större storlekar. Här en 42 tums plasmateve med inbyggd hårddisk. Har nyligen utsetts till årets plasmateve. 42PC1RR. Pris cirka 19 995 kronor. LG Electronic.


Komplett. Teven innehåller en integrerad dvd-spelare. Den har ett flertal stativ och väggfästen att välja mellan vilket gör den till en mycket flexibel lösning som är lätt att placera på ett snyggt och funktionellt sätt i hemmet. Hd-ready. BeoVision 7 32 tum eller 40 tum. Pris från 74 000 konor. Bang Olufsen.

Expertens råd för bästa teveköpet

1. Platt eller tjock? En gammaldags teve med bildrör är tjock och klumpig. Bilden är oftast inte bättre på de platta, men de är mycket trevligare att möblera med. Teve med rör är fortfarande mycket billigare än de platta, men priserna sjunker snabbt på dem. Det kan löna sig att vänta om man inte måste byta just nu.

2. Stor eller liten? Ju större bilden är, desto större blir upplevelsen, men oftast också prislappen. Vanliga teve-apparater med rör finns upp till ungefär 32 tum och de platta skärmarna till en bit över 50 tum i rimliga prislägen. Störst bild för minst pengar får man med en projektor, men den blir krångligare att använda, för det finns aldrig någon tevemottagare i den. Den måste alltså kompletteras med till exempel en hemmabioanläggning.

3. Digitalteve? Den som har egen antenn kommer förr eller senare att behöva ta emot teve digitalt. Om man ska köpa en ny teve bör den ha egen digitalmottagare. Det är bekvämare än en lös box. Fortfarande finns det dock inte så många teveapparater med digitalmottagare. Bor man dessutom med centralantenn så klarar man sig i regel utan.

4. Titta på dator? Tevetittandet förändras. Den som har en digitalkamera kanske vill titta på sina bilder i teven också. Bäst blir det med en speciell datoranslutning. De flesta platta skärmar har en sådan. Då kan teven användas till mycket mer än vanliga teveprogram.

5. Ny standard? Det har börjat sändas en del teveprogram i en mycket högre kvalitet, hd-teve. Fotbolls-VM i somras sändes så. Det kommer sannolikt allt fler sådana program. För att uppleva den högre kvaliteten behöver man en teve som klarar hd-teve. Många platta skärmar gör det. De kallas då ”Hd Ready”, och den som vill vara framtidssäker kan skaffa en sådan.

(Expertråd av Bertil Hellsten, journalist för tidningen Elektronikvärlden)

Mer och bättre ljud

Det är inte bara teve som är nöje hemma. Musiken är kanske det som vi fyller våra rum med mest. Tänk att slippa skrymmande möbler för dina oräkneliga cd- och dvd-skivor. För nu finns det snygga datorer som rymmer allt på en gång, en liten mediaserver. Dessa är designade för att placeras i ett vardagsrum och ser inte längre ut som en dator, även om det är precis vad det egentligen är. Fördelen är att du har allt på en plats, du slipper pillra med irriterande omslag och så vidare. Det enda som krävs är din arbetsinsats att lägga upp allt.

Men för musiken finns det också andra nya möjligheter. Numera bär många musiken med sig från hemmet. En iPod med de bästa låtarna i urval, eller hela musiksamlingen. Konsten är att göra arbetet mindre. Koppla in iPod eller vad du nu har, kanske har du musiken i mobilen – när du kommer hem kopplar du upp den i din andra musikanläggning med bättre högtalare.

Musik med möjligheter. Genom cd-spelaren kan man spela in ungefär 750 stycken cd-skivor till hårddisken. Möjlighet att koppla till fem stationer till olika rum, ur dessa kan det komma olika musik, men från samma central. Sen kan musiken flöda trådlöst i hemmet. WACS700 (WirelessAudio-Center and Station). Ett "start-pack" med en station och en central (WACS700) kostar cirka 9 000 kronor och extra stationer (WAS700) kostar cirka 3 000 kronor styck. Philips.


Mediacenter. Ett riktigt mediacenter för vardagsrummet med dubbla tevemottagare. Här kan du lagra och spela upp all musik. Här ryms en dvd-spelare och inspelare, en stereo, tevemottagare och system för digitala bilder och video samt en avancerad pc. Hårddisk 250 Gb. Scaleo E. Pris cirka 12 990 kronor. Fujitsu-Siemens.


Liten läcker musikupplevelse. Ta med musiken när du går – men sen kan du få bättre ljud hemma om du kopplar in iPoden i dess egna Hi-Fi- anläggning. Ipod-Hi-Fi. Pris 3 395 kronor. Apple.

Från musikmobil till musikanläggning. ”Högtalarvagga” gör Sony Ericssons musikmobiler till stereoanläggning. Ett högtalarsystem gör det möjligt att spela upp musik från Sony Ericssons musikmobiler med bra ljudkvalitet. Det är en kompakt enhet som innehåller två stereohögtalare samt en liten dold subwoofer, som tillsammans ger 25 watts musikeffekt i rummet. CPF-MP001. Pris cirka 2 500 kronor. Sony.


Flytta på upplevelsen men inte på utrustningen. Med BeoLink behöver du bara en huvud-teve och ett musiksystem för att sedan sprida bild och ljud till hela hemmet i upp till 16 rum. Allt styrs med en enda fjärrkontroll, Beo4, så du slipper raddan av plastiga kontroller på soffbordet. BeoLink. Skräddarsydd lösning som passar lika bra i den lilla lägenheten som i det stora huset. Pris efter förfrågan. Bang-Olufsen.

Expertens råd för bästa musikköpet

1. Bäst eller bekvämast? Det bästa ljudet får man oftast med lösa enheter, förstärkare, cd-spelare, högtalare och så vidare var för sig. Men det blir dyrare och krångligare än att köpa ett färdigt ljudpaket.

2. Största ljudet? Oftast betyder högtalarna mest för ljudet i en musikanläggning. Små lättplacerade högtalare med en separat baslåda kan vara väldigt trevliga att möblera rummet med, men oftast är ljudet mindre naturligt. Chansen att högtalarna och hela anläggningen låter bra ökar ju större högtalarna är.

Läs även:

Koll på nya tekniken!

Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterliga...

3. Spela in? Förr fanns det ett kassettdäck i alla ljudpaket. Nu finns det knappast längre. Och det finns oftast inget annat sätt att spela in radioprogram eller att kopiera egna skivor heller. Sådant görs numera nästan alltid i datorn. En komplett musikanläggning bör därför kunna kopplas till en dator, eller åtminstone till en mp3-spelare eller liknande.

4. Dator eller stereo? Eftersom musiken numera ofta finns i datorn så kanske den bekvämaste ljudmaskinen är just datorn. Med en par datorhögtalare blir den en musikmaskin. Men den blir mycket mer än en vanlig musikanläggning. För den som har riktigt höga krav på ljudkvalitet så räcker dock kvaliteten inte riktigt till. Framför allt gäller det om musiken lagras som mp3 och inte i vanlig cd-kvalitet. Dessutom är de flesta datorhögtalare mycket sämre än en riktig HiFi-högtalare.

5. Hur många högtalare? Vanliga musikmaskiner har oftast två högtalare. Med fler högtalare och rätt funktioner i maskinen går det att sprida ut musiken i rummet och få en större upplevelse, surroundljud. En funktion som kallas Dolby Pro Logic II (och flera andra) kan ge surroundljud från vanliga cd-skivor.

(Expertråd av Bertil Hellsten, journalist för tidningen Elektronikvärlden)

 Köpinformation

Apple 020-120 99 71 www.apple.se
Bang & Olufsen 08-440 41 10 www.bang-olufsen.com
Fujitsu-Siemens 08-58 88 82 00 www.fujitsu-siemens.se
LG Electronics 08-566 415 00 https://nordic.lge.com
Philips 08-579 291 00 www.philips.se
Samsung www.samsung.se
Sony 08-585 450 00 www.sony.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
30 oktober 2006 Elisabet Broomé
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]