Fem hemmabioreceivrar testas.
Fem hemmabioreceivrar testas.

Häftig surround för en billig peng

Elektronik

Först när man har lite kraft under pansaret kan man börja prata om fängslande hemmabioupplevelser på allvar. Och som de här receivrarna bevisar så behöver det inte vara dyrt.

När HD-formaten gjorde sitt intåg samtidigt som Blu-ray gick det helt plötsligt att få bättre ljud ur hemmabioanläggningarna – även i den lägre änden av prisskalan. För tre år sedan hade vi fnyst åt en receiver för 5 000 kronor, men numera kan man få respektabel ljudkvalitet för en dryg tusenlapp mindre än så. HD-ljud på Blu-ray är en del av förklaringen, men det beror också på att kampen om kunderna har hårdnat ytterligare och att avansen har krympt i alla led. Det är goda nyheter för kunderna (fast kanske inte lika bra för branschen och miljön).

Använd subbas

Tillsammans med bra högtalare kan receivrarna i den här klassen göra mos av alla billiga allt-i-ett-system som finns i drivor på stormarknaderna. Men eftersom testdeltagarna inte har lika mycket kraft som receivrar för 10 000 kronor rekommenderar vi å det starkaste att man avlastar receivern i det krävande basregistret genom att komplettera med en aktiv subbas av god kvalitet.

Annons

Nätverk

Moderna hemmabioförstärkare kan mer än någonsin. Flera av de billigaste har numera nätverksfunktioner. Det kan betyda internetradio, streaming från nätverkshårddisk, fjärrstyrning från dator eller smartmobil/surfplatta som har iOS- eller Android-operativsystem. Ett par av dem stöder även Apple AirPlay.

Hemmabioreceiver: Onkyo TX-NR509

Mycket för pengarna

Bästa köp!

Onkyos receiver är testets billigaste och har nätverk och streaming. Att den dessutom låter bra gör den till en seriös kandidat i ett jämnt startfält.

Via nätverksanslutningen kan Onkyo TX-NR509 streama musik direkt från en nätverksansluten dator och den klarar flera musikstreaming-tjänster. Den kan också fjärrstyras med en särskild app för iPod och iPad, vilket är mer överskådligt än med fjärrkontrollen.
Klangkaraktären får betraktas som neutral, med tämligen god dynamik och kontroll. Film i surround är levande och dialogen är klar. TX-NR509 klämmer ut mycket ur högtalarna, och sammantaget är detta en väldigt underhållande biomaskinist till ett angenämt pris.


Betyg (1–6): 5
Pris: 3 700 kr
matrixmedia.se

+
Bra dynamik.
Användarvänlig.
Nätverksfunktion.

Saknar lite upplösning.

Läs hela recensionen på Bild & Ljud Hemma

Hemmabioreceiver: Yamaha RX-V471

Användarvänlig och bra

Yamaha har satsat på att göra sin RX-V471 till klassens mest lättskötta. Den saknar bara lite finesser.

RX-V471 är en renodlad 5.1-receiver. Yamahas rumskorrektion heter YPAO och korrigerar ljudet på en enda plats i soffan. Den här receivern har ingen nätverksanslutning. Men den får plus i kanten för att den är lättskött.
Med musik i stereo målar Yamaha upp en behaglig ljudbild. Musik och film i surround låter bäst i Direct-läge om rummet är symmetriskt. Då har Yamaha en riktigt stor och öppen ljudbild. Det enda vi saknar hos Yamaha är nätverk och streaming, det hade utökat användningsområdet och verkligen gjort RX-V471 till ett nav i en underhållningscentral.

Betyg (1–6): 5
Pris: 4 000 kr
yamaha.se

+
Kraftfull.
Bra och fylligt ljud.
Användarvänlig.

Saknar lite upplösning.

Läs hela recensionen på Bild & Ljud Hemma

Hemmabioreceiver: Pioneer VSX-921

Välutrustat välljud

Pioneer satsar på mycket för pengarna. VSX-921 är en äkta 7.1-receiver med AirPlay, enkel installation och bra ljud.

VSX-921 är en av marknadens billigaste som stöder AirPlay. Koppla bara in receivern till nätverket via kabel, eller köp en trådlös omvandlare för en dryg femhundring (AS-WL300). Då får du dessutom tillgång till internetradio.
Med musik i stereo är Pioneers klang naturlig och har en fin upplösning. Kontrollen över högtalarna är tillräckligt god för att man ska kunna vräka på lite, och sångröster har ett bra fokus i centrum. På film är dialogen klar och det är bra med ös i actionscenerna, och bakgrundsmusiken har i stort sett bevarad upplösning.
Sammantaget är detta en väldigt välljudande receiver, och när det gäller funktioner och skötsel är den bäst av alla.

Betyg (1–6): 5
Pris: 5 000 kr
pioneer.se

+
Låter bra.
Lättskött.
Välutrustad.

Saknar en smula upplösning.

Läs hela recensionen på Bild & Ljud Hemma

Hemmabioreceiver: Denon AVR-1912

Bäst i klassen

Bäst i test!

AVR-1912 är den billigaste vi känner till som har AirPlay. Den är dessutom den hemmabioreceiver för under 5 000 kronor som låter bäst.

Denon-receivern har en avancerad rumskorrektion som korrigerar för uppemot åtta platser i rummet. Dessutom har AVR-1912 sju diskreta högtalarkanaler – och kan skryta med hela sex 3D-kompatibla HDMI-ingångar. Receivern kan streama musik direkt från en nätverksdator, eller så kan du använda AirPlay och streama musiken trådlöst från din iPod Touch, iPhone, iPad eller använda datorns iTunes.
Med musik i stereo är det solklart att Denon-receivern låter bäst av alla! Film i surround fungerar också bäst med Pure Direct urkopplat. AVR-1912 är helt sonika en kanonbra receiver för pengarna!

Betyg (1–6): 6
Pris: 4 700 kr
hifiklubben.se

+
Låter toppen i stereo.
Avancerad rumskorrektion.
Mycket välutrustad.

Aningen begränsat med kraft.

Läs hela recensionen på Bild & Ljud Hemma


Hemmabioreceiver: Kenwood RV-7000

Inte hela vägen

Kenwood RV-7000 är 3D-förberedd men dessvärre en omodern maskin i övrigt.

Fakta
5 x 100 watt (6 ohm)
3D och ljudretur
HDMI: 4 in, 1 ut
Pris: 4 500 kr

Det är glädjande att Kenwood släppt receivrar som stöder både 3D och ljudreturkanal. RV-7000 är toppmodellen, som kostar 4 500 kronor och ställer upp i ett startfält med hård konkurrens. Därför är det lite märkligt att Kenwood bara har skruvterminaler till fronthögtalarna. Detta är också den enda testdeltagaren som saknar automatisk högtalarkalibrering och rumskorrektion.
Sammantaget tycker vi att Kenwood-receivern låter som en fyrapoängare men har användarvänlighet som en tvåpoängare. Därför får den en trea i betyg.

Betyg (1–6): 3
Pris: 4 500 kr
nxd.se

+
Låter bra.

Inte särskilt lättanvänd.
Saknar auto-setup.
Saknar skärmmeny.
Klämterminaler.

Läs hela recensionen på Bild & Ljud Hemma

20 oktober 2011
Annons
Annons
Mer om Elektronik
Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man ska använda? Vi guidar dig rätt i högtalardjungeln.

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan...

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

3D hemma – framtid eller flopp?

Elektronik Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.