Fixa ett datornätverk hemma

Bygga datornätverk hemma. Är du en av dem som har fler än en dator hemma? Varför inte koppla ihop datorerna i ett nätverk, så kan de dela på internet, skrivare och andra resurser.


Att man har fler än en dator hemma blir allt vanligare i takt med att utvecklingen går framåt. Kanske har du skaffat en ny hem-pc och samtidigt köpt loss den gamla, kanske har barnen fått en egen dator, kanske har du köpt en ny, bärbar pc. I samtliga fall finns det all anledning att koppla ihop datorerna i ett nätverk.

Många fördelar

Fördelarna med att bygga ett nätverk är nämligen många.

Datorerna kan dela på den utrustning du har, till exempel skrivare och lagringsenheter.
Alla datorer kan få tillgång till internet.

Man kan spela spel mot varandra i nätverket.

Förr i tiden kunde det krävas en hel del kunskaper för att bygga ett datornätverk. Numera är det enklare, inte minst tack vare den hjälp som nyare versioner av Windows erbjuder i form av exempelvis guider för olika installationer.

Olika typer

Beroende på vad du har för utrustning och vilket ditt ändamål är så finns det olika typer av nätverk. Vill du bara förbinda två datorer med varandra räcker det med en så kallad korsad nätverkskabel mellan dem. Normalt handlar det dock om att koppla samman såväl datorer som annan utrustning i form av ett ”riktigt” nätverk med hjälp av en enhet som kallas hubb, switch, anslutningspunkt eller router.

En hubb är en enkel enhet som fördelar trafiken i ett nätverk, medan en switch är lite mer intelligent. Till en bredbandsrouter kan du även koppla in ett bredbandsmodem. På så vis kan alla datorer i nätverket använda Internet utan att en speciell värddator behöver vara på. En anslutningspunkt (access point) är till för att koppla in enheter trådlöst. Varianterna och funktionerna är många, det finns till exempel routrar med inbyggda anslutningspunkter.

Kabel eller trådlöst

Det gamla beprövade sättet att skapa ett nätverk är att koppla samman datorerna med hjälp av kablar. Sådana finns att köpa i olika längder i dator- och hemelektronikbutiker.

Nuförtiden är det dock vanligt med trådlösa nätverk – WLAN, Wireless Local Area Network. Ett sådant erbjuder flera fördelar. Du slipper dra kablar mellan datorerna och har du en bärbar pc kan du koppla upp dig mot nätverket var som helst i huset – eller i trädgården, om du känner för att surfa i hängmattan en varm dag. Har du redan ett kabelbaserat nätverk kan du i så fall komplettera det med en anslutningspunkt.
 
Nackdelen med ett trådlöst nätverk är att det är mera öppet för åtkomst – läs mer nedan. Det kan även förekomma störningar mellan det trådlösa nätverket och andra produkter som arbetar inom samma frekvensområde, till exempel mikrovågsugnar och trådlösa telefoner. Likaså är överföringen generellt sett något långsammare och komponenterna dyrare.

Nätverkskort ett måste

Grundläggande för ett nätverk är sedan att varje dator har ett nätverkskort installerat, ett kabelbaserat alternativt ett trådlöst. Många datorer har inbyggda nätverkskort, annars kostar ett sådant från ett par hundralappar och uppåt.

Det finns interna kort som du monterar i en kortplats i datorn på traditionellt vis, men även externa USB-kort som du ansluter till en USB-port. För bärbara datorer finns det nätverkskort av PC Card-typ.

Olika standarder ger olika hastighet

När man pratar om trådlösa nätverk är IEEE 802.11 den vanliga standarden idag. Den har i sin tur olika understandarder, bland annat 802.11b som har en maximal överföringshastighet på 11 Mbps (miljoner bitar per sekund) och 802.11g som klarar 54 Mbps. Dessa siffror är dock teoretiska. I praktiken handlar det om kanske halva dessa hastigheter. Det är även så att hastigheten avtar ju längre avståndet är mellan utrustningarna som kommunicerar.

Det finns en organisation vid namn Wi-Fi Alliance som testar och certifierar WLAN-produkter. Denna certifiering innebär att en produkt följer specifikationerna och alltså ska gå att kombinera med andra certifierade produkter. Ett gott råd är dock att köpa kort och annan utrustning av samma fabrikat.

Dela utrustning

Ett av skälen till att skaffa ett nätverk är alltså att dela på utrustning. Exempelvis kan du göra det möjligt att använda en skrivare från vilken dator som helst. Är skrivaren ansluten till en av datorerna får du i den datorn definiera att skrivaren ska delas ut, som det heter. På så vis kommer även övriga datorer åt den.

En variant på detta är att dela ut hårddiskar, eller specifika mappar på dem, till andra datorer i nätverket. Detta medför exempelvis att du kan lagra filer du vill kunna komma åt från valfri dator, till exempel foton du tagit med digitalkamera eller musikfiler, på en enda gemensam plats.

Har du en äldre dator med sämre prestanda stående hemma kan den komma till nytta som lagringsenhet. Genom att man kopplar in den i nätverket och delar ut dess hårddisk kan man lagra säkerhetskopior av viktiga mappar och filer från andra datorer på den, eller kanske en kopia av hela innehållet på en hårddisk.

Säkerhet är viktigt

En aspekt man absolut inte får glömma bort när det gäller nätverk är säkerheten. Om nätverket är öppet mot internet gäller det att man ställt in så att man inte delar ut mappar och annat till resten av världen. Även om dagens routrar har inbyggda skydd är såväl antivirus– som brandväggsprogram en självklarhet i datorerna.

Speciellt försiktig ska du vara om du skaffar ett trådlöst nätverk. Eftersom det är trådlöst är det i teorin öppet för vem som helst i närheten att koppla upp sig mot det. Beroende på var du har placerat antennerna, vilken typ av väggar och golv huset har etc kan ett trådlöst nätverk ha en räckvidd på 100-300 meter. I routern finns inbyggda skydd mot intrång, liksom funktioner för kryptering och annat, men det gäller att aktivera dessa och att dessutom konfigurera nätverket för bästa skydd.

Fråga om råd

Har du blivit övertygad om fördelarna med ett nätverk? Tänk i så fall igenom hur det ser ut hemma och hur du skulle vilja använda nätverket. Ta dig sedan till en datorbutik och fråga dem om råd. För även om du inte längre behöver vara nätverkstekniker för att bygga ett nätverk hemma, finns det som synes en hel del saker att tänka på.

Mer information om nätverkskomponenter finns bland annat hos tillverkarna:

D-Link, www.dlink.se och Netgear, www.netgear.se. Datortidningar som Allt om PC, https://alltompc.fpgroup.se, PC Hemma, www.pchemma.se och PC för Alla, https://pcforalla.idg.se innehåller regelbundet artiklar om nätverk ur olika aspekter.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar