Gå på bio i vardagsrummet

Hemmabio är en het trend, i takt med att DVD-spelare och stora TV-apparater blir allt vanligare. Med rätt utrustning kan du få biokänsla hemma i soffan - vi berättar hur!


En riktigt proffsig anläggning från Bang & Olufsen för den kräsne. TV med inbyggd DVD-spelare BeoVision Avant 32 DVD 64 990 kronor, subwoorfer BeoLab 2, 18 990 kronor, högtalare BeoLab 8000, 28 890 kronor, högtalare bak BeoLab 6000, 19 790 kronor. Summa: 132 660 kronor. Möblerna kommer från Svenssons i Lammhult: lampor från Flos, övrigt från Eilersen.

Visst är film bäst på bio! Så varför inte bygga din egen biosalong hemma i vardagsrummet? Med rätt apparater kan du numera få en biokänsla av hög klass i soffan därhemma.

Vad är då en hemmabio? Enkelt förklarat kopplar du ihop en DVD-spelare med en TV och en stereo. Men inte vilken TV och stereo som helst. För att kunna närma sig vad en biosalong kan erbjuda krävs en TV med stor bild, en förstärkare med Dolby Digital eller DTS, samt sex eller sju högtalare. Låt oss gå igenom vad du behöver för att skapa din egen hemmabioanläggning!

Den största skillnaden mellan att se på TV och gå på bio är storleken på duken. Med andra ord: ju större TV, desto bättre. Den billigaste lösningen är en konventionell TV, men av bredbildstyp. En sådan wide screen-TV har proportionerna 16:9 mellan bredd och höjd, vilket är det format som används på DVD-filmer och i allt fler filmer på TV. 32 tum är standardstorleken, men det finns apparater från 21 till 50 tum. Priserna varierar från 4 000 till över 100 000 kronor.

Vill du ha lite större bild, finns det så kallade projektions-TV. Bilden projiceras genom ett system av linser till en skärm i storleksordningen 40-60 tum. Cirka 20 000 och uppåt får du ge för en sådan TV.

En bra anläggning i mellanklass. TV Grundig Elegance 82, 11 995 kronor, hemmabiopaket JVC Cinema Pack CP-102AL 9 995 kronor. Summa: 21 990 kronor. Möblerna komemr från Mio i Växjö.

Platta skärmar och projektorer

Nästa steg är en plasmaskärm. Förutom att en sådan ger bra bild är den platt. Vissa modeller är mindre än en decimeter tjocka och många går att hänga på väggen. Storleken varierar från 32 till över 60 tum och priserna är tyvärr mycket höga: över 60 000 kronor för en 42-tummare och astronomiska 200 000 för en 60-tummare.

Det senaste på bildfronten är projektorer, som projicerar en bild på en duk på väggen. I ett normalstort vardagsrum kan man komma upp i cirka 120 tum. De flesta projicerar rakt framåt, men vissa kan projicera från sidan. Då slipper du placera projektorn nära dig, vilket är en fördel eftersom somliga fläktar kan låta lite grann. Det finns projektorer för 10 000 kronor, men räkna med runt 20 000 kronor och uppåt för en som håller bra kvalitet.

DVD-formatet ger betydligt bättre kvalitet än videofilmer: en upplösning på 345 000 punkter kontra 110 000 punkter. Detta kan i sin tur jämföras med en 35-millimeters biofilms 10 miljoner punkter. Å andra sidan är en bioduk bra mycket större än vad du kan åstadkomma hemma.

DVD-spelare finns i alla prisklasser, från 1 400:- till 40 000:-. En dyrare spelare har bättre teknik och fler finesser. En fördel är att DVD-spelarna klarar många olika skivformat, exempelvis CD-skivor. Till det senare rekommenderas en modell med dubbla laser-pickuper för bättre CD-ljud.
Viktigt att tänka på är regionkodningen. DVD-världen är uppdelad i sex regioner. En skiva tillverkas för en viss region och kan inte spelas på en DVD-spelare avsedd för en annan. Det finns dock DVD-spelare som är (eller kan göras) regionfria. En stor fördel, eftersom dessa kan spela vilka DVD-skivor som helst.

Realistiskt ljud

Har du redan en förstärkare med DVD-ingång, kan du koppla DVD-spelaren till den. Annars kan du köpa en separat för-stärkare. Ett tredje alternativ är en DVD-spelare med inbyggd förstärkare. Smidigt, men å andra sidan är separata enheter lätta-re att byta ut vid behov.
För ett realistiskt ljud måste antingen förstärkaren eller DVD-spelaren ha in-byggd avkodare för surround-ljud. Det finns två tekniker: Dolby Digital och DTS.

Dolby Digital finns i två versioner, 5.1 och 6.1. Femman står för fem och sexan för sex högtalare. Ettan står för en bashögtalare (subwoofer). DTS finns i två motsvarande versioner.

Fullt med högtalare

Högtalarna är alltså normalt sex eller sju stycken och placeras efter ett givet mönster. Framtill en centerhögtalare, som ofta läggs ovanpå TV:n och innehåller dia-logen i en film. Stereoeffekten fås sedan av en högtalare till höger och en till vänster framtill.

Till höger och till vänster bakom din biosoffa placeras två högtalare till. I kom-bination med de främre sidohögtalarna kan man därmed åstadkomma stereoeffekt även i djupled. Dessa fyra högtalare brukar kallas satelliter och är ofta små. Ett sjuhögta-larsystem har även en centerhögtalare bak-till.

Subwoofern, slutligen, står för alla bas-ljud. Den kan placeras var som helst, men med fördel i ett hörn eller vid en vägg. Övriga högtalare placeras lämpligen i öronhöjd. När du sitter ner, alltså…

Planera i förväg

Bortsett från utrustningen finns det vissa praktiska frågor att lösa. I vilket rum ska du till exempel ha din hemmabio? Det måste vara stort nog och gå att möblera på lämpligt sätt. Planera innan du kommer hem med utrustningen!

Som framgått finns det egentligen ingen gräns för hur mycket ett hemmabiopaket kan kosta. Prislappen beror främst på av vilken typ TV:n är och dess storlek.

Testa hos fackhandlaren

Nu har du fått en allmän översikt över hur en hemmabioanläggning kan se ut. Nästa steg är att gå till din fackhandlare. De kan ge dig en demonstration och berätta mer om apparater, tekniker och finesser.
En liten varning, dock: hemmabio kan vara starkt beroendeframkallande!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar