Sponsrad
Mor och dotter läser godnattsaga till bra belysning.
Mor och dotter läser godnattsaga till bra belysning. Foto: iStockphoto

Strålande hem med rum fulla av belysning

Inredning

Rätt kontraster i ljussättning gör stor skillnad i hemmet och skapar spännande ljus i varje rum.

Av: Harald Nylund, 18 februari 2019

Hur har du ordnat med belysningen hemma? Känner du att det är något som saknas eller någon inredningspryl eller ett föremål som göms i skuggorna?

En kombination av punktbelysning och utspridda ljuskällor är att föredra. När du ska välja inomhusbelysning bör du utgå från ljusstrålarnas riktning och ljusets färg.

Allmänbelysning brukar utgöras av taklampor. Taklampan ska sättas upp centralt, mitt i rummet, och en av fördelarna med en taklampa är att man själv kan bestämma ljusets styrka med en dimmer. Detta är en mycket omtyckt ljuskälla av många familjer.

 


Taklampa FLAIR Nashira svart/guld.
Foto: Hornbach

 


EGLO Taklampa.
Foto: Hornbach


Taklampa COTTEX LED.
Foto: Hornbach

 

När det kommer till accentbelysning eller dekorationsbelysning ska man satsa på att ha punktbelysning för att lyfta fram föremål och skapa mysig stämning i rummet. Golvlampor är ett bra val. Tänk på att inte ha för stark belysning så att det påverkar stämningen negativt.

 

PHILIPS Golvlampa Drin 1-lågig.
Foto: Hornbach/PHILIPS

 

Lampans ljusflöde mäts i Lumen (lm) och ljusfärgen mäts i kelvin (K). Mer om detta kan du läsa här.

Färgåtergivning viktig när du planerar

Färgåtergivning handlar om hur väl olika ljuskällor återger färger. Högre färgåtergivning gör det enklare att se ljuskällornas naturliga färger. Det är därför bra att ha färgåtergivningseffekten i åtanke när du planerar vilka ljuskällor du ska ha och var du ska placera dem någonstans. Det finns LED-lampor, lågenergilampor och reflektorlampor. Färgåtergivningsindex och ljusfärg står på lampornas förpackningar.

Hornbach tipsar om hur du får rätt belysning 

  • Alla ljuskällor bör kopplas var för sig

  • Det blir flexibelt med lampor som är ställbara

  • Är ljuset riktat mot väggen känns rummet större

  • Ordna ljuskällan så att man slipper se direkt in i lampan

 

 

18 februari 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!