Annons
Foto: John Nordahl

Kampen om folk-TV:n

Elektronik

Konkurrensen är hårdare än någonsin på tv-marknaden och nu kan du göra ett riktigt klipp. När höstens nya modeller står i butikshyllorna är allt dukat för årets största tv-test!

Av: Audun Hage och Darren Waring, Bild & Ljud Hemma, viivilla.se december -09, 24 november 2009

Nu när vintern sätter in bänkar sig allt fler i soffan och myser framför TV:n. Och utbudet på TV-underhållning är större än någonsin. Oavsett om du tar in kanalerna via antenn, kabel eller parabol kan du få digitala signaler av hög kvalitet, ibland till och med i HD-upplösning.

Övergången till digital-TV betyder att alla som köpt en flatskärm äntligen kan få den bildkvalitet de betalat för. Och de som äntligen byter ut sina gamla bildrörsapparater kan också se fram emot markant förbättrade TV-upplevelser. Men det gäller att välja rätt TV.

Testet

Annons

Den här gången har vi koncentrerat oss på de riktigt bra 40/42-tummarna i prisklassen mellan 10 000 och 20 000 kronor. De kan huvudsakligen delas in i två grupper. Från och med 10 000 kronor får du en flatskärm som har gott om HDMI-kontakter, 100 Hz-bildbehandling och rent allmänt en bra bild. Betalar du ett par tusenlappar mer får du fler funktioner, men inte nödvändigtvis en bättre bild. Själva TV:n, alltså bildpanelen, kan ofta vara helt identisk, medan det är funktioner och annan utrustning som skiljer mellan olika modeller.

I detta test har vi som vanligt lagt störst vikt vid bildkvaliteten. Men TV:n ska ha bra ljud också, vara enkel att använda och ha rätt anslutningar. Vi är ute efter prisklassens absolut bästa skärm, men också efter den som ger mest för pengarna. Vem som är bäst får du reda på om du läser vidare.


JVC LT-42DV1BU Pris: 16 000 kr Importör JVC www.jvc.se

Färgsprakande svartvit

JVC:s nya design-TV är tunn och läcker – vit baksida och blanksvart front ger den en känsla av exklusivitet.

JVC LT-42DV1BU
42-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
3 HDMI
USB-ingång
Dynapix HD-bildbehandling
Pris: 16 000 kr

42DV1 är en användarvänlig Full-HD-TV med 100 Hz-teknik och enkel mediespelarfunktion. Den kan läsa musik och bildfiler från USB-minnen som kopplas in på fronten. Den inbyggda digitalmottagaren klarar bara MPEG2-format. Precis som förra modellen vi testade från JVC har den också ett aningen vingligt bordsstativ.

LT-42DV1BU är en välbalanserad TV med många möjligheter, som också väcker uppmärksamhet med sitt stilrena utseende. Både bilden och ljudet får fina vitsord men lyckas inte hävda sig i toppen på grund av traditionell bakgrundsbelysning. Det räcker tyvärr inte i dessa LED-tider.

+
Skarp och naturlig bild.
Klart ljud.


Stöder inte MPEG4.


Toshiba 42XV635DN Pris: 15 000 kr Importör: Toshiba www.toshiba.se

Den tänkande TV:n

Toshibas nya XV-serie är utrustad med Metabrain-systemet. Det analyserar rummets och TV-signalernas ljusförhållanden och optimerar sedan bilden.

Toshiba 42XV635DN
42-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI
USB-ingång
Metabrain-bildbehandling
Pris: 15 000 kr

Det finns ingen ände på vad den här TV:n ska klara av, men trots all världens finurligheter har inte heller denna modell den nya LED-bakgrundsbelysningen. Det betyder ett något snävare kontrastomfång än de bästa i testet. Inramningen runt själva skärmen är ytterst tunn, vilket gör att TV:n ser mindre ut än den faktiskt är. Toshiba har förbättrat sitt menysystem och bjuder nu på stora, intelligenta och lättlästa menyer.

Toshiba är inte bäst på kontrast eller ljusstyrka, men de totala egenskaperna – inklusive enkel skötsel och bra ljud – förbättrar helhetsintrycket. 42XV635DN passar främst till vanliga TV-program och sport, men ger också bra resultat med film i upplysta rum.

+
Användarvänlig.


Måttlig kontrast.


Finlux 42FLSE850SU Pris: 10 000 kr Importör: Finlux www.finlux.se

Fin, finare, Finlux?

Finska Finlux har en LCD-TV som kan ta upp kampen med LED-modellerna när det gäller att vara smal och snygg.

Finlux 42FLSE850SU
42-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI
USB-ingång
Pris: 10 000 kr

Den här skärmen är inte utrustad med LED-bakgrundsbelysning men den är ändå tunnare än de flesta vanliga LCD-skärmar som finns på marknaden – bara 56 mm på det tjockaste stället och 32 mm i kanten. Fjärrkontrollen är också tunnare än normalt, men vi är lite förvånade över det genomskinliga glaset i mitten, precis där OK-knappen borde ha suttit. I övrigt har TV:n 4 HDMI-ingångar, samt både analog och digital ljudutgång för dem som vill koppla in en extern ljudanläggning eller en ljudlimpa. Den inbyggda TV-mottagaren är MPEG2-kompatibel.

Om du vill ha en läcker och väldesignad TV utan den styva prislapp som brukar ingå, är Finlux TV definitivt värd en närmare titt. Bildkvaliteten är inte fullt i klass med de dyraste testdeltagarnas, men skillnaden är inte dramatisk. Finlux hade kunnat göra ett bättre jobb med bildens grundinställningar, men det behövs inte mycket justering för att den ska se bra ut.

+
Tunn och läcker.


Överdrivna färger.
Begränsad svärta.


Grundig Vision 7 42 Pris: 12 000 kr Importör: Grundig www.grundig.se

Bra på det mesta

Grundig fortsätter att finputsa sina apparater i Vision-serien. Kan senaste utgåvan av 7 42-modellen hänga med i den hårda konkurrensen?

Grundig Vision 7 42 (42-7952T)
42-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI, MPEG4-mottagare
USB-inspelning
Pris: 12 000 kr

I den här TV:n har Grundig inkluderat sin populära USB Record-funktion, som gör att du kan spela in program på USB-minnen. Den kanske största fördelen med detta är att du kan pausa direktsändningar precis som du gör med en hårddiskinspelare. Funktion är dock begränsad till en kanal åt gången. Om du vill titta på en kanal medan du spelar in en annan behöver du en separat hårddiskbox med dubbla TV-mottagare.

Vision 7 42 kan skryta med ett snyggt och lättbegripligt menysystem. Den nya fjärrkontrollen kräver dock lite tillvänjning.

Grundig fortsätter att leverera genomgående fina TV-apparater. Vision 7 42 har bra bild, är användarvänlig och har flera praktiska finesser som höjer totalintrycket. Bildkvaliteten är på samma nivå som de flesta bra LCD-skärmar, men inte helt i klass med de senaste LED-skärmarna. Av den anledningen har vi stora förväntningar på Grundigs egen LED-skärm som lanseras kring jul. Men om du vill ha en bra allround-TV till ett förnuftigt pris är Vision 7 42 ett bra val.

+
Välutrustad.
Jämn och bra bild.


Begränsad svärta.


Sharp LC-40LU700E Pris: 17 000 kr Importör: Sharp www.sharp.se

Fenomenal kontrast

Sharp och Samsung är de enda i testet som använder sig av LED-teknik. Och Sharp är ensamma om att ha äkta LED-bakgrundsbelysning!

Sharp LC-40LE700S
40-tums LED, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI, MPEG4-mottagare
USB-ingång
Aquos Video Engine II-bildbehandling
Pris: 17 000 kr

Medan Samsung använder så kallad ”Edge LED”-teknik som består av sidmonterade lysdioder och speglar, har Sharp monterat lysdioderna direkt bakom LCD-panelen. Äkta LED-bakgrundsbelysning har den fördelen att den ger en större kontroll över ljuset, vilket i sin tur ger bättre kontrast. Skärmen blir en hel del tjockare än med sidmonterade lysdioder, men rent bildmässigt är det rätt väg att gå.

Sharp visar med denna TV att äkta LED-belysning på många sätt kan vara bättre än sidmonterad. Kontrasten och ljusstyrkan är fenomenal. Sharp har dock inte riktigt lyckats med sina fabriksinställningar och skärmen kräver lite arbete med fintrimning för att ge sitt bästa. De som är villiga att göra dettas belönas med en mycket imponerande bild på LC-40LE700S.

+
Imponerande kontrast och svärta.


Aningen överdrivna fabriksinställningar.


LG 42SL8000 Pris: 15 000 kr Importör: LG nordic.lge.com

Designbomben

LG fortsätter att vända sig till design- och prismedvetna användare – och de träffar mitt i prick! Nya SL8000 är både välutrustad och läcker till tusen.

LG 42SL8000
40-tums LCD, 1920 x 1080p, 200 Hz
4 HDMI
USB-ingång
Pris: 15 000 kr

LG:s splitter nya modell har en design som skiljer sig från mängden. Sett framifrån har den en blank, heldragen ram som helt saknar synliga kanter eller fogar. Den spegelblanka skärmytan kan dock erbjuda lite problem för dem som har fönster bakom soffan, eftersom det är ganska lätt att få störande reflexer. Den snygga skärmen har även ordning på de inre kvaliteterna, bland annat med fina anslutningar och inställningar. Vi vill gärna ge plus i kanten för fjärrkontrollen och det överskådliga menysystemet, som gör det här till en ytterst behaglig TV att använda.

LG är definitivt en aktör man ska följa noggrant framöver. 42SL8000 hävdar sig verkligen med fin design, utmärkt användning och framför allt en prydlig bild. Det är svårt att nå hela vägen fram i ett test som detta, men även om LG-skärmen inte kan mäta sig med de bästa på alla områden så kommer den mycket nära, och det till ett mycket angenämt pris. Ett odiskutabelt bra köp!

+
Läcker design.
Snygg och naturlig bild.


En del ljusreflektioner.


Sony KDL-40W5500 Pris: 13 000 kr Importör: Sony www.sony.se

Exemplarisk

Läs även:

3D hemma – framtid eller flopp?

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på...

Sony har en utsökt bild direkt ur kartongen och dessutom inbyggd MPEG4-mottagare.

Sony KDL-40W5500
40-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI, MPEG4-mottagare
USB-ingång
MotionFlow HD-bildbehandling
Pris: 13 000 kr

Vi tvekar inte en sekund att rekommendera Sony, för maken till lättanvänd och välkalibrerad TV får man leta länge efter. När man startar den för första gången väljer man mellan hem- och butiksläge, och fabriksinställningarna ger en suverän TV-bild. MotionFlow 100 Hz ger en mjuk bild som inte flimrar ens i de snabbaste scenerna.

Sony ska ha en eloge för att de levererat en väldigt välinställd TV direkt från fabrik, vilket är stor skillnad mot äldre generationer som var väldigt inriktade på butiksmiljöer. Svärtan är suverän och TV:n passar ypperligt till film. Den fina skärpan och den effektiva rörelsekompensationen gör också att KDL-40W5500 är en utsökt sportskärm. En riktigt bra allroundare från Sony!

+
Mycket bra kontrast och svärta.
Naturliga färger.


Tunt ljud.


Philips 42PFL8404 Pris: 12 000 kr Importör: Philips www.philips.se

Gör HD av allt

Med en av de mest effektiva bildbehandlingarna förvandlar Philips det smutsigaste vatten till årgångsvin. Till och med vanliga TV-sändningar blir nästan HD med Pixel Precis HD!

Philips 42PFL8404
42-tums LCD, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 HDMI, MPEG4-mottagare
USB-ingång, LAN, Ambilight
Pixel Precis HD-bildbehandling
Pris: 12 000 kr

Philips bildbehandling är så bra att den får det allra mesta att gnistra. Som vanligt har Philips givit TV:n en inställningsmeny som vägleder användaren genom grundinställningarna första gången TV:n slås på.. TV:n är också utrustad med tvåkanals Ambilight som skapar en ljusstämning på väggen bakom TV:n, samt fina multimediefunktioner. Mottagaren klarar MPEG4-signaler.

Philips 800-serie är en påkostad TV som är fullspäckad med allt vad Philips har i form av exklusiv bildbehandling och käcka multimediefunktioner som webbläsare och streaming-funktioner.

I bildmenyn handlar mycket om att stänga av funktioner om man ska få riktigt fina resultat, eftersom Philips gärna vill skryta med vad elektroniken kan. Med superskarpt HD-material fungerar det fint, men med lågupplöst material blir det lätt mycket störningar och dubbelkonturer och svulstiga kontrastövergångar. Vi ser fram emot att se den här tekniken i en TV med LED någon gång i framtiden, det kan bli en vinnande kombination.

+
Mycket bra bildbehandling.
Välutrustad.


Överdrivna fabriksinställningar.


Panasonic TX-P42V10 Pris: 17 000 kr Importör: Panasonic www.panasonic.se

Fortfarande att räkna med

Panasonic slår ett slag för filmälskarna med testets enda plasmaskärm. Kan nya TX-P42V10 hävda sig mot sina LCD- och LED-baserade rivaler?

Panasonic TX-P42V10
42-tums plasma, 1920 x 1080p
4 HDMI, MPEG4-mottagare
SD-plats, nätverk
600 Hz Intelligent Frame Creation
Pris: 17 000 kr

Panasonic satsar fortfarande stenhårt på plasmapaneler och från 42 tum och uppåt är det bara det som gäller från deras sida. Nytt för i år är de så kallade NeoPDP-panelerna som utlovar både högre ljusstyrka och lägre strömförbrukning än förra årets modeller. Här får du både hög bildkvalitet och massor av funktioner, inklusive Panasonics medietjänst Viera Cast som bland annat innehåller YouTube och streaming av bilder, video och musik.

Panasonic har gjort det igen. Här får du en plasmaskärm som kan hävda sig väl mot de bästa flatskärmarna på marknaden, inklusive de senaste LED-skärmarna. TX-P42V10 har alla plasmateknikens fördelar – suverän svärta och fylliga färger – utan några särskilda nackdelar. Utförandet är visserligen inte helt i LED-klass, plasmaskärmen väger ett par kilo mer än sina tunnare LED-konkurrenter. Men bildkvaliteten tillhör toppklassen, och för alla riktiga TV-entusiaster där ute är det nog den som räknas mest!

+
Naturliga färger.
”Mjuka” rörelser.


Visst ljusinsläpp.


Samsung UE40B6050 Pris: 18 000 kr Importör: Samsung www.samsung.se

Svart som natten

Samsungs LED-skärm dominerade i vårt test av 46-tummare, kan 6-seriens 42-tummare göra samma sak?

Samsung UE40B6050
40-tums LED, 1920 x 1080p, Edge LED
4 HDMI, MPEG4-mottagare
USB-ingång
100 Hz Motion Plus-bildbehandling
Pris: 18 000 kr

Samsungs 6-serie är en billigare och enklare utrustad version av den populära 7-serien. Den är lika tunn och har samma bildpanel men saknar [email protected] 2.0-paketet som bland annat innebär DLNA (streaming via nätverk) och internetbaserade tjänster.

Samsung-skärmen har en väldigt användarvänlig startguide som visar hur man kopplar in olika bildkällor. Den har dessutom en MPEG4-mottagare. TV:n levereras med en stor och överskådlig fjärrkontroll med tydliga knappar. Kanske lite väl stor, men den är faktiskt mer användarvänlig än mindre och trånga kontroller.

Samsungs 6-serie med LED-teknik är ett mycket bra val om man är ute efter en så bra allround-TV som möjligt. Suverän svärta och kontrast gör den här TV:n till en reell konkurrent till plasma på film. Den gör också bättre ifrån sig i omgivningar med stark belysning, vilket gör den till en strålande allroundskärm för hela familjen. Den som vill ha fler multimediefunktioner kan hellre satsa på 7000-serien. UE40B6050 har ett lite tunt ljud, men är ändå vår absoluta favorit den här gången också!

+
Mycket bra färger.
Enorm svärta.


Tunt ljud

Sammanfattning

Hårt i toppen

Du hittar inga direkt dåliga flatskärmar i den här prisklassen, men som vanligt är det ett par märken som utmärker sig.

Kombinationen av strålande bild, smakfull design och fina anslutningar gör att Samsung UE40B6050 ror hem segern. Den LED-belysta skärmen har en strålande bildkvalitet direkt ur kartongen, är enkel att använda och tack vare sina 28 millimeter är den väldigt läcker att titta på – även när den är avstängd. UE40B6050 sätter helt enkelt standarden för alla flatskärmar i den här klassen, så segern är välförtjänt.

Men Samsung är inte ensamma om att vara bra. Om du kan leva med att skärmen är ett par centimeter tjockare så är Sony KDL-40W5500 en hejdundrande bra TV. Här får du både toppenbild och ett lite fylligare ljud än vad Samsung-skärmen mäktar med, och till ett betydligt lägre pris. Sony-skärmen är alltså testets klart bästa köp.

Testets enda plasmaskärm förtjänar också ett hedersomnämnande. Panasonic TX-P42V10 har så starka bildprestanda att den lika gärna hade kunnat klättra överst på pallen. Plasmapanelen har dock sina begränsningar i vissa fall, och i starkt upplysta rum kommer den till korta mot LCD-skärmarna. Till filmer på kvällstid är det däremot svårt att hitta någon bättre TV i den här prisklassen, så därför är Panasonic särskild rekommenderad.

Sony och Panasonic är inte ensamma om att flåsa Samsung i nacken. Philips 42PFL8404 är en superb allround-TV som gör det mesta rätt på bildsidan, och har också alla de senaste internetfinesserna till ett konkurrenskraftigt pris. Dessutom är den helt exemplarisk när det gäller hur du ställer in den och använder den.


Testet i sin helhet kan du läsa på Bild & Ljud Hemmas hemsida!

24 november 2009 Audun Hage och Darren Waring, Bild & Ljud Hemma, viivilla.se december -09
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]