Ljud & bildnyheter

En kväll i soffan? Satsa på trevligt sällskap – det finns i form av ny teve eller hembio. Här får du tips och råd inför köpet!


För den ultimata teve- eller hemmabiouplevelsen ska du satsa på kvalitét – både för ljud och bild. Priserna faller och tekniken blir allt bättre. Och precis som med allt annat så innebär detta att man får mer för pengarna ju längre man lyckas härda ut med inköpet av det nya. Men någon gång måste man ändå slå till.

När man ska köpa en ny teve måste man dock plötsligt veta vad hdmi betyder. Och vad det är för skillnad på hd-ready och full-hd. Lugn, läs detta så kanske du klarar av att göra lite jämförelser och förstå vad man talar om i teve-butiken.

Större och bättre. Alla nya versioner är bättre än den förra. Större, grymmare, vassare. Så även den senaste versionen av Sony Bravia, X-serien kallad. Full HD-upplösning, det vill säga 1 920 x 1 080 pixlar. Digitaltevemottagare, dubbla HDMI-anslutningar. Inbyggda högtalare i kombination med Dolby Pro Logic II Virtual Surround och digital signalhantering. Pris för en 46 tums Bravia i X-serien är cirka 48 000 kronor. Sony.

220 timmar film. Ja, det är vad som får plats i den här dvd-spelaren med inbyggd digitalbox från LG. Dessutom kan man pausa i livesändningar, spola fram och tillbaka i direktsända program samtidigt som man spelar in. DBRH198. Pris cirka 5 995 kronor. LG Electronics.

Fäst teven säkert

Tänk på hur du väljer att placera den nya teven. De flesta platta teveapparater säljs tillsammans med ett bordsstativ – men en platt teve gör sig ändå kanske bäst på väggen, då frigör du golvyta och får upp teven på lagom höjd. Vid köp av fasta väggstativ finns det olika varianter att välja på. Helt fasta, fasta med möjlighet att tilta eller vridbara upptill 180 grader. Väljer man det senare kan man se hockeyfinalen samtidigt som kompisgänget är på middag. Det enklaste stativet kostar från några hundralappar till ett vridbart som går på cirka 2 000 kronor för en 32 tums teve. Bered dig på några timmars montagejobb – bara att få loss bordstativet (som det inte alltid finns någon beskrivning till) kan göra en vanlig människa helt slutkörd…

Färre högtalare. Sonys nya teknik gör det möjligt att få surroundljud med endast två högtalare plus subwoofer istället för den traditionella lösningen med fem högtalare. DAV-X1V, 2.1 system. Pris cirka 15 000 kronor. Sony.

Senast den 1 februari 2008 upphör de analoga marksändningarna

Inbyggd digitalbox?

Idag kan man köpa en platt teve till hälften av vad de kostade för bara något år sedan. Men tänk över vad du får för pengarna. Digitalteve är snart en verklighet i hela Sverige och har du ännu inte investerat i en box så börjar det verkligen dra ihop sig. Men om du ändå ska byta teve så kanske det bästa är att satsa på en med inbyggd digitalbox – och det har inte alla. Men räkna på den sammanlagda summan, ny teve plus box, och jämför med en teve med inbyggd box så blir kanske skillnaden ändå inte så stor.

Ljus från alla håll. Den mest avancerade generationen av Philips Ambilight-tekniken. Denna innebär att ljuset återger färgnyanser från den ”färgpalett” som pågående program, film eller bildmaterial har. Ljuset kommer från vänster, från höger, uppifrån och nedifrån – och gör att skärmbilden breddas visuellt i alla riktningar. Den senaste tekniken Pixel Plus 3, full hd och Clear lcd ger en bättre skärpa och bildupplevelse. Pris cirka 50 000 kronor. Philips.

Osynligt. Bygg in ljudanläggningen och använd en projektor för bilden så har du ett rum utan skrymmande teveapparater, feta högtalare och en massa sladdar. Inbyggda högtalare från Altavox. Pris för hemmabiosystem från 7 000 till cirka 500 000 kronor. Bild Björn Lindgren. Bästa biokänslan får man i ett rum som är 25-30 kvadratmeter.

Vitaste vitt… Samsungs senaste hemmabiosystem har dvd-spelare, förstärkare och radio. Den har också en usb-värd. Det innebär att hemmabiosystemet har en usb-ingång med möjlighet att koppla in en mp3-spelare med usb eller ett usb-minne. Då kan man spela upp musik, bilder och filmer direkt, utan att gå via datorn. Finns i två versioner, HT-QX100 kostar cirka 6 500 kronor. HT-Q100. Pris cirka 5 500 kronor. Samsung.

Hur är det med försäkringen?

När du köper varor händer det ofta att säljaren föreslår att du ska teckna en extra försäkring. Ofta motiveras detta med att dessa varor är dyra att reparera om de går sönder. Ofta säljs den här typen av varor med ett eller två års garanti. Det betyder att varan ska fungera under garantitiden. Men det gäller inte om säljaren kan bevisa att felet beror på en olyckshändelse, eller att du har hanterat varan fel. Då gäller inte garantin. För att vara säker på hur det här med försäkringar fungerar så kan det vara bra att veta vad Konsumentköplagen är. Om en vara går sönder, har du enligt lagen rätt att klaga (reklamera). Du måste göra det så snabbt som möjligt. Om du reklamerar inom två månader efter det att du har upptäckt felet, räknas det alltid som att du har klagat i rätt tid.

Från och med den 1 april 2005 är den yttersta tidsgränsen för att klaga på en vara tre år efter köpet. Det gäller varor som du köpt den 1 april 2005 eller senare. För de varor som du köpt före detta datum gäller två års reklamationstid. När du har reklamerat varan ska den repareras gratis – om felet fanns från början. Under de första sex månaderna är det säljarens sak att bevisa att felet inte fanns från början. Efter det måste du bevisa att det fanns från början.

En annan variant är en försäkring som ger dig ersättning om du eller någon annan i familjen exempelvis välter teven, spiller kaffe på datorns tangentbord eller om ett barn stoppar in choklad i videon. Du kanske redan har en sådan tilläggsförsäkring i din hemförsäkring. Den kan kallas Allrisk eller Otursförsäkring. Skillnaden mellan det tillägget och den försäkring du erbjuds teckna i butiken är ofta självrisken, det vill säga den del av skadan du får betala själv om det händer något. Tillägget till din hemförsäkring gäller även för de flesta saker din familj har hemma, inte bara teven eller datorn. (Fakta Konsumentverket).

12,8 miljarder färger. Lcd-teve med en dynamisk kontrast som har ett omfång på 5000:1. Upplösningen är 1 366 x 768. Hd-ready. Stativet går att vrida 40 grader. Bland de många ingångarna finns hdmi och pc-ingång. 32 tums R7 pris cirka 15 900 kronor. Samsung.

Rörelseskärpa. Egentligen är lcd-paneler något sämre än plasma på att uppdatera rörelse i bild. I LGs nya teve LBR2 har man utvecklat en teknik som gör rörelsen skarp. LB2R finns i storlekarna 32 tum, 37 tum och 42 tum. Pris från 12 995 kronor. LG Electronics.

På väggen. Den nya hemmabion BOP1 från LG Electronics är gjord för att monteras på väggen. Pris cirka 5 995 kronor. LG Electronics.

Plasma. Pioneers nya plasmaskärmar är klara för digitalteve, hd-teve och Bluray skivor. Du kan välja mellan en 42-tumsskärm med en hdmi-ingång, fasta högtalare under panelen och löstagbart bordsstativ, eller någon av de mer exklusiva modellerna med två hdmi-ingångar, en pc-ingång. En 42-tums plasmateve med digitaltuner och de ovan nämnda finesserna är till exempel PDP-427XD. Pris cirka 28 000 kronor. Pioneer.

Mer ljud. Ett komplett hemmabiosystem med surroundhögtalare och inbyggd dvd/hårddisk-inspelare och tevemottagare. RCS-656HX. Pris cirka 13 500 kronor. Pioneer.

Underhållning. Philips senaste hemunderhållningssystem kan monteras på väggen och fungerar trådlöst. Alltså både smart och snyggt! Pris cirka 10 000 kronor. Philips.

Trådlöst. Lagra hela din cd-samling och låt musiken sedan flöda i hela huset. Den här anläggningen består av en huvudenhet innehållande radiomottagare och en hårddisk på 40 GB samt en extra högtalaranläggning (WAS) som du placerar ut runt om i hemmet. Med funktionen ”follow me” följer musiken med dig när du rör dig i ditt hem. Pris cirka 9 000 kronor. Philips.

Liten ordlista

Nu står du där och ska välja. Vid varje skärm finns det minst en A4 om varför just den teven är den rätta för dig. Men vad betyder allt egentligen? Vem vågar fråga? Här har du en ordlista som hjälper dig att förstå vad det hela handlar om egentligen.

Antal pixlar – Det är hur många små lysande ”punkter” som man bygger upp bilden med i horisontal och vertikal led, till exempel
1 024 x 768. Ju fler pixlar desto högre upplösning vilket ger en skarpare bild eftersom fler punkter bygger upp bilden.

Hd-ready – Hittills har vi tittat efter teveapparater som varit märkta med hd-ready för att få en teve som även ska klara att visa framtida hd-teve. Begreppet hd-ready innebär att teven är utrustad med de rätta anslutningarna och kan visa hd-teve med minst 720 linjer vertikalt.

Full hd – En del tillverkare har nu börjat tala om ”Full hd” och i de flesta fall menar man då att tevens bildpanel har en upplösning på 1 920 x 1 080 bildpunkter. Detta har man nytta av i de fall man tittar på en hd-utsändning som sänds i formatet 1 080i alternativt om man kopplat sin teve till en så kallad Bluray- eller hd-dvd-spelare. Många utsändningar kommer att vara i formatet 720p och då räcker det utmärkt med den idag vanligare upplösningen 1 366 x 768 bildpunkter. Den nya märkningen full hd innebär att systemets fulla upplösning är på 1 920 x 1 080 bildpunkter.

Bildförbättringstekniker – Alla tillverkare av teve har sina egna bildförbättringstekniker. Alla dessa kallas olika saker och fungerar på olika sätt. Ju större bildstorlek, desto viktigare att man har en bra bildförbättring. Teknikerna behövs för att ta bort suddiga bilder, ge skärpa till rörliga objekt och minimera reflekterande ljus utifrån.

Bilduppdatering – Just jakten på bättre bild gör uppfinningsförmågan effektiv. Dubbel bilduppdatering är en teknik för bättre bild.

Scartkontakt – Traditionell kontakt som innehåller både bild och ljud. Kan bli riktigt bra med en högkvalitativ kabel.

Komponentkontakt – Innehåller tre kablar (röd, grön och blå) och endast bild, har också förutsättningar att hantera högre upplösningar ända upp till hd-teve.

Hdmi-kontakt – Den nya helt digitala standarden, som innehåller digital bild samt upp till åtta ljud-kanaler. Finns redan nu på lite bättre dvd-spelare och kommer framförallt användas till alla de nya produkterna i samband med hd-teve.

Plasma-teve – Vanligast bland större platta teve (oftast 42 tum och uppåt). Bilden skapas av små gasceller som släcks och tänds. Har i regel bättre kontrast och färgåtergivning än lcd-teve, men gränserna mellan plasma och lcd är på väg att suddas ut.

Lcd-teve – En lcd-teve består av flytande kristaller som släpper igenom ljus från en bakomliggande lampa. Börjar kunna göras i allt större storlekar och börjar nu bli vanligare i till exempel 42- och 46-tum. Nästa år förväntas ännu större lcd-storlekar dyka upp. Har oftast högre upplösning än plasmateve.

Tittavstånd – En bra rekommendation är minst 10 centimeter/tum det vill säga, en 32-tummare blir 3,20 och uppåt, 37 tum 3,70 och så vidare. Detta gäller dagens teveutsändningar, när vi kommer till hd-teve så kan man sitta närmare. Köp hellre en bättre specificerad teve i mindre storlek än en för stor teve av enklare modell.

Köpinformation

Altavox, www.altavox.se
LG Elektronics, https://nordic.lge.com
Philips, www.philips.com
Pioneer, www.pioneer.se
Samsung, www.samsung.se
Sony, www.sony.se/

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar