Annons

Ännu flera belysningstips

Belysning

I artikeln Ge ditt hem bra belysning fick du tips från vår belysningsexpert Monica Säter om hur du bäst ljussätter delar av ditt hem. Här kommer ännu flera tips!

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se februari -08, 05 februari 2008

Mycket smakfull ljussättning där utemiljön binds samman med inomhusbelysningen. En mjuk övergång mellan mörker och ljus är både behaglig för ögat och ger ett exklusivt intryck. Här har professionella ljusdesigners varit inblandade; BergströmStenfors Ljusarkitekter. Foto arkitekthuset.

Monica Säter tar verkligen miljöaspekterna på allvar. Belysningen i våra villor står för ungefär 20 procent av hushållets totala energiförbrukning, så självklart är energisnål belysning en viktig del i att vara miljömedveten.

- Visa ansvar. Använde det ljus som behövs, men inte mer. En smart lösning är att se till att ljusstyrkan är flexibel, till exempel genom en dimmer. Det är också bra om du har flera ljuskällor i varje rum, då kan du variera belysningen efter vad ni för tillfället gör i rummet, tid på dygnet, och inte minst, beroende på årstid. Det är oftast under vinterhalvåret man plötsligt upptäcker sin bristfälliga belysning, men även sommartid behöver vi bra ljus, konstaterar Monica Säter.

- Jag vill passa på att slå ett slag för de nya LED-lamporna, säger Monica. De är extremt energisnåla, och bra placerade samt exakt riktade kan man få ett mycket bra ljus, trots att de inte lyser så starkt. Likaså gäller det att ta vara på det viktiga dagsljuset som vi får in helt gratis genom våra fönster. Allt är en fråga om planering.

Var kreativ
Nyckeln till bra belysning heter alltså tid och engagemang. Och kreativitet! Skapa en ljusmiljö, köp inte bara en lampa. Prova olika varianter och ifrågasätt och uppdatera det ljus du har, särskilt om du har haft samma belysning under lång tid. Kanske har dina eller familjens behov förändrats? Bra ljus är både skönhet och funktion - och säkerhet. Glöm därför heller inte vinden och källaren. Bra belysning i förrådsutrymmen samt garderober och lådor gör underverk för både resultatet och humöret när man letar.

Annons

Så får du bra belysning i hallen


Ljuset vid spegeln faller snyggare med lampor på sidorna.
Armaturerna Ifö electric Basic kostar cirka 165 kronor/styck, exkl. glödlampa.

- En varm och välkomnande hall med bra ljus blir man glad av. Satsa på någon snygg armatur, gärna med en röd skärm.
- Dimbart ljus i taket gör att man både kan få bra städljus och lite mjukare ljus som möter när man kommer in från mörkret.
- Precis som i badrummet blir du betydligt snyggare i en spegel med ljus även från sidorna.
- Glöm heller inte en bra entrélampa på utsidan, den tillhör också upplevelsen av hallen.


Belysning längs golvet ger både en exklusiv känsla och ett bra ledljus.
Här har man fällt in vanliga halogenspotar täckta med fyrkanter av frostat glas. Pris spot cirka 150 kronor/st, frostat glas cirka 90 kronor/st, transformator cirka 200 kronor. Tapet Cole och Son/Björklund & Wingqvist. Foto Marbodal.


Klotrund pendellampa "Fado"
i stål och munblåst, vitt glas. Diameter 25 cm, höjd 47 cm. 189 kronor, Ikea.


 

Färgglad spot, "Colorado" 11 cm hög. Pris cirka 140 kronor, Markslöjd.

Snygg belysning i vardagsrummet


Belysning bakom eller bredvid teveskärmen avlastar ögonen och minskar kontrasterna.
Det går oftast bra med en liten bordslampa som inte bländar. Vill man slå på stort har Philips lyxteve "Aurora" inbyggd bakgrundsbelysning som dessutom ändrar färg beroende på färgerna i bilden. Pris cirka 40.000 kronor.


 

Modern 6-armad "kristallkrona" i metall och glas. Modellen heter "Kristaller" är 56 cm i diameter, höjd 194 cm (kan kapas). 499 kronor, Ikea


 

Som en blomma på väg att slå ut är pendellampan "Ios" från Markslöjd. Finns i svart eller brunkrom och 20 eller 30 cm i diameter. Pris cirka 700 respektive 850 kronor.


Snygga bordslampan "Äpple"
i Marmorerat glas finns i fem olika färger. Kommer från Lyktan, Bankeryds Belysning och kostar cirka 650 kronor.


Trendig taklampa "Butterfly" från Mio med valnötsdetaljer. 25 cm hög. Finns i grönt och rött, pris 590 kronor inklusive skärm.


Trendig golvlampa "Butterfly" från Mio med valnötsdetaljer. 143 cm hög. Finns i rött och grönt, pris 425 kronor, skärm 225 kronor.


Spännande bordsbelysning, "Cooper"
pendel i opalt glas. Diameter 20 cm. Finns även med delvis klart och delvis frostat glas samt i en större modell, 23,5 cm. På bordet bordslampan "Sway" i aluminium. Finns även i vitt och svart. Båda från Belid.


Härligt röd taklampa "Pikant"
med frostat innerglas från Belid. 60 cm i diameter, finns i flera färger. 890 kronor på Mio.


Golvlampan "Kvart" har ställbar arm och möjlighet att rikta ljuset. 120 cm hög, golvdiameter 18 cm. Finns i flera färger, 149 kronor, Ikea.


"Millenium" finns som både golv- och bordslampor
och kommer från LampGustaf. Pris cirka 1600 kronor för golvlampan, cirka 600 kronor för bordslampa. Finns även i brunt, svart samt ek.


Stämningsskapande vägglampa med handgjord glasskärm. Finns i olika färger och mönster. 34 cm hög, 349 kronor, Ikea.

Köket


Frihängande fläkt med inbyggd halogenbelysning,
Gorenje IDG 900E. Pris cirka 12 000 kronor. Foto SenseHouse


Bra arbetsbelysning i köket får du med infällda halogenspotar under skåpen.
Köket på bilden heter "Wasa ek" och kommer från Marbodal.


Takspot, exempelvis för köket, med fem riktbara halogenspotar. 131 cm lång. 499 kronor, Ikea.

Sovrummet


Snygg och funktionell sänglampa i ek och aluminium med två riktbara skärmar samt inbyggd dimmer. Modellen heter "Frank" och kostar 1590 kronor på Mio.


Svart stämningslampa "Mars" från Mio. 80 cm i diameter, pris 3.500 kronor.


Söt lite gubbe i månen "Lunardo" från Massive. Tillverkad i metall och trä, diameter cirka 35 cm. Finns på www.belysningsdesign.se samt exempelvis K-Rauta för cirka 600 kronor, inklusive glödlampa.

Badrummet


Läcker armatur med inbyggd liten kristallkrona
som tack vare att den har skyddsklass IP54 även går att använda i badrummet, varför inte i duschtaket? Ifö electric Opus 120 kristall, pris cirka 1595 kr.

Läs även:

Tänd upp, lys fram, dimma ner!

Belysning är inte bara ljus. Så var noga när du väljer armaturer och ljuskällor för kök och bad!


Snygg spegelnisch med armaturerna fästa på spegeln.
Ifö electrics serie "Opus" finns i flera sockelfärger och med olika typer av glas. Pris cirka 410 kr/styck exkl. glödlampa.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

05 februari 2008 Susann Gson Engqvist, viivilla.se februari -08
Annons
Annons
Mer om Belysning

Lista: Retrolamporna som blivit dyrgripar!

Belysning Svenska retrolampor är en lysande business. De är heta objekt hos många yngre idag. Spana in värdet på den eftertraktade retrobelysningen!

Montera infällda spotlighter

Belysning Infällda spotlighter blir ett allt vanligare val av belysning. Inte bara i badrum och kök utan i hela huset. Det här behöver du veta om du planerar att...

Hej då glödlampan

Belysning Utfasningen av glödlampor fortsätter och vi har fått en uppsjö av olika lampor på butikshyllan.

60-wattaren förbjuds

Belysning Utfasningen av glödlampan fortsätter. Nu är det 60-wattarens tur att försvinna.

Lysande nyheter

Belysning Höstens nya lampor bjuder på härligt ljus och strålande humor!

Nytt & Nyttigt augusti 09

Belysning I höst börjar utfasningen av glödlampor. Nu är det lågenergi- eller LED!

Möblera för ljus

Belysning I dessa energibesparingstider är det dagsljus som gäller. Belysning inkluderar därför i högsta grad en smart möblering och ljus färgsättning, säger Monica Säter, Vi i Villas belysningsexpert.

Ljuvligt juleljus

Belysning Låt det gnistra och lysa i granen – med rätt lampor och timer sparar du massor av energi.

Nytt ljus över klotet

Belysning Hösten 2009 är början på slutet till Thomas Edisons lysande uppfinning. Utfasningen av vår vanliga gamla glödlampa har börjat. Ny teknik ger oss nu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]