Sara Vadadi smyckade Nobelfesten 2015. Här är hennes bästa tips på hur du får ett fint middagsbord med blommor.
Sara Vadadi smyckade Nobelfesten 2015. Här är hennes bästa tips på hur du får ett fint middagsbord med blommor. Foto: Sara Åhlström

Så dukar du upp ett fint bord med blommor

Inredning

Ska du ha en middagsbjudning i helgen? Imponera på gästerna med finaste dukningen. Här är expertens bästa tips. 

Av: Sara Åhlström, 02 november 2016

Visst är det roligt att bjuda hem nära och kära på en härlig middag då och då? Men tänk på att det inte bara är maten som är viktig, en fin dukning höjer feststämningen rejält. Sara Vadadi är floristlärare på Floristutbildarna och har bland annat smyckat Nobelfesten 2015 – här är hennes bästa tips för dig som vill fixa finaste middagsbordet.

– Ofta lägger man mycket fokus på mat och dryck och kanske ställer fram en enkel vas på bordet. Men det går att göra så mycket mer, berättar Sara Vadadi.

Så fixar du dukningen med hjälp av blommor

Annons

1. Komplettera med flera vaser i olika höjder – det ger en annan känsla i dukningen. Många små vaser med enstaka blommor i skapar en finare helhet än en stor bukett.

2. Jobba höjdmässigt! Låt något sticka ut och vara extra högt. Men tänk på att gästerna ska kunna prata med sin bordsgranne utan att blommorna är i vägen.

3. Satsa på färger!

Ska du bjuda in till mysig höstmiddag? Låt blommor, vaser och tallrikar visa upp kvällens tema.

4. Låt blommorna visa helheten från middagens tema, låt de vara ett komplement till middagen. Bjuder du in till glöggmys – låt blommorna visa det. Blommorna ska skapa en känsla!

5. Jobba grupperat, med många och olika höjder på blommorna.

Sara Vadadi från Floristutbildarna visar hur fin bordsdukningen kan bli med hjälp av stickmassa.

6. Bästa tipset: Stickmassa! Plocka av blommor från gamla buketter och använd, snitta om dem och sätt in dessa i stickmassa. Om du enbart sätter blommor på kanterna av stickmassan så kan du lägga en spegel uppe på stickmassan. Placerar sedan små vaser med blommor på spegeln så ger det en dubbel effekt och skapar en lyster. Middagen känns plötsligt mer exklusiv och lyxig!

Sara Åhlström
02 november 2016 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!