Annons

Hemmabio

Elektronik

Visst vore det väl en dröm att bli ägare till en hemmabioanläggning? Här får du tips om hur du gör.

Av: Hans Björkman, 22 februari 2001

Visst vore det väl en dröm att bli ägare till en hemmabioanläggning?
Med hjälp av en storbilds-TV, en DVD-spelare eller stereovideo och en ny ljudanläggning kan drömmen bli verklighet?

TV:n

Din TV-apparat ska förstås ha en så stor skärm som möjligt för att den rätta biokänslan ska infinna sig. Skärmen kan numera ha andra proportioner än tidigare, bredden förhåller sig då till höjden som 16:9, vilket är mer anpassat till vårt synfält. Stereoljud är en självklarhet.
Priserna varierar mellan ca 6 500 kr för de billigaste 16: 9-apparaterna och knappt 20 000 kr för en topputrustad 32" widescreen-TV. För den riktiga filmälskaren finns idag också plasma-TV, Bakprojektions-TV och videoprojektorer, som kan få upp bilden i jätteformat på väggen. Men då gäller det att hitta något som verkligen valuta för pengarna, projektorer kostar från ca 26 000:- och bakprojektions- och plasma-TV är ännu dyrare.

De vanliga videobanden har nu fått konkurrens av skivor med digitalt ljud samt brus- och störningsfria och mycket skarpare bilder - DVD, Digital Versatile Disc (digitalt mångsidig skiva i översättning). Dessa är tänkta att på sikt ersätta videobanden. Ännu finns inga DVD-spelare som också kan radera och spela in nytt på skivorna, men de kommer nog redan i år. Att vänta på en inspelningsbar DVD är däremot inget att rekommendera, eftersom en sådan till en början kommer att vara ganska dyr.

DVD-spelaren, som också kan användas till CD-skivor, ska kopplas till TVn och förstärkaren. Alla hemmabioförstärkare har dekodrar för digitalt ljud, och därför behöver DVD-spelaren inte ha någon inbyggd sådan. Undantaget är de fall då DVD-spelaren ska kopplas in till ett par befintliga stereoförstärkare. För detta ändamål finns modeller med inbyggda dekodrar och sex lågnivåutgångar.

Annons

med en riktig värstinganläggning. Just den här kommer från Nakamichi. Plasmaskärm för 150 000:-, DVD-spelare, fem högtalare med två subwoofers (för tillsammans 80 000:-) och två fjärrkontroller ger en häftig upplevelse.

Ljudanläggningen

Du behöver en flerkanals förstärkare, eller oftare receiver (förstärkare med RDS-radio) med inbyggda dekodrar för Dolby ProLogic, Dolby Digital och helst också Dts (Digital Theatre System), ett nytt digitalt ljudformat med ännu mer information än Dolby Digital. Till denna förstärkare eller receiver kopplas sedan sex högtalare; två stereohögtalare, en centerhögtalare, två bakre högtalare och en aktiv baslåda, ofta kallad subwoofer. Utan subwoofern uteblir den fysiska ljudupplevelsen, och därför bör en sådan alltid användas.

För en normal receiver får du betala 4 000:- - 10 000:-, och då ingår dekodrar för alla ovan nämnda system. För dig med större budget finns förstärkare för hundratusentals kronor.
Högtalarna kan också i princip kosta hur mycket som helst, men det finns ett antal vettiga högtalarsystem i prisintervallet 8 000 - 15 000 kr.

Förstärkaren/receivern

Kopplas till DVD-spelarens digitalutgång (koaxial eller optisk) och stereovideons ljudutgångar. Du kan också använda förstärkaren som bildväxel. I detta fall kopplas även bildsignalen från DVD/Video till förstärkaren och därefter
till din TV. Fördelen med detta är att information om förstärkarens inställningar visas på teven. Bilden kan kopplas till förstärkaren, antingen med kompositsignalen (den gula lågnivåkontakten) eller S-videosignalen (den lilla mångpoliga
kontakten).

Tänk på att det måste vara samma typ av bildsignal på ingång och utgång, eftersom det inte finns några normala förstärkare som kan göra om signalen. Därför bör du undvika att koppla bilden genom förstärkaren.

De flesta DVD-spelare och TV-apparater kan idag sända och ta emot en så kallad RGB-signal i scartkontakten. Och RGB är den överlägset bästa bildsignal du kan använda mellan DVD och TV. Annars bör du använda S-video.

Komposit-videosignalen (den gula) bör endast användas i nödfall. Ofta kopplas förstärkare med GUI/OSD till TVn via kompositsignal på en av TV-apparatens bildingångar. De flesta TV har tre ingångar, så du kan ha en för DVD, en för video och en för förstärkarens OSD/GUI.

Maximal uteffekt brukar man få när volymen är i "klockan två"-läge, men är bas- eller diskantkontrollen påslagen nås den mycket tidigare. Dra inte på för mycket, trots att du efter ett tag vänjer dig vid en högre ljudvolym.
En hyfsad förstärkare får du för ca 6 000 - 14 000:-. Också här finns det också betydligt dyrare modeller.

Högtalarna

Naturligtvis är högtalarna försedda med inkopplingsanvisningar, men här är några punkter att tänka på:

Se till att anläggningen är avstängd när du kopplar in den.

Använd speciella högtalarkablar, inte vilken lampsladd som helst. För att få bättre ljudåtergivning genom att minimera elförlusterna, bör dessa vara så korta som möjligt. Med stativ på högtalarna blir ljudkvalitén också bättre (gäller förstås inte golvhögtalare).

Det går inte att tala om exakt var dina högtalare ska placeras för att ljudet ska bli optimalt, det skiftar från rum till rum, och du får prova dig fram.
Se dock till att
- det inte finns några skrymmande möbler mellan högtalarna och den plats där man ska höra det
- de utgör hörnen i en likbent triangel, där lyssningsplatsen är spetsen
- de står på samma höjd.

Du bör ställa krav på de största högtalarna, som ska stå på var sin sida om TVn. De ska ha lika hög kvalitet och bred ljudbild som bra stereohögtalare. Eventuellt kan du använda dem du redan har. Men oftast är det bäst att välja samma märke för hela anläggningen, så att komponenterna verkligen passar ihop.

Vad kostar det?

Du kan själv bestämma i vilken prisklass du vill hamna. Tänk bara på det kan skilja rätt mycket i kvalitet och prestanda mellan den enklaste utrustningen för kanske 20 000:- och "paket" i 40- - 50-tusenkronorsklassen. Det går att lägga mer pengar ändå för den verklige entusiasten, men då kanske det inte blir så stor skillnad att det är värt merkostnaden.

För den som bara vill prova på finns det faktiskt paketlösningar för under 13 000 kr, och då ingår DVD, receiver och högtalare.
I dessa priser ingår inte någon TV, utan får använda din gamla eller räkna till utgiften för en ny. Det kan ändå tyckas vara mycket pengar, men mindre bör du inte betala, om du ska få det du är ute efter. Det är bättre att kosta på litet mera nu, än att behöva byta ut komponenter i en nära framtid.

Är du beredd att betala upp till 50 000:- får du mycket för pengarna. Du kan få en anläggning som fyller högt ställda anspråk, och framförallt ljudet kan bli något alldeles extra. Men en riktigt lyxig hemmabio kan kosta hur mycket som helst. Det är som vanligt ambitionsnivån i kombination med vad du har i plånboken som styr.

Placering

Låt helst butikens rekommendationer och högtalarnas manualer styra placeringen av din anläggning, men några allmänna synpunkter kan du få:

Placerar du högtalarna nära rummets hörn förstärks basen.

Mitthögtalaren, vanligen utformad för att ligga ned, placerar du ovanför eller under TVn.

De bakre högtalarna bör placeras vid sidan av eller strax bakom bakom dig, intill eller på sidväggarna, men inte vara riktade direkt mot den plats där du sitter.

Använder du en subwoofer får du en fullständig ljudupplevelse, eftersom den är gjord för att också bära fram de allra lägsta frekvenserna.
Den bör stå nära en vägg, nära ett hörn om du vill ha extra kraftig bas, men i övrigt är placeringen inte så viktig - kanske bakom TVn, eftersom bilden är kopplad till ljudet. Men tänk på att en subwoofer alltid innehåller en högtalare med en kraftig magnet, och denna magnet stör TV-bilden om den kommer för nära.

Tänk också på att det inte är säkert att vardagsrummet är bästa platsen för din anläggning. Kanse något annat rum lämpar sig bättre - är lättare att skärma av eller dämpa ljudet från, när ljudeffekterna är som häftigast.

Foto: Lennart Dannstedt

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
22 februari 2001 Hans Björkman
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]