Annons
Strunta gärna i gardiner! Möblera så att du drar nytta av dagsljuset och komplettera med ett riktat elljus när det skymmer.
Strunta gärna i gardiner! Möblera så att du drar nytta av dagsljuset och komplettera med ett riktat elljus när det skymmer. Foto: Markslöjd

Möblera för ljus

Belysning

I dessa energibesparingstider är det dagsljus som gäller. Belysning inkluderar därför i högsta grad en smart möblering och ljus färgsättning, säger Monica Säter, Vi i Villas belysningsexpert.

Av: Pauline Josephson, ViV nr 9/2009, 25 september 2009

Återigen noterar man förvånat hur tidigt på dagen man tvingas tända. Återigen sänker sig mörkret över landet och återigen lägger man märke till hur stor betydelse ljuset har för det egna välbefinnandet. Monica Säter, som undervisar i belysningslära på Ljushögskolan i Jönköping, säger:

– Min främsta rekommendation är: använd dagsljuset så mycket som möjligt! Det är det bästa ljuset eftersom vår dygnsrytm är skapad efter dagsljuset. Det ger oss naturliga signaler - på vilka vi svarar med hormoner. Och om inte naturens signaler når fram kan man komma helt ur synk.

Dagsljus bästa lampan

Annons

Belysning sänder alltså ut felaktiga artificiella budskap. Monica Säter menar att om man bara tog fasta på detta så skulle vi se mindre sömnstörningar och färre hälsoproblem över huvudtaget, och uppmanar oss till att fundera över hur vi möblerar och hur vi faktiskt utnyttjar det naturliga ljuset.

– Byt gardiner och måla om väggarna – det kan ge en enorm effekt för dagsljusmiljön! Tester har visat att dagsljus ger bättre prestationer och piggare människor. Bara detta är anledning nog att se över rummen därhemma och det sätt man använder sin belysning!

Genom att placera skrivbord, läsfåtölj eller köksbord nära ett fönster kan man utnyttja dagsljuset betydligt bättre. Vita eller ljusa ytor reflekterar dagsljus in i rummet, medan mörka färger slukar ljus – en nog så viktig aspekt när man köper nya möbler eller klär om de gamla. Få tänker troligen på att färgen på fönsterkarmen också spelar stor roll. Och ska man sätta in nya fönster kan det vara idé att placera dem högt – ju mer himmel man ser genom fönstret, desto mer dagsljus blir det i rummet. Breda spröjs och fönsterkarmar stjäl också ljus.


Mjukt stämningsljus är också viktigt. Foto IKEA.

Förena ljuskälla och armatur rätt

Dagsljus i all ära, men när rullgardinen dras ner över himlavalvet redan på eftermiddagen så har vi inget val. Nu står istället valet mellan de nya energisnåla varianterna. Den gamla glödlampan, kommer från och med i höst att sluta importeras.

– Det kommer att dröja innan LED-armaturerna är lika bra som de vi har för glödlamporna. I väntan på denna utveckling bör man välja en kombination av armatur och ljuskälla som ger en komfortabel ljusmiljö. Glödljus ger med lätthet ett klart och behagligt ljus. Kompaktlysrör och LED är tuffare ljuskällor rent visuellt och behöver ett tyg eller bra papper för att mildras och spridas mjukt. Lyckas man kombinera de tuffare ljuskällorna med vackra material kan slutresultatet bli ett fräscht, vackert ljus med behaglig ton.

Skymningen inspirerar

Det där med ton är viktigare för oss svenskar än vad man kan tro. Vi vill ha varmare toner i vårt ljus – vilket vi associerar som positivt. Sydeuropéer gillar kyligare ljus, menar Monica Säter:

– Det har nog att göra med våra skymningar! Det mjuka varma ljuset är något vi längtar till häruppe i Norden.

Men all belysning måste inte vara så effektiv. Monica Säter anser att bara för att vi befinner oss i en energibesparingsera så måste vi inte bo i en stenåldersanläggning:

– Vi vill fortfarande bo i vackra hem och kan gott och väl använda lampor bara för dekoration eller stämning – som till exempel lysdioder i lådor eller trappor! Kompenserar man med energisnåla lösningar behöver man inte ha dåligt samvete för att man söker välbefinnande med hjälp av ett behagligt ljus. Vi svenskar behöver rent av detta för att orka med den mörka vintern.


Monica Säters bästa expertråd

Målet för din ljussättning är att den ska vara vacker, trivsam och praktisk och givetvis så energieffektiv som möjligt - utan att göra avkall på din trivsel, säger Monica Säter. Här bjuder vår egen belysningsexpert på sina bästa råd för bra belysning i varje rum!

Kök: Satsa på armaturer med energieffektiva ljuskällor i taket för gott ljus till vardags. Ett mer exklusivt ljus – för en trivsam middag – får man från en nerpendlad armatur över bordet, samt infällt ljus i/under skåp som kan dimmas.

Badrum: Använd armaturer i vackra material och gärna dimmer för flexibelt ljus. Se även till att du har bra ljus vid badrumsspegeln för att kunna se bra.

Sovrum: Satsa på storytiga armaturer med tyg eller papper som sprider ett jämnt och rofyllt ljus i rummet. Placera ljuset i ett hörn av rummet så får du ett fint allmänljus. Se till att du har bra ljus för att ligga och läsa och se till att det inte stör om någon sover i sängen bredvid. Glöm inte att förse garderoben med bra ljus invändigt.

Vardagsrum: Ljuset här bör vara trivsamt och fungera väl att ta emot gäster i. Infällda armaturer och spotlights lyfter fram det som är vackert i rummet. Golvstående storytiga armaturer ger ett harmoniskt allmänljus. Pendlad armatur över borden skapar centrum i rummet. Läslampor vid sittplatser underlättar arbete och läsning. Satsa på armaturer med vackra material och välj ljuskällor som går att dimma så har du både ett praktiskt och vackert ljus.

Hall: Satsa på vackra väggarmaturer i hallen och komplettera med något i taket. Lägg ljuset på dimmer för att ha rätt nivå vid städning och en mer behaglig nivå till vardags.

Arbetsrum: Arbetsplatsens armatur ska ha en nivå utifrån det du trivs med och vara absolut bländfri. Här bör du ha en armatur med inbyggd dimmer och som stannar i den position du bestämt.

25 september 2009 Pauline Josephson, ViV nr 9/2009
Annons
Annons
Mer om Belysning

Lista: Retrolamporna som blivit dyrgripar!

Belysning Svenska retrolampor är en lysande business. De är heta objekt hos många yngre idag. Spana in värdet på den eftertraktade retrobelysningen!

Montera infällda spotlighter

Belysning Infällda spotlighter blir ett allt vanligare val av belysning. Inte bara i badrum och kök utan i hela huset. Det här behöver du veta om du planerar att...

Hej då glödlampan

Belysning Utfasningen av glödlampor fortsätter och vi har fått en uppsjö av olika lampor på butikshyllan.

5 tips till bästa ljuset

Belysning Allmänbelysning, stämningsbelysning, arbetsbelysning. Utgå från dessa tre ljusfunktioner när du planerar ljuset i ett rum. Belysningskonsulten Roland Ebert ger oss sina bästa tips!

60-wattaren förbjuds

Belysning Utfasningen av glödlampan fortsätter. Nu är det 60-wattarens tur att försvinna.

Lysande nyheter

Belysning Höstens nya lampor bjuder på härligt ljus och strålande humor!

Nytt & Nyttigt augusti 09

Belysning I höst börjar utfasningen av glödlampor. Nu är det lågenergi- eller LED!

Ljuvligt juleljus

Belysning Låt det gnistra och lysa i granen – med rätt lampor och timer sparar du massor av energi.

Nytt ljus över klotet

Belysning Hösten 2009 är början på slutet till Thomas Edisons lysande uppfinning. Utfasningen av vår vanliga gamla glödlampa har börjat. Ny teknik ger oss nu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]