Annons

Koll på nya tekniken!

Elektronik

Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Av: Markus Wilhelmson, ViV nr 10/2010, 11 november 2010

Foto: Kristian Pohl

Musik, underhållning, film, spel: allt kan vi nu konsumera hemma genom att bara trycka på en knapp.

Nu vill vi också ha prylarna som får det att funka.

Men kanske tillhör du dem som öppnar kartongen med en ny, fiffig apparat och får svindel när du hittar bruksanvisningen?

Som tror att du har slagit upp den polska delen, men inser att instruktionerna är på rätt språk och att du ändå skulle behöva en tolk?

Annons

Det motsägelsefulla är att de tekniska lösningarna ska förenkla vår vardag. Vi ska slippa åka till videobutiken för att hyra och lämna tillbaka dvd-filmer, slippa jäkta hem för att passa Bolibompa eller Doobidoo, slippa snubbla på härvor av sladdar. Men vilken spetskompetens krävs egentligen för att nå det förlovade, trådlösa landet?

Klart är att de senaste åren har inneburit en explosion av nya lösningar och att ingen tror att utvecklingen kommer att avstanna.

Många tycker rent av att utvecklingen går för fort.

– Vi kan ta exemplet med blu-ray och högupplöst film. Tekniken har först i år fått ett uppsving och anammats av konsumenterna. Då kommer 3D-teve, som helt dominerade hemelektronikmässan i Berlin i år, säger Andreas Liebert, chefredaktör på Prylportalen.se som bevakar och testar nya produkter inom hemelektronik.

Den tydligaste trenden för musik i hemmet är så kallade flerrumslösningar, alltså trådlösa system som gör det möjligt att lyssna på musik från sin dator i vilket rum man än befinner sig.

– De flesta har sin musik i datorn i dag. Med en fjärrkontroll kan man strömma musiken till valfritt ljudsystem, säger Andreas Liebert.

För surfaren kretsar mycket kring surfplattan, Apples iPad och konkurrenter som Samsungs Galaxy Tab. Andreas Liebert är skeptisk.

– Jag vet allvarligt talat inte riktigt vad man ska ha den till. När priserna faller kan dock plattan säkert hitta sin plats hos e-boksläsare eller för att kolla Facebook i soffan där hemma.

Välj rätt pryl!

Produkter valda med hjälp av Per Rosenlund, regional försäljningschef för Onoffs hemleveranstjänst Help.

 

Filmentusiasten:

Vad är nytt? 3D-tv. Film på surfplatta. Integrerad videobutik.

Svåra val? Vänta med 3D-teve. Än så länge finns för få filmer och glasögonen är dyra. Om fem år räknar tillverkarna med att det ska finnas teknik som gör det möjligt att titta på 3D utan de särskilda glasögonen. LCD, LED eller plasma, det är den stora frågan. Vill man ha en liten teveapparat går plasma bort. Vill man energisnåla går plasma också bort. Älskar man film är plasma överlägsen tack vare den höga bildkvaliteten. Minst strömförbrukning har LED-teve.


 

Baslösningen:

Priserna på plasmaskärmar har sjunkit rejält så här får man i dag mycket för pengarna. En Panasonic 42-tum TX-P42X20E kostar exempelvis inte mer än cirka 6 500 kronor. Finesserna är begränsade, men för filmälskaren är det en riktigt bra teve.


 

Mellanlösningen:

På Samsungs LED-teve UE46C6005 kan man stoppa in ett USB-minne på sidan av teven och spela upp musik, titta på bilder eller spela upp film som man lagrat på USB-minnet. Man kan också köpa till en trådlös dongle för att strömma musik, film eller bilder från sitt hemmanätverk. Cirka 13 000 kronor.


 

Värstinglösningen

En ny LED-teve från LG (LG47LX950N ) med 3D-teknik har en ram runt teven som är nästan helt bortskalad och teven upplevs därför som ramlös. En USB-mediaspelare och två par 3D-glasögon medföljer. Kostar cirka 25 000 kronor.

Musikälskaren:

 

Vad är nytt? Trådlösa högtalarsystem. Musik allt oftare från datorn och Spotify.

Svåra val? Är trådlöst så bra som det låter? Historier som att musiken tystnar när man startar mikrovågsugnen är inte ovanliga. Det finns olika standarder så det rekommenderas att färdiga paket. I slutet av september i år var det premiär för Spotify i det trådlösa högtalarsystemet Sonos. Musiken hämtas till högtalarna direkt från internet. Man styr högtalarsystemet från sin iPhone, iPad eller iPod touch, om man inte vill köpa Sonos fjärrkontroll. Man kan börja med att ha högtalare i bara ett rum, och sedan köpa till de andra rummen. Vad det kostar beror på vilka högtalare man vill ha, men räkna med cirka 4 000 kronor.


 

Audio Pro Addon Four är ett högtalarsystem med små, runda högtalare som tar liten plats bredvid teven. Kopplas enkelt in till hörlursuttaget på teven, men kan också köras trådlöst via adaptern Audio Pro WF-100. Volymen sköts med tevens fjärrkontroll. Kostar cirka 4 000 kronor.


 

Samsung HT-C5550 är ett hemmabiosystem med blu-ray-spelare och så kallad Tallboy-högtalare (höga och smala högtalare som ger kraftfullt ljud). Har man en iPod eller iPhone så kan man ansluta dem i en docka som medföljer och därmed spela upp sin musik direkt i hemmabiosystemet. Kostar cirka 7 000 kronor.

Surfaren:

 

Vad är nytt? Surfplattan, också kallad pekdatorn.

Svåra val? Galaxy Tab är den första riktiga utmanaren till iPad bland surfplattor. iPad är något större, men billigare.


 

Samsungs Galaxy Tab är en surfplatta med 7-tumsskärm (alltså något mindre än Apples iPad). Till skillnad mot iPad kommer Galaxy Tab med en inbyggd telefon. Här finns allt i ett: dator där man kan öppna och redigera Office-dokument, se på film, lyssna på musik, läsa e-böcker, navigera via inbyggd GPS, ta bilder (3-megapixelskamera), trådlöst nätverk och blåtand 3.0. Kostar cirka 7 000 kronor.


En mini-PC från Samsung (N150-JP03SE) är en cool surfdator i rosa. Kompakt och liten (10,1 tum) och 10 timmars batteritid. Antireflexbehandlad LED-skärm gör att man kan titta på film även i direkt solljus. Kostar cirka 3 500 kronor.

ASUS X52JC är en ny familjedator, 15,6 tums skärm, widescreen, bra processor (Intel Core i3 350M) och en hårddisk på 500 GB. Kostar cirka 7 000 kronor.

Vilken teknik längtar du efter?


Mats Rynnes

Jag önskar mig en 3D-projektor i taket med projicering ner i golvet (spejsat och totalt galet), en Squeecebox så att jag kan lyssna på all världens musik. Jag vill ha fönster som vid solljus mörknar så man slipper persienner. Markiser som rullar ut vid solsken, men som har en inställd fördröjning på cirka 15 minuter så att den inte åker in så fort solen skulle gå i moln en kort stund. Dessutom vill jag ha en apparat som sänder ut störningssignaler till mobiler och det trådlösa nätverket i bostaden när till exempel maten är klar så att ungdomarna kan lämna rummet och komma ner och äta någon gång.

https://mats.blogg.viivilla.se

Vilken teknik -längtar du efter?


Evelina Sjödahl

Det skulle vara häftigt att ha en en LED-teve. Särskilt önskar man sig nog en ny teve nu när vintern är på ingång och man bara vill krypa ner i soffan framför en bra film!

https://evelinas.blogg.viivilla.se

Läs även:

Supersnabb lasagne – på bara 5 ingredienser!

Garanterat den snabbaste lasagne du någonsin lagat! Det här är en lakto-ovo-vegetarisk variant som är utmärkt både till middag och att frysa in till...

Köpinformation:

Asus www.asus.se

Audio Pro www.audiopro.com 042-37 02 89

Lg www.lg.com/se/ 08-566 415 00

Onoff www.onoff.se 0774-40 40 40

Panasonic www.panasonic.se 08-680 26 00

Samsung www.samsung.se 0771-7267864

11 november 2010 Markus Wilhelmson, ViV nr 10/2010
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

3D hemma – framtid eller flopp?

Elektronik Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]