Hemmabio – så fungerar det!

Dvd-spelare, förstärkare, högtalarsystem. En bredbilds-teve, en platt teve eller kanske en projektor. Nu ska det bli bio hemma i vardagsrummet! Här lär vi dig hur du kopplar ihop alltsammans.


Hemmabio är en trend som håller i sig och utvecklingen mot bättre ljud och bild går fort. Beroende på vad man har för apparater, samt hur nya och hur avancerade de är, finns det olika sätt att koppla ihop dem. Råden i denna artikel är därför allmänna; kontakta din hifi-handlare för tips om just din anläggning.

Att installera en hemmabioanläggning kan vara rätt komplicerat, menar Ingvar Andersson på Hi-Fi Klubben. Många tänker inte på hur apparaterna kommunicerar med varandra och kopplar då lätt fel.

Högtalarna

Högtalarna kan vara fem, sex eller sju till antalet, plus en så kallad subwoofer, och placeras enligt ett givet mönster. Två fronthögtalare på varsin sida om teven och en centerhögtalare mitt emellan, om möjligt i samma höjd, samt två surroundhögtalare bakom på varsin sida om soffan du sitter i. Det är viktigt att de senare inte placeras alltför nära öronen. Har systemet sex högtalare placerar du den extra surroundhögtalaren mitt bakom soffan, samt flyttar de två andra surroundhögtalarna något framåt och ut mot sidorna. Har du sju högtalare placerar du två surroundhögtalare bakom soffan, samt två på varsin sida om den.

Subwoofern behöver inte stå på något specifikt ställe, men dess placering är ändå viktig för ljudet. Ett tips som Hi-Fi Klubben ger är att koppla ifrån alla de andra högtalarna, ställa subwoofern i soffan och krypa runt tills du hittar den plats i rummet där basen låter bäst – där bör subwoofern stå.

En aktiv subwoofer har en inbyggd förstärkare och kopplas till hemmabioförstärkaren via en analog signalkabel med en så kallad RCA-kontakt i vardera änden. Har subwoofern en stereoingång, finns det en kabelvariant med två RCA-kontakter i ena änden. En passiv subwoofer kopplas in med vanlig högtalarkabel. Subwoofers erbjuder ofta möjlighet att ställa in parametrar som nivå, delningsfrekvens och fasjustering.

De övriga högtalarna kopplas till respektive utgång på förstärkaren. Skala högtalarkabeln och se till så att den inte fransar sig när du skruvar fast den. Alternativt kan du köpa banankontakter att fästa kabeln i. Se även till att koppla plus och minus rätt för alla högtalare!

Dvd-spelaren

Från dvd-spelaren ska ljud och bild överföras. Har du en teve, kopplar du normalt en scartkabel från dvd till teve. De flesta moderna teveapparater klarar att ta emot RGB-signal via scartkontakten, vilket brukar ge bättre bild. Se till så att kabeln du använder stöder denna standard. Man brukar även behöva aktivera RGB-signalen i dvd-spelaren.

Har både teven och dvd:n uttag för komponentvideosignal kan man höja bildkvaliteten genom att använda dessa och en kabel med tre RCA-kontakter i vardera änden. På detta vis kan man också koppla ihop dvd-spelaren med en plasmaskärm eller projektor. För det senare finns det även två digitala standarder: DVI och HDMI. HDMI är färskast, erbjuder högre överföringskapacitet och medger längre kablar utan kvalitetsförluster.

Ljudet överförs normalt från dvd:n till förstärkaren via en optisk eller koaxial digitalkabel. Klarar dvd-spelaren ljudformaten Dvd-Audio eller SACD, och du tänker lyssna på sådana skivor via dvd:n, bör du istället ansluta dvd:n analogt med tre par signalkablar. Det finns även dyrare dvd-modeller med uttag för digital överföring via FireWire.

Tänk på att vissa typer av kablar, till exempel komponentvideo, kan behöva ställas in via både dvd:n och teven, säger Ingvar Andersson.

Videon, digitalboxen, teven

Har du kvar din videobandspelare kan du koppla in den via en Scartkabel till teven eller dvd-spelaren. Teven är att föredra om den har en scartkontakt över. På liknande sätt kan du koppla in en digitalbox, om du har en sådan. Har boxen utgång för digitalt ljud så använd den.
Vill du kunna lyssna på ljudet från teven i dina hemmabiohögtalare, måste du koppla en analog signalkabel mellan den och förstärkaren. I vissa fall kan en Scartadapter behövas.

Förstärkaren

Förstärkaren är knutpunkten i anläggningen och har gott om kontakter. Exempelvis erbjuder många hemmabioförstärkare möjlighet att koppla in olika bildkällor. Du kan sedan skicka signalerna till teven via en enda kabel, vilket är bekvämt. Nackdelen är dock att bilden oftast får sämre kvalitet. Det finns även förstärkare med inbyggd dvd-spelare, vilket minskar antalet kablar något. De vanligaste anslutningarna har vi redan gått igenom för respektive apparat.

Vad som återstår att nämna är att förstärkaren brukar erbjuda olika möjligheter att justera ljudet utifrån hur rummet ser ut. Det kan handla om att välja vilka typer av högtalare du har, ange var dessa är placerade och ställa in nivåerna på dem så att de låter lika högt.

Möjligheterna är som synes många, varför det är viktigt att ta sig tid när man installerar sin hemmabioanläggning så att allt blir rätt.

Läs bruksanvisningen, trots allt, råder Ingvar Andersson. Skulle den svenska versionen vara otydlig så läs det engelska originalet istället, det kan ofta vara bättre.

Hemmabioförstärkare.

En hemmabioförstärkare har bland annat uttag för: 1) Optisk och koaxial kabel. 2) Analogt ljud in. 3) Bild in. 4) Högtalare.

DVD-spelare.

En dvd-spelare med kontakter för bland annat: 1) Scart. 2) Komponentvideo. 3) Optisk och koaxial kabel. 4) Analogt ljud ut.

Möblering och miljö för hemmabio

För att biokänslan ska bli optimal gäll-er det att miljön är så bra som möjligt och att den tekniska utrustningen är rätt placerad. Ett bra rum för hemmabio ska vara runt 25-30 kvm. Men många kanske inte inreder ett speciellt rum – istället gäller det att planera för bästa ljus och ljud i en öppen planlösning. Vad ska man då tänka på?

Placering av hemmabiopaket.

Utgå från teveskärmen, placera högtalarna symmetriskt, centerhögtalaren mitt mellan fronthögtalarna, i öronhöjd om möjligt. Subwoofern ställs där basen låter bäst.

Utgå från skärmen

Avståndet till teveskärmen är nummer ett. En bra tumregel är faktiskt den hederliga näven, sträck ut armen framför dig och knyt näven. När näven täcker skärmen är avståndet okej. Annars brukar man säga att en bildskärm på cirka 30 tum ska man sitta ungefär tre meter ifrån. Modernare skärmar går att sitta närmare och ändå få en bra bildupplevelse.

En av de riktigt stora fördelarna med de platta skärmarna är att dessa går att placera på väggen. Plötsligt kan man utrota den mörka tevehörnan och frigöra utrymmet för annat. Men det finns också golvstativ, om väggplacering är svårt.

Se till att det finns möjlighet till mörkläggning även om både plasma- och LCD-skärmar inte blir lika påverkade av ljus och reflexer som bildrörsteve.

Det är också alltid bra med ljuddämpare – som sådana fungerar tyger, mattor, gardiner och möbler utmärkt.

Verkar det krångligt?

Tag hjälp av butiken. De flesta butiker erbjuder kostnadsfri telefonsupport direkt med tillverkaren. I de flesta större varuhus, och givetvis även hos mindre handlare, kan du också få hjälp med både hemkörning och installation på plats. Arbetet utförs av butikens egen personal eller av något företag man samarbetar med. Priserna varierar från cirka sexhundra kronor (Elgiganten) till cirka fjortonhundra (OnOff) men för det högre priset får du till och med hjälp med att fästa upp sladdarna snyggt på väggen. Tag därför alltid noga reda på vad som gäller innan du bokar installationen.

Länktips

Om att koppla ihop en hemmabioanläggning:
www.hifiklubben.com
www.hembiobutiken.se

Om olika ljud- och bildkontakter:
www.dvdforum.nu

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar