Annons
Problem med internet? Boxer har svar på alla dina frågor.
Problem med internet? Boxer har svar på alla dina frågor. Foto: Istockphoto

Bredband – så funkar det

Elektronik

Bredband, fiber och hastighet mätt i megabit per sekund – dagens teknik kan vara ganska komplicerad. Hanna Wahlstedt, produktchef på Boxer, hjälper till att reda ut begreppen. 

Av: , 02 januari 2017

Att ha tillgång till bredband blir viktigare och viktigare i takt med att allt fler ärenden går att utföra via internet. Dessutom kräver många tjänster i dag att du har en snabb uppkoppling.

– Med bredband kan du exempelvis söka information, sköta bankärenden och köpa varor och tjänster. Dessutom kan du titta på film och musik som streamas till din dator, tv eller surfplatta, säger Hanna Wahlstedt, produktchef på Boxer.

Det går att få bredband på flera olika sätt, till exempel via telefonledningen (då kallas det ofta ADSL eller VDSL), från ledningarna till kabel-tv eller via fibernät. Enkelt beskrivet är fiber den faktiska kabeln som går in i ditt hus, förutsatt att du har dragit in fiber, medan bredband är en tjänst som går in via fiberkabeln. 

– Fiber är alltså själva accesstekniken medan bredbandet är tjänsten du köper, säger Hanna Wahlstedt.

Fördelen med att få bredband via fiber är att du kan få det med en mycket högre hastighet.

– Tittar du mycket på streamad tv, spelar onlinespel eller har flera enheter uppkopplade samtidigt behöver du en högre nedladdningshastighet. Men om du däremot bara mailar och läser dagstidningar räcker det gott med en lägre hastighet, berättar Hanna Wahlstedt. 

Det här är bredband

1. Begreppet bredband avser en uppkoppling till internet med en viss hastighet och är ett samlingsnamn för olika tekniker för att överföra data. Bredband används framför allt till att surfa på internet men kan även nyttjas till att ringa, titta på tv, lyssna på musik eller spela spel.

2. Det går att få bredband på flera olika sätt, till exempel från telefonledningen, från ledningarna till kabel-tv eller via fibernätet. Priset varierar beroende på vilken hastighet du köper, vilken operatör du väljer och vilken accessteknik du har tillgång till, till exempel ADSL eller fiber. Hushåll som har tillgång till bredband via fiber kan också ha olika priser beroende på vilket nät du är ansluten till.

3. En bredbandsuppkoppling via fiber med en lägre nedladdningshastighet såsom 10 Mbit/s kan till exempel kosta från strax under 200 kronor i månaden medan en nedladdningshastighet så hög som 1 000 Mbit/s kan kosta uppåt 1 000 kronor per månad.

Välj rätt hastighet

1. Hastigheten anges ofta i ordningen nedladdningshastighet/uppladdningshastighet. Med en hög nedladdningshastighet laddar du ner filer, ser på streamad tv och surfar snabbare. Uppladdningshastigheten anger med vilken hastighet du kan skicka data, vilket påverkar hur snabbt du till exempel kan skicka bilder eller filmklipp till andra.

2. När du ska välja bredbandshastighet bör du fundera över vad du ska använda bredbandet till. Ska du bara sköta bankärenden, maila, söka information och ta del av sociala medier räcker det med en lägre nedladdningshastighet.

3. Tittar du mycket på streamad tv eller har flera enheter uppkopplade samtidigt behöver du en högre nedladdningshastighet. I dessa fall kan det även vara nödvändigt att ha en router av god kvalitet, eller till och med vara uppkopplad via nätverkskabeln, då hastigheten kan försämras när du surfar trådlöst. Om du dessutom ofta skickar tyngre filer kan du också behöva en högre uppladdningshastighet.

 

”Hur snabbt ska det gå?”

Fråga Boxer: ”Hej! Många företag säger att de kan erbjuda högre och högre hastigheter, men hur mycket hastighet på bredbandet behöver man egentligen? Vi är en familj på fyra personer som bor i en villa, jag och min man använder bara internet till att läsa mail och sådant, medan våra barn gärna streamar musik och tittar på Netflix. Hur mycket hastighet behöver vi?”
Vänligen Elin-Marie, Vänersborg

Jakob Schenström, Digital chef på Boxer svarar:

Hej Elin-Marie,

Vilken hastighet du ska ha är självklart en viktig fråga när du ska välja bredband och det finns några saker som är bra att ha koll på. När man pratar om hastighet är det oftast nedladdningshastigheten man menar, det vill säga hur snabbt du kan ta emot informationen till datorn eller surfplattan. En bra tumregel är att alla i hemmet ska kunna utföra vad de vill på internet utan att påverka varandra. Under era förutsättningar så skulle jag rekommendera hastigheten 100 Mbit/s. Denna hastighet räcker oftast gott och väl när hela familjen surfar på nätet, streamar film och musik, även om ni använder flera olika enheter samtidigt.

Två nyckelfaktorer för att skapa en bra internetupplevelse i ert hus är er routers trådlösa prestanda samt dess placering. Det är därför viktigt att ni väljer en bra trådlös router som både kan hantera den hastighet som ni har valt samt har en tillräckligt bra räckvidd. Att placera routern centralt i huset är också avgörande för att skapa bästa möjliga täckning och ge tillräckligt med kapacitet till alla datorer, surfplattor och telefoner som är uppkopplade.

Lycka till!

Jakob Schenström, Digital chef på Boxer.

 

Ordlista

Streaming: Engelskt ord som på svenska översätts till strömning och innebär överföring av data (till exempel musik, film och serier) från en källa till en mottagare utan att denne behöver ladda ner någon fil i förväg.

Fiber: Fiber är en term som används för att beskriva överföring av data via fiberoptiska kablar. Det är en mycket snabb metod för informationsöverföring, mycket snabbare än till exempel ADSL.

Bredband: Bredband avser en uppkoppling till internet med en viss hastighet och är ett samlingsnamn för olika tekniker att överföra data.

Router: Samlingsnamn för en utrustning som möjliggör att flera enheter delar på en uppkoppling. En modern router har i många fall även möjlighet till trådlös uppkoppling (WiFi).

MBIT/S Megabit per sekund är ett hastighetsmått för bredbands- uppkoppling.

MB: Megabyte är ett storleksmått. Exempelvis brukar en bild tagen med mobilen vara ca 1 – 2 MB stor. En byte är samma sak som 8 bitar (1 MB/s = 8 Mbit/s) WIFI Trådlöst nätverk för uppkoppling av dina enheter mot bredbandet (trådlöst nätverk).

ADSL: Äldre teknik för bredbandsuppkoppling via telefonnätet.

Uppladdningshastighet: Uppladdningshastigheten anger med vilken hastighet du kan skicka data, vilket påverkar hur snabbt du till exempel kan skicka bilder eller filmklipp till andra.

Nedladdningshastighet: Nedladdningshastighet anger med vilken hastighet du kan hämta data, till exempel ladda ner filer, streama film och surfa på nätet. 

 

Har du frågor om bredband?

Läs mer om bredband via fiber här eller kontakta våra fiberrådgivare: 0771-212131. Öppet vardagar 8-21 och helger 9-20.

 

02 januari 2017
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.