1, 2, 3, 4, hemmabio!

Elektronik

Temat surround har vi redan behandlat, här är fyra förslag på hur du kan bygga en hemmabio i praktiken, allt efter egen budget och ambitionsnivå.

Av: Audun Hage, Bild & Ljud Hemma, viivilla.se november 2011, 21 oktober 2011

I denna högst opretentiösa guide ska vi försöka ge en översikt över vilka olika nivåer som finns i hemmabiosammanhang. För även om stormarknaderna vill få dig att tro något annat med sina löften om superpriser så är det inte alls alla bild- och ljudprodukter som förtjänar att kallas för ”hemmabio”.

Därför har vi hoppat över de allra enklaste alternativen i den här översikten. Produkter som ljudlimpor och 2.1-system (två högtalare plus bashögtalare) fungerar utmärkt för dig som bara vill förbättra TV-ljudet, men vi anser att det är först när du är helt omringad av högtalare från alla håll och kanter som vi kan börja snacka hemmabio på allvar.

Allt-i-ett, budget

Annons

Alternativ 1             4 500 kr
Samsung HT-D5500, 5.1-system    

Hemmabio på låda

De så kallade allt-i-ett-lösningarna – ”Home Theater in a Box” – är den enklaste och billigaste inträdesbiljetten till hemmabio. Här får du allt du behöver: Blu-ray-spelare, förstärkare och högtalare, plus sladdar och monteringsmaterial i en enda låda. De flesta sådana allt-i-ett-system är enkla att sätta ihop och tar lite plats, har en enkel bruksanvisning och färgkodade kablar. Du klarar dig dessutom med en enda fjärrkontroll till allt. Tillverkaren har tagit hand om uppgiften att matcha de olika delarna efter varandra och många sådana 5.1-system låter förvånansvärt bra för pengarna – fast du kan glömma att konkurrera med den lokala biografen. Allt-i-ett-anläggningarna spelar varken högt eller särskilt rent, och passar därför bäst i mindre rum och på andra ställen där man ändå inte kan spela våldsamt högt.

Billig anläggning med separata komponenter

Alternativ 2                15 700 kr
Panasonic DMP-BDT110, Blu-ray-spelare     1 700 kr
Onkyo TX-NR509, hemmabioreceiver         4 000 kr
KEF KHT2005.3, 5.1-högtalarsystem        10 000 kr

Gott & blandat

Du kan köpa halvfabrikat eller laga till maten själv – de flesta vet vilket som smakar godast. Om du är seriöst intresserad av film och vill ha ett bättre surroundljud så lönar det sig definitivt att sätta ihop en anläggning av separata komponenter. Då kan du välja helt fritt mellan de delar som passar bäst, både till storleken på rummet och hur djupt du vill gräva i plånboken. Men som du ser i vårt exempel behöver inte en separat hemmabio kosta en hel förmögenhet.

I det här exemplet har vi lagt mest pengar på högtalarna, helt enkelt för att vi behöver sex stycken av dem och vill ha så hög kvalitet som möjligt. Högtalarna har naturligtvis stor inverkan på ljudet och om du väljer rätt kan du få ett fint ljud även med måttlig elektronik. Det är också enklare att byta ut förstärkaren än högtalarna längre fram.

Musikalisk hemmabio med stora högtalare

Alternativ 3                 70 900 kr
Pioneer BDP-LX54, 3D-Blu-ray-spelare        4 000 kr
Pioneer SC-LX83, hemmabioreceiver        24 000 kr
B&W CM8 + CM1 + Centre 2 + Sub        42 900 kr

Ja tack, både och

Att kombinera stereo och surround av högsta klass kan vara trixigt och man är ofta tvungen att prioritera. Om film och musik räknas lika mycket bör man göra som vi har gjort i det här exemplet och satsa på lika hög kvalitet i alla kanaler. Börja med ett par bra fronthögtalare och välj den största centerhögtalaren som finns från samma märke och komplettera sedan med bakhögtalare i samma serie. Vi har valt en kraftfull och påkostad 7.1-receiver men håller oss till ett 5.1-system och använder de två extra förstärkarkanalerna till att bi-ampa fronthögtalarna för att få mer kraft och bättre ljud.

Om tonvikten däremot ligger på bra stereo kan ett alternativ vara att skaffa en High End-stereoförstärkare med processoringång. Då tar stereoförstärkaren hand om musiken, och dess effekt driver fronthögtalarna i hemmabion. Resten av högtalarna kan drivas av en (förhållandevis) billig hemmabioförstärkare. Nackdelen med en sådan hybridkoppling är att den är mer komplicerad och att den medför en del extra apparater och kablar.

En riktig hemmabiograf

Exempel 4                 174 000 kronor

Exempel:
Oppo BDP-95, 3D-Blu-ray-spelare                   12 000 kr
Onkyo PA-MC5500, 9-kanals effektförstärkare      17 000 kr
Onkyo PR-SC5508, 9.2-förförstärkare        25 000 kr
Klipsch THX Ultra 2, högtalarsystem            120 000 kr
       

Kompromisslöst

Om du har ambitioner om att ge den lokala biografen en hård match klarar du dig inte utan ett skräddarsytt hemmabiorum där alla förhållanden är helt optimala för att njuta av film. Du måste ha en stor bild, bekväma fåtäljer och framför allt full kontroll över ljudet och ljuset i rummet.

I en riktig bio vill vi att det ska vara så lite som möjligt som stör bild- och ljudupplevelsen. Därför är rummet helst mörklagt, elektroniken står dold i ett skåp eller intilliggande rum, och högtalarna är inbyggda i väggen, eller ännu hellre placerade bakom en perforerad filmduk. Många hemmabioentusiaster utgår från en källare eller vind och bygger sitt biorum från grunden, med speciella hänsyn till akustik och ljusinsläpp.

Det bästa med en sådan här hemmabio är att det låter oss välja elektronik och högtalare som passar speciellt bra till filmljud. Ett THX-godkänt högtalarsystem är en bra utgångspunkt eftersom det lever upp till en rad kvalitetskrav på spridning, ljudtryck och förvrängning. Detsamma gäller THX-godkända förstärkare. I det här exemplet har vi satsat på en tudelad kombination med processor och effektförstärkare som är mer flexibel när det gäller kraft och senare förbättringar.

21 oktober 2011 Audun Hage, Bild & Ljud Hemma, viivilla.se november 2011
Annons
Annons
Mer om Elektronik
ANNONSSAMARBETE

Utforska världen i ditt vardagsrum

Elektronik Även om det för stunden inte går att resa den traditionella vägen, finns det andra möjligheter att expandera sina vyer. Med den ständigt förbättrande VR-tekniken går det nu att bestiga berg, eller till och med besöka Las Vegas, direkt i vardagsrummet.

Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man...

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan familjen skaffade fiber har deras surfande blivit betydligt bättre.

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Koll på nya tekniken!

Elektronik Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare val. Var ska man börja?

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.