Bättre ljus inomhus

Dags att kura skymning. Men hur har vi det med ljuset inomhus egentligen? Här tipsar vi om hur du med några enkla åtgärder kan få ditt hem både stämningsfullt och funktionellt.

Dags att kura skymning. Men hur har vi det med ljuset inomhus egentligen? Här tipsar vi om hur du med några enkla åtgärder kan få ditt hem både stämningsfullt och funktionellt.

Det kan vara knepigt att få till det rätta ljuset inomhus. För ljust i köket, för mörkt i hallen, för få urtag i taket och hur ska man göra med belysningen i det avlånga vardagsrummet? Robert Öhman är arkitekt och jobbar på Hus & Inredningsbyrån i Stockholm. Om man ska sammanfatta hans belysningstips till Vi i Villas läsare med ett ord blir det: flexibilitet.

– Ju fler armaturer du har, desto större flexibilitet att anpassa ljuset, säger han. Dessutom borde dimmers vara standard, det är oslagbart i förhållande till en strömbrytare där du bara kan välja mellan på och av. Robert Öhman tycker att vi svenskar tänker mycket på funktion när det gäller ljussättning, men peppar oss att bli bättre på att våga skapa stämning:

– Den svenska standarden med ett uttag för en takarmatur i ett 25 kvm stort vardagsrum är inget som främjar stämningen i rummet. Då gäller det att komplettera med andra armaturer och våga blanda olika typer av ljuskällor! Här är några enkla tips till hur du snabbt kan få ett mysigare ljus inomhus.

Fem tips för bättre belysning inomhus.

1. Skaffa fler lampor! Ju fler ljuskällor i hemmet desto större flexibilitet har du. Blanda funktionsljus och dekorationsljus.

2. Byt ut dina strömbrytare mot dimmers. En dimmer anpassar ljuset och är inte bara på eller av, flexibilitet igen!
Att byta ut strömbrytare till dimmers är ett av få eljobb som du får göra själv i hemmet.

3. Belys väggarna med spotlights. Att belysa kortväggen i ett smalt rum är ett smart knep att få väggen att kännas bredare.

4. Skapa dramatik. Belys en trappa, ett fint prydnadsföremål eller en växt.

5. Skapa stämning. Blandade armaturer skapar stämning. Kombinera uplights, spotlights och indirekt belysning (i en bokhylla till exempel) och var inte rädd för att använda färgat ljus.

Rätt belysning i varje rum

Kök

I köket gäller det att ha bra arbetsbelysning men även flexibilitet. Dimmers är att rekommendera, då är det lättare att anpassa ljuset och välja rätt belysning till städningen, fiskpinnarna eller romantiska middagen.

Vardagsrum

Skapa stämning med hjälp av att blanda många olika typer av armaturer och se till att både ha funktionsljus (en rejäl läslampa vid favoritfåtöljen) och dekorationsljus. Belys väggarna, använd spotlights, uplights eller indirekt belysning (belysning som är dold bakom någonting, i bokhyllan eller vitrinskåpet kanske?). Våga leka lite, lär av teatern! Färgat ljus har fått stort uppsving de senaste åren och kan bli en spännande stämningsaccent i vardagsrummet.

Hall

En hall ska vara ljus och välkomnande. Gör vad du kan för att din hall inte ska verka mörk och dunkel. Även här passar dimmers bra, komplettera gärna med någon form av
dekorationsljus. Sätt en spotlight om du har något vackert i hallen som du vill framhäva.

Badrum

Även i badrummet är det flexibilitet som gäller. Här sminkar vi oss och rakar oss och då vill är det noga att vi ser vad vi gör. Samtidigt ska rummet, när man har gäster eller vill slappa i badkaret, vara en varm inbjudande plats. Kan du inte påverka belysningen med dimmers är många levande ljus ett alternativ.

Arbetsrum

I arbetsrummet är det främst ergonomi som gäller. Se till att du har en belysning som underlättar ditt arbete. Om du jobbar vid dator, kan du belysa väggen bakom – det är bättre för ögonen. Arbetslampan bör vara ställbar och reglerbar, ha även en takbelysning som ger allmänljus.

Sovrum

Här ska man satsa både på stämningsljus och funktionsbelysning. Minimala spots som ger ett riktat ljus är bra för den som vill ligga och läsa. Det stör heller inte så mycket om man är fler än en person i sängkammaren. Dekorationsljus – som till exempel små lampor med tygklädda skärmar – är inget bra alternativ till läslampa. Men låt dem gärna stå kvar! Komplettera bara med riktade spots!


Belys en växt med blombelysning bestående av två halogenlampor som stoppas ned i jorden och lyser upp växten underifrån. 98 kronor, Clas Ohlsson.text

Finlir med snygg dimmer. Bor du i ett gammalt hus och vill installera dimmer är Renova ett alternativ. Cirkapris 498 kr, Eljo.

Färgat ljus. Paljettlampan Vendela med oljeprismor 325 kronor, Åhléns


Fotogenlampa. Myspys med fotogenlampan Kosmos cirka 985 kronor, Texa Design.


Lys upp trappan med dioder. StepLite -dioderna mäter cirka 2 cm i diameter och har ett ”ögonlock” så att ljuset riktas dit man vill. Passar i trappor och korridorer bland annat. Cirka pris 3.300:- för ett 10 pack i silver.

Golvlampa eller lysande skärmvägg. Lampan Dunker från Ikea är 71 cm bred, 120 cm hög och kan kopplas ihop flera stycken (max 3) 329 kronor, Ikea.

Köpinformation

Clas Ohlsson 0247-444 00
www.clasohlsson.se

Eljo, Schneider Electric Sverige AB
0155-26 54 00
www.scheneider-electric.com

Ikea 020-43 90 50
www.ikea.se

Oversol 08-505 820 70
www.oversol.se

Texa Design 042-38 80 50
www.texadesign.se

Åhléns 08-402 80 96
www.ahlens.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar