Smart-Tv är en av de nya trenderna inom hemelektronik.
Smart-Tv är en av de nya trenderna inom hemelektronik. Foto: Samsung

Smarta teknikprylar och trender för hemmet

Elektronik

Numera vimlar det av smart teknik i vår vardag, allt från mobilappar och smart-tv till trådlöst ljud. Vi bad teknikproffset Erik Börjesson förklara de hetaste trenderna och tipsa om bästa köpen just nu. 

Teknikvärlden är spännande, men för den som inte är insatt kan den också vara ganska svårbegriplig. Erik Börjesson startade teknikbloggen Teknik i fokus eftersom han tyckte att bloggvärden saknade en riktigt bra teknikblogg.

- Amerikanska sajter skrev för komplicerat och det fanns väldigt få svenska teknikbloggar, säger han.

Annons från Larm.se:

 

Vad är den största tekniktrenden just nu?

Annons

- Största trenden just nu är att alla prylar kopplas upp på nätet. Med uppkopplade prylar tillsammans med intelligenta sensorer kan vi få överblick och ta kontroll över fler saker i vårt hushåll, säger han.

- Numera kan du låsa, öppna och larma dörren även om du inte är hemma. Att styra temperaturen i sommarstugan, eller sätta igång motorvärmaren en stund innan du kommit till bilen, är också populärt. Man styr ofta dessa funktioner genom olika appar. Kort sagt gillar folk att själva bestämma ”vad du vill, när du vill”.

 

Vad är ditt mest prisvärda teknikköp på sistone?

- Jag lyssnar mycket på musik, och kan verkligen rekommendera trådlösa högtalare och hörlurar. Men köp inte bara massa onödiga saker utan fundera på vilket behov just du har, säger Erik Börjesson.

 

Vilken uppkoppling ska man använda för den trådlösa högtalaren?

- Det är bättre att ha högtalare med wifi än Bluetooth, wifi räcker så långt som ditt wifi har täckning. Medan Bluetooth ofta bara har en räckvidd på 5-10m beroende på hur det ser ut i huset.

 

Varför är trådlöst så inne?

- Vem vill ha en till pryl med sladdar? Troligen ingen alls. Satsa på att hålla ditt hem sladdfritt, det underlättar väldigt mycket.

 

Vad ska man tänka på innan man köper nya teknikprylar?

- Teknikprylar är kul, men köp inte bara massa onödiga saker utan fundera på vilket behov just du har, säger Erik Börjesson.

 

Bör man koppla på allt på samma wifi-nätverk?

– Genom att koppla upp alla sina prylar på wifi kan det även orsaka störningar, eftersom allt går på samma Gigahertz-band. Wifi är som radiovågor som kommunicerar i luften. Ju fler som pratar på samma våglängd, desto mer tjatter blir det i samma rum. Så ju fler prylar du har uppkopplade, desto bättre router behöver du. 

 

Hur får man den bästa internetuppkopplingen?

- Köp din egen router. Bredbandsbolagen skickar ofta med en router gratis men de är inte alls lika bra som om du köper en egen. Det finns trådlösa routrar och de kan köpas på bland annat Claes Ohlsson för cirka 1000-1500 kr. Det är bra att fråga om den senaste routern – då får du den som klarar de senaste trådlösa-teknikerna. Den senaste tekniken just nu är 802.11ac.

 

Vilka fördelar finns det med ett uppkopplat uppvärmningssystem?

- Med wifi-uppkopplade uppvärmningssystem kan du minska dina uppvärmningskostnader och samtidigt göra det bekvämt för dig. Du kan se till att temperaturen går ned när du inte är hemma, för att automatiskt justera upp temperaturen innan du kommer hem från jobbet, säger Erik Börjesson.

 

Trådlös högtalare från LG och väderstationen Netatmo, kan du hitta hos Mediamarkt som jobbar mycket med smart hemelektronik. 

 

Trådlös teknik för hemmet

Finns redan i dag:

  • Trådlösa hörlurar: Du slipper jobbiga sladdar under joggingrundan, matlagningen eller serietittandet.
  • Uppkopplad uppvärmning: Styr motorvärmaren enkelt och bekvämt. Varför inte passa på att värma upp fritidshuset redan innan du kommit dit också?

 

På gång inom kort:

  • Uppkopplad gräsklippare: Då kan du själv bestämma när robotgräsklipparen ska dra igång, och har därmed lyxen att komma hem till en nyklippt gräsmatta utan att göra mer än att lyfta ett finger.
  • Uppkopplad brevlåda: Sensorer i brevlådan meddelar med ett pling i din telefon när du har fått post, därmed slipper du gå ut i vinterkylan i onödan.

 

ROLIGA PRESENTTIPS!

5 smarta teknikprylar du kan ge bort i julklapp

 

1. Powerbanks för mobiltelefonen

Powerbanks är något som är en väldigt uppskattad present. Mobiltelefoner suger mycket ström och därmed är det alltid bra att kunna ha med sig sin egna lilla laddningsstation, speciellt på resande fot. Kostar ungefär 300 kr.

 

2. Smarta klockor

I den dyrare kategorin är det helt klart smarta klockor. En riktig snackis och troligen en väldigt uppskattad julklapp. Det finns smarta klockor i flera olika märken, bland annat Apple Watch, Samsung Gear S2 och Pebble Time.

 

3. Trådlösa hörlurar och högtalare

Med trådlösa hörlurar så slipper du störande sladdar. De kostar kring 400-800 kronor. Även trådlösa mobilhögtalare är en prisvärd och bra teknikpryl, det går att få tag i bra högtalare strax under tusenlappen.

 

4. Logga vikten med wifi-ansluten personvåg

Trådlös personvåg med wifi-anslutning är något som den hälsointresserade tekniknörden skulle gilla. Koppla vågen till wifi och koppla en app till vågen. Koppla vågen till wifi och koppla en app till vågen, så loggar vågen din vikt. Mer avancerade personvågar mäter även din puls och sömn.

 

5. Aktivare liv med aktivitetsband

Förra årets julklapp blev aktivitetsbandet, och de lär fortsätta vara populära även i år. Synka armbandet med dina kompisar så kan ni heja på varandra under joggingrundorna.

 

Välj rätt hemelektronik

Ibland kan det kännas svårt att veta vad som är ett smart teknikval när det kommer till sådant som hemmabio, TV och ljud. Här guidar Erik dig när det kommer till smarta val gällande dessa teknikkategorier.

 

TV

När det kommer till att välja tv är det viktigt med en ”internet ready”-tv med smarta funktioner som appar och webbläsare – en så kallad smart-tv. Är du en riktig film- och tv-älskare borde du satsa på en tv med 3D-stöd för en häftigare upplevelse.

 

Budget: Samsung TV UE48J5505 – 48 tum LCD och Full HD. med wifi och Ethernet, HDMI och USB-ingångar. Enligt prisjakt kostar de 4790 kr.

Prisvärt: Samsung UE48JU7505 – 48 tum, LCD TV med 4K Ultra HD. TV:n har HDMI och USB-ingångar, 3D-stöd och böjd skärm. Wifi och Ethernet. 8990 kr.

Läs även:

10 knep för ordning och reda i skåp och lådor

Är skåp och lådor ett enda virrvarr av presentpapper, trådrullar och plastfolie? Vi har samlat smarta och enkla förvaringstips att ta efter redan...

Avancerat: LG 55EG910V– 55 tum, Full HD, HDMI och USB-ingångar, 3D-stöd, böjd skärm, Wifi och Ethernet, OLED (skärmen undviker gloriaeffekt, lyser starkt som ger svärta och kontrast). 19 900 kr

 

Hemmabiosystem

Det traditionella hemmabiopaketet med 6–8 ljudenheter har ersatts av ”ljudlimpan” det vill säga soundbaren. I den har du alla högtalarenheter du behöver för ett fullgott ljud. Det är viktigt att välja soundbar med Dolbydigital och så många högtalarelement som möjligt, eller ännu hellre HD-ljud. För maxat ljud är det bra med en subwoofer också.

 

Budget: Pioneer Soundbar SBX-300.4 högtalarelement 1 st USB-ingång, Dolby Digital ljud. 1490 kr.

Prisvärt: Philips Soundbar HTL9100. 4 högtalarelement, 2 st HDMI-ingångar, 1 st HDMI-utgång, Dolby Digital ljud. Trådlös separat Subwoofer. 3490 kr

Avancerat: Yamaha Soundbar YSP-4300. 24 st högtalarelement, 4 st HDMI-ingångar, 1 st HDMI-ingång, 1 st USB-ingång, Dolby Digital ljud. HD-ljud. Automatisk kalibrering. 3D-stöd. Trådlös separat subwoofer. 11 990 kr.

 

Trådlösa högtalare

Det finns flera bra trådlösa ljud på marknaden. De mest populära är Samsung Multiroom och Sonos Play. Även här ska du tänka på att ha en högtalare med Dolby Digital ljud som minimum. Genom ett trådlöst ljudsystem kan du själv välja hur ljudet ska placeras i dina rum. Att koppla ihop ljuden kallas ”multiroom”. Du kan koppla ihop ljuden vilket kallas för ”multiroom”. Satsa på enheter som stödjer wifi och Bluetooth, för att ha flexibiliteten med hur du vill ansluta och styra enheterna.

 

Budget: Samsung Multiroom M3, trådlöst mobilhögtalare. Bluethooth 2,1, stöd för multiroom och NFC. USB-ingång, Spotify connect, wifi och ethernet, Dolby Digital ljud. 799 kr

Prisvärt: Samsung Multiroom M5, trådlös mobilhögtalare. Bluetooth 3.0, stöd för multiroom och NFC. USB-ingång, Spotify connect, wifi och ethernet, Dolby Digital ljud. 999 kr.

Avancerat: Samsung Multiroom R7, trådlös mobilhögtalare. Bluetooth 4.0 med stöd för multiroom och NFC. USB-ingång, Spotify connect, Omni-riktat ljud 350 grader. Wifi och ethernet, HD-ljud. 4239 kr.

 

För fler smarta tekniktips, ta en titt på Eriks blogg – Teknik i Fokus

 

 


Vi i villa tipsar dig

Julia Pettersson
29 oktober 2015
Annons
Mer om Elektronik
Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man ska använda? Vi guidar dig rätt i högtalardjungeln.

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan...

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

3D hemma – framtid eller flopp?

Elektronik Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.