Annons

Hemma hos reportage: Grym hemmabio

Elektronik

Det var ett par år sedan jag skrev ett hemma hos-reportage. När jag tackade ja till att göra det igen visste jag direkt vem jag skulle besöka först: Bjørn Erik, mannen som för lång tid framöver har satt standarden för hur man kan definiera hemmabio-vansinne.

Av: Atle Kildahl Torp, Ljud & Bild, maj 2012, 13 november 2012

För att upplysa läsarna med en gång: Bjørn Erik och jag är gamla bekanta. Somliga kanske ifrågasätter min kompetens när jag nu ska göra ett hemma hos-reportage hos en bekant, men det ber jag om överseende för. Historien om Bjørn Erik och hans hemmabio behöver inte spetsas till eller förskönas – biografen jag ska berätta om här klarar sig fint på egen hand.

Historien bakom

Annons

– Vem är Bjørn Erik egentligen? är den första frågan jag ställer när intervjun är i gång.

– Egentligen skulle jag ha letat fram en bild till dig, säger Bjørn Erik och sneglar bort mot en låg bokhylla i det ljusa och trivsamma vardagsrummet. Det är en bild som visar mig som ettåring när jag står och håller mig i stereobänken och vickar på rumpan till musik på en LP med Dizzie Tunes. Jag tog faktiskt mina första steg bort till den grammofonen och ända sedan dess har jag fortsatt i den riktningen. Nästa steg i utvecklingen var kanske att jag som sexåring fick en egen bandspelare, men det var först i sjunde klass som allt verkligen tog fart. Jag fixade ett mobilt diskotek och spelade för mig själv och för andra tills jag blev myndig. 1989 blev jag faktiskt nordnorsk mästare i skivmixning – det var ganska kul, säger Bjørn Erik och skrattar.

Sedan var tiden kommen för utbildning och Bjørn Erik berättar om skoltiden när han utbildade sig till radio- och TV-reparatör. På senare tid har Bjørn Erik drivit företaget Norsk Custom Installasjon, som bygger biografer och lyssningsrum för ivriga hemmabio- och hifi-entusiaster. Han har bland annat byggt SoundPlanets och Avshops referensbiografer, samt ett par tiotals privata biografer. Han är den ende i Skandinavien som är både Level 1- och Level 2-godkänd THX-installatör. Numera har han dock slutat arbeta professionellt och sysslar bara med installationer som hobby.

Nytt hus, nya möjligheter!

Jag ber Bjørn Erik att berätta lite om huset som han och hans fru Ann Kristin köpte 2009, och det gör han gärna.

– Vi satte upp tre villkor för vårt framtida hem när vi gick på visningar. Huset skulle ligga i närheten av Ann Kristins arbetsplats, det skulle finnas plats för en liten verkstad där jag kunde jobba lite för Norsk Custom Installasjon, och så skulle det finnas plats för en bio. Vi var på visningen av det här huset i femton minuter och tre veckor senare var vi husägare. Källaren visade sig nämligen vara nästan helt tom, med ett stort rum som sträckte sig 11 meter i hela husets längd och 4,15 meter på bredden.

I mars 2009 kom betongblandarbilen för att gjuta nytt golv i bio och verkstad, och så fort massan hade stelnat kom en firma med specialister på betongsågning för att göra en ny ingång till rummet. Sedan låg vägen öppen för att bygga bio!

Golvets lutning är gjord av trä, men väggar och golv är av massiv betong. Bion är därför byggd efter rum-i-rum-principen. Själva regelverket är byggt med 48 x 98 mm-reglar, med ett enkelt lager gips på utsidan och dubbelt lager på insidan, alltså den sida som vetter mot rummet. Mellan det dubbla lagret gips finns akustiskt lim, och dessutom är de innersta gipsplattorna fastlimmade på reglarna. Taket är konstruerat på samma sätt, men där är dessutom bjälkarna uppstagade för att undvika att de sviktar. Hela detta regelverk vilar rakt på golvet. Mellan bion och verkstaden, alltså bakom väggen med filmduken, finns det ett litet rum som är 1,07 meter djupt och som huserar alla fronthögtalare. Därifrån löper rör till förstärkare och elektronik ut i rummet.

– Jag håller på att installera ett Crestron-system som ska styra allting inifrån bion. Jag vill nämligen inte ha elektroniken i biorummet eftersom jag visste att jag skulle ha en anläggning med extrem kapacitet och dynamik, och att jag därför riskerade att köpa förstärkare med fläktkylning som surrar.

Högtalare

– Ok, säger jag. Vilket slags anläggning tänkte du på när du skulle köpa högtalare som behöver fläktkylda förstärkare?

– Tja, egentligen var väl ingenting bestämt direkt. Jag hade tittat på både JBL:s och Alcons varianter men tyckte inte att jag fick tillräckligt mycket valuta för pengarna, det var helt enkelt för tunt och för dyrt. Då kontaktade jag Tangen AVdesign, som tog emot mig med mycket kunskap och stor förståelse för vad jag ville ha. Efter mycket om och men kom jag fram till att deras konstruktion inConcert Miles skulle kunna ge mig exakt vad jag var ute efter. De är bestyckade med en bandkonstruktion som spelar från 900 Hz och uppåt, samt två 15-tummare som spelar allting under det. Bandet i toppen motsvarar ett 9-tums element, så det är stort. Lådan är avstämd till 43 Hz. Det var modellen jag skulle ha som front- och centerhögtalare. Som bakhögtalare ville jag ha exakt samma kvaliteter och egenskaper, och designade därför nya lådor med samma avstämningsfrekvens, som fick samma element fast bara en 15-tummare. Sedan simulerade jag konstruktionen så att allt lät som frontarna. Fast med en reducerad volym på bara 120 liter. Efter ett par justeringar fungerade det väldigt bra. Alla högtalare har en känslighet på 101 dB, det betyder att de spelar 101 dB med en enda watt!

När det gäller subbasarna ville jag ha något som kan leverera jordbävningar i fullskaligt format, plus att de var tvungna att hänga med övriga systemets snabbhet. Jag ritade en lådtyp på 120 liter som avstämdes perfekt till det 18 tum stora baselementet. Sedan multiplicerades alla inköpslistor med åtta, och resultatet är alltså åtta subbasar som alla spelar helt rakt ned till 18 Hz och har en känslighet på 99 dB.

Förstärkare

– Herre jösses, kvider jag samtidigt som jag försöker räkna ut hur mycket luft så många kvadratmeter membranyta kan flytta. Jag ger upp och deklamerar högtidligt att reservationen för fläktkylda förstärkare är fullständigt berättigad!

Förstärkarna fyller i stort sett halva tomrummet under trappan ned till källaren. 44 000 watt, milde himmel!

– Ja, eftersom alla högtalare är aktivt delade och saknar filter fanns det få ordinära hifi-lösningar, säger Bjørn Erik. Dessutom ville jag ha ordentliga DSP:er för att konstruera precisa filter till varje kanal. Jag började finkamma nätet efter recensioner av proffsutrustning i allmänhet och förstärkarteknik i synnerhet. Ett märke som verkade väldigt lovande var Crown och särskilt deras I-Tech-modeller. Sedan skred jag till verket och beställde nio sådana: sju stycken I-Tec 4000 och två stycken I-Tech 8000. De senare skulle användas till subbasarna. Den totala effekten är 44 000 äkta watt.

Källor, processorer och metervis med kabel

Lätt yr av allt snack om membranyta och stora förstärkare styr jag samtalet i riktning mot källorna och kontrollerna i Bjørn Eriks bio. Han berättar att när det gäller signalkällor så hade han läst att Oppo BDP-95 skulle vara bäst till Blu-ray och att den på grund av fina recensioner och ett rimligt pris valdes som bildförmedlare. Av nostalgiska skäl har han sparat sin HD DVD-spelare. Allting passerar genom en Sherwood-processor. Denons toppmodell Denon AVP-A1HD står overksam i väntan på en uppgradering som bland annat ska förbättra rumskorrektionen. Det finns också en strömrenare från Monster. Den renar strömmen till källor och signalprocessor och fungerar som säkring till dem. Alla kablar utom HDMI-kabeln har Bjørn Erik byggt själv.

(Stor) bild

Bjørn Erik berättar om bilddelen i bion och vad han valt till den biten. Han har precis investerat i Sonys nya 3D-projektor VPL-VW95. Den är proffskalibrerad för att optimeras maximalt efter just detta rum och den akustiskt transparenta duken. Kalibreringen är utförd av Gorm Sørensen, samma man som kalibrerar projektorer för Bild & Ljud Hemma/Ljud & Bild.

– I normala fall används en gamma på 2,2 men med högre värden kan man få bättre dynamik i mörka scener och i mörka områden av bilden. Det kräver dock fullständig ljuskontroll, men eftersom jag har det så tål rummet en gamma på hela 2,35. Det ger bilden en otrolig dynamik och ett stort bilddjup i hela färg- och intensitetsskalan. Vi har också utfört två separata kalibreringar, en för 2D och en för 3D. Sistnämnda bör kalibreras separat eftersom glasögonen man har på sig fungerar som rejäla filter!

Akustik, det allra viktigaste ämnet!

Jag frågar Bjørn Erik om man kan göra en kort sammanfattning om vilka akustiska åtgärder han gjort i sin egen bio.

– Kortfattat alltså, säger Bjørn Erik och sätter igång. Tja, framväggen är överdragen med vanligt högtalartyg. Annars är de delar av väggarna som inte täcks av högtalare eller diffusorer tapetserade med vanlig tapet. Taket är täckt med ett tyg som kallas scenmolton, och på golvet ligger en heltäckningsmatta. För akustikens skull finns det lite absorbenter inne i själva frontväggen, men i resten av rummet finns det uteslutande diffusorer. De är gjorda av 500 meter 48 x 58-mm lister som är kapade till kortare längder, alla beräknade i ett simuleringsprogram. Varje list är kapad, putsad och handmålad innan den limmats fast på en platta. Det gick åt sammanlagt 2750 lister i ett tidsödande arbete som tog nästan 120 timmar. Bjørn Erik flinar och har uppenbarligen glömt hur kul det arbetet egentligen var, även om han fick god hjälp av Ann Kristin.

En unik demo, verkligen unik!

– Vad vill du ha demonstrerat först? frågar Bjørn Erik.

– Du bestämmer, säger jag och slänger mig ner mitt på första raden för att vara säker på att få den bästa platsen.

– Då kör vi med lite tvåkanalig Blu-ray. Har du sett konserten ”In Boston” med Chris Botti? frågar Bjørn Erik och trycker på play utan att vänta en sekund på svar.

Undangömd bakom den bakre fåtöljraden finns Sonys maffiga VW95.

Konserten drar igång och stämningen sitter som gjuten från första sekund. Allt låter så mäktigt, från Chris trumpet till Katharine McPhees sensuella röst och osedvanligt läckra stil. När låten ”I’ve Got You Under My Skin” tonar ut är jag redan säker på min sak: den här anläggningen har jag ingenting att jämföra med. Jag vet att Bjørn Erik inte har låtit systemet gå på mer än tomgång, jag kan helt enkelt känna det, här finns så mycket, mycket mer än vad jag fått känna på. Jag blir lite oroad, är detta egentligen ett massförstörelsehögtalarsystem som kommer att ge mig tinnitus och gud vet vad? Jag samlar mig och ropar Va? till Bjørn Erik som tydligen har frågat mig något?

– Har du sett Hit Man på Blu-ray? Den med David Foster, undrar han.

– Ja, svarar jag fogligt. Men kör på, tillägger jag snabbt.

Och det gör Bjørn Erik, den här gången åker volymen upp ett par snäpp till innan Michael Bublé trycker till med låten ”Feeling Good”. Och som genom ett trollslag slappnar jag av och bara njuter av det fantastiska framförandet, med det vansinniga ljudet och den enorma bilden. Bjørn Erik kör ett par låtar från konserten och jag gottar mig samtidigt som jag funderar på om jag någonsin har hört något liknande.

– Är du beredd på att testa skjutscenen i Open Range? frågar Bjørn Erik och ler. Jag har kommit upp i 135 dB i den scenen, tillägger han med ett pillemariskt flin.

Nu när jag har kommit över den första chocken är jag tillbaka till mitt vanliga jag och nickar ivrigt, det här är intressant. Bjørn Erik lägger i en skiva och hittar rätt spår. Sedan drar han upp volymen ytterligare tio steg och nickar mot mig som för att säga: håll i dig.

Jag har hållit på med pistolskytte i många år och brukar referera till verkligheten när jag hör skott som avlossas på film. Därför vågar jag här och nu påstå att jag aldrig tidigare har hört ett revolverskott återges så verklighetstroget. Skott från grovkalibriga vapen täcker ett väldigt stort frekvensregister, och inte ens de grymmaste kommersiella biosalongerna kommer i närheten av att återge skott på ett äkta sätt. Men Bjørn Erik har faktiskt lyckats med något som liknar verkligheten – ingenting kunde ha förberett mig på trovärdigheten i det jag hör idag. Och inte ens det första skottet, som för övrig pressade fram en tår i varje öga på grund av ljudtrycket, härdade mig mot de påföljande skottsalvorna. De som har sett den stora finalen i Open Range vet att det skjuts mycket och brutalt under de minuter allt varar, och att en bra anläggning kan göra det till en levande upplevelse. Tja, något sådant här har du aldrig varit med om, kära läsare, om du inte har varit hemma hos Bjørn Erik. Jag har varit på många ställen och hört lite av varje, men det här är en helt egen klass.

Bjørn Erik spelar mer demomaterial för mig innan vi går över till 3D-delen av demonstrationen. Och när Tron Legacy 3D dyker upp på skärmen framför mig, med volymen på referensnivå, är inte 3D det första jag tänker på. Jag tänker mer på 4D, och den fjärde dimensionen är naturligtvis ljudet. Det griper tag i mig och suger in mig på ett brutalt och skoningslöst sätt i filmens handling. Ljudet väcker känslor och förändrar min sinnesstämning, som om jag också befann mig inne i The Grid tillsammans med Sam och Quorra, och jag märker att jag har svårt att sitta still. Jag känner mig avspisad med smulor när Bjørn Erik abrupt trycker på stopp och letar fram en ny film – jag känner mig blåst och vill ha mer! Men den här gången är det Pirates of the Caribbean – On Stranger Tides i 3D som dyker upp på skärmen. Menyerna har knappt hunnit visas förrän jag inser att detta kommer att bli något som jag inte glömmer i första taget. Det var länge sedan jag såg 3D för första gången, och den gången tyckte jag att bilden var för mörk och att glasögonen var obehagliga. Det senare gäller visserligen fortfarande, men jag har ett ganska så stort huvud så det är nog mitt eget fel. Bilden har däremot blivit väsentligt bättre. Och menyerna jag pratade om är så livliga och naturtrogna i 3D att jag famlar efter dem i luften framför mig. Den känslan gäller resten av atmosfären i rummet också, det är något väldigt handgripligt över den här unika biografen.

Sammanfattning

Läs även:

10 helt otroliga källare

Vill du göra något roligt med din källare som bara står där och samlar damm? Här är 10 helt otroliga tips på hur du kan fixa den coolaste källaren i...

Jag hade rätt, detta är inget jag glömmer i första taget. När jag sitter här och renskriver artikeln tänker jag på hur Bjørn Erik och Ann Kristin har det när de tittar på film. Och hur jag kan få något liknande. Det är nämligen inte omöjligt, så länge man är lagom galen!

Utrustning

Processorer: Denon AVP-A1HD och Sherbourn PT-7020A

Effektförstärkare: 7 x Crown I-Tech4000 + 2 x Crown I-Tech8000

Front- och centerhögtalare: Tangen AVdesign inConcert Miles

Bakhögtalare: egenutvecklade BEF, bestyckning Beyma 15P80Nd + Beyma TPL150H banddiskant

Subbas: egenutvecklade BEF 8 x 18-tums Beyma 18W1600NdE

Blu-ray-spelare: Oppo BDP-95

Projektor: Sony VPL-VW95

Filmduk: DreamScreen V4 ProCurve HD 16:9 265cm/120 tum

Strömrenare: Monster HTS5100

Kablar: Alla kablar från Monster, kontakter från Neutrik

Möbler:
Främre raden rad 3 x DreamScreenCineSeat.
Bakre raden
5x DreamScreen CineSeat Theatre Black Vinyl

Relaterade nyheter

Gallo förnyar sina subbasar

Ultra Series – nya SVS-högtalare

Boxee överger Box

Allt om Netflix

Läs fler elektroniknyheter här!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
13 november 2012 Atle Kildahl Torp, Ljud & Bild, maj 2012
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]