Annons

Gå på bio i vardagsrummet

Elektronik

Hemmabio är en het trend, i takt med att DVD-spelare och stora TV-apparater blir allt vanligare. Med rätt utrustning kan du få biokänsla hemma i soffan - vi berättar hur!

Av: Anders Runesson, 14 oktober 2002


En riktigt proffsig anläggning från Bang & Olufsen för den kräsne. TV med inbyggd DVD-spelare BeoVision Avant 32 DVD 64 990 kronor, subwoorfer BeoLab 2, 18 990 kronor, högtalare BeoLab 8000, 28 890 kronor, högtalare bak BeoLab 6000, 19 790 kronor. Summa: 132 660 kronor. Möblerna kommer från Svenssons i Lammhult: lampor från Flos, övrigt från Eilersen.

Visst är film bäst på bio! Så varför inte bygga din egen biosalong hemma i vardagsrummet? Med rätt apparater kan du numera få en biokänsla av hög klass i soffan därhemma.

Vad är då en hemmabio? Enkelt förklarat kopplar du ihop en DVD-spelare med en TV och en stereo. Men inte vilken TV och stereo som helst. För att kunna närma sig vad en biosalong kan erbjuda krävs en TV med stor bild, en förstärkare med Dolby Digital eller DTS, samt sex eller sju högtalare. Låt oss gå igenom vad du behöver för att skapa din egen hemmabioanläggning!

Den största skillnaden mellan att se på TV och gå på bio är storleken på duken. Med andra ord: ju större TV, desto bättre. Den billigaste lösningen är en konventionell TV, men av bredbildstyp. En sådan wide screen-TV har proportionerna 16:9 mellan bredd och höjd, vilket är det format som används på DVD-filmer och i allt fler filmer på TV. 32 tum är standardstorleken, men det finns apparater från 21 till 50 tum. Priserna varierar från 4 000 till över 100 000 kronor.

Annons

Vill du ha lite större bild, finns det så kallade projektions-TV. Bilden projiceras genom ett system av linser till en skärm i storleksordningen 40-60 tum. Cirka 20 000 och uppåt får du ge för en sådan TV.


En bra anläggning i mellanklass. TV Grundig Elegance 82, 11 995 kronor, hemmabiopaket JVC Cinema Pack CP-102AL 9 995 kronor. Summa: 21 990 kronor. Möblerna komemr från Mio i Växjö.

Platta skärmar och projektorer

Nästa steg är en plasmaskärm. Förutom att en sådan ger bra bild är den platt. Vissa modeller är mindre än en decimeter tjocka och många går att hänga på väggen. Storleken varierar från 32 till över 60 tum och priserna är tyvärr mycket höga: över 60 000 kronor för en 42-tummare och astronomiska 200 000 för en 60-tummare.

Det senaste på bildfronten är projektorer, som projicerar en bild på en duk på väggen. I ett normalstort vardagsrum kan man komma upp i cirka 120 tum. De flesta projicerar rakt framåt, men vissa kan projicera från sidan. Då slipper du placera projektorn nära dig, vilket är en fördel eftersom somliga fläktar kan låta lite grann. Det finns projektorer för 10 000 kronor, men räkna med runt 20 000 kronor och uppåt för en som håller bra kvalitet.

DVD-formatet ger betydligt bättre kvalitet än videofilmer: en upplösning på 345 000 punkter kontra 110 000 punkter. Detta kan i sin tur jämföras med en 35-millimeters biofilms 10 miljoner punkter. Å andra sidan är en bioduk bra mycket större än vad du kan åstadkomma hemma.

DVD-spelare finns i alla prisklasser, från 1 400:- till 40 000:-. En dyrare spelare har bättre teknik och fler finesser. En fördel är att DVD-spelarna klarar många olika skivformat, exempelvis CD-skivor. Till det senare rekommenderas en modell med dubbla laser-pickuper för bättre CD-ljud.
Viktigt att tänka på är regionkodningen. DVD-världen är uppdelad i sex regioner. En skiva tillverkas för en viss region och kan inte spelas på en DVD-spelare avsedd för en annan. Det finns dock DVD-spelare som är (eller kan göras) regionfria. En stor fördel, eftersom dessa kan spela vilka DVD-skivor som helst.

Realistiskt ljud

Har du redan en förstärkare med DVD-ingång, kan du koppla DVD-spelaren till den. Annars kan du köpa en separat för-stärkare. Ett tredje alternativ är en DVD-spelare med inbyggd förstärkare. Smidigt, men å andra sidan är separata enheter lätta-re att byta ut vid behov.
För ett realistiskt ljud måste antingen förstärkaren eller DVD-spelaren ha in-byggd avkodare för surround-ljud. Det finns två tekniker: Dolby Digital och DTS.

Dolby Digital finns i två versioner, 5.1 och 6.1. Femman står för fem och sexan för sex högtalare. Ettan står för en bashögtalare (subwoofer). DTS finns i två motsvarande versioner.

Fullt med högtalare

Högtalarna är alltså normalt sex eller sju stycken och placeras efter ett givet mönster. Framtill en centerhögtalare, som ofta läggs ovanpå TV:n och innehåller dia-logen i en film. Stereoeffekten fås sedan av en högtalare till höger och en till vänster framtill.

Till höger och till vänster bakom din biosoffa placeras två högtalare till. I kom-bination med de främre sidohögtalarna kan man därmed åstadkomma stereoeffekt även i djupled. Dessa fyra högtalare brukar kallas satelliter och är ofta små. Ett sjuhögta-larsystem har även en centerhögtalare bak-till.

Subwoofern, slutligen, står för alla bas-ljud. Den kan placeras var som helst, men med fördel i ett hörn eller vid en vägg. Övriga högtalare placeras lämpligen i öronhöjd. När du sitter ner, alltså...

Planera i förväg

Bortsett från utrustningen finns det vissa praktiska frågor att lösa. I vilket rum ska du till exempel ha din hemmabio? Det måste vara stort nog och gå att möblera på lämpligt sätt. Planera innan du kommer hem med utrustningen!

Som framgått finns det egentligen ingen gräns för hur mycket ett hemmabiopaket kan kosta. Prislappen beror främst på av vilken typ TV:n är och dess storlek.

Testa hos fackhandlaren

Nu har du fått en allmän översikt över hur en hemmabioanläggning kan se ut. Nästa steg är att gå till din fackhandlare. De kan ge dig en demonstration och berätta mer om apparater, tekniker och finesser.
En liten varning, dock: hemmabio kan vara starkt beroendeframkallande!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 oktober 2002 Anders Runesson
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]