Många hyllor och lådor är praktiskt i barnrummet.
Många hyllor och lådor är praktiskt i barnrummet. Foto: Mio

Inredning, förvaring och inspiration – 7 bra tips för barnrummet!

Inredning

I ett barnrum måste det finnas plats för både lek och vila. Behöver du lite inspiration på hur du ska få till det? Här kommer 7 bra tips!

Av: Sandra Holmes, 14 oktober 2020

 

Med verktygstavlor och plastlådor får ni bra översikt. Här förvaringstavlan "Skådis" från Ikea och en förvaringslåda med insats från Smartstore

 

Annons

1. Mycket förvaring

Bra förvaring är A och O i barnrummet, för att hålla ordning på alla leksaker och andra smågrejer. Genomskinliga lådor, eller lådor med bilder på som berättar vad det är i, samt verktygstavlor, gör det lättare för barnet att hitta och lägga undan grejerna. Allt har sin plats och färre saker tappas bort.

 Golvlekarna kan bli ännu roligare med en fin matta. Här luggmattan "Galaxy" i slitstark polyester från Jotex.

 

2. Stor golvyta och en bra matta

Försök skapa mycket fri golvyta där barnen kan skutta omkring – och skaffa en bra matta som dämpar ljudet! Den ska både vara slitstark, skön att gå på, lätt att rengöra och dammsuga, och helst ha gummi på baksidan så den inte glider iväg. 

 

 

Ett aktivitetsbord med inbyggda lådor, som snabbt kan städas undan, från Ikea

 

3. Smarta möbler

Satsa på funktionella möbler, helst med rundade hörn och i tåliga material. 

Utdragbara sängar, höjbara skrivbord och möbler med inbyggd förvaring, är också smarta lösningar i ett barnrum.

 

 

Gör sängen till ett mysigt krypin med många mjuka kuddar och en gardin eller sänghimmel som avskärmar sovplatsen från leksakerna. Foto: Ikea

 

4. Gott om textilier

Med tyg är det lätt att förändra ett rum och sätta en personlig prägel med färg och mönster. Dessutom har det en bra ljuddämpande effekt. Ett draperi som avskärmar sänghörnan från resten av rummet är också en smart idé, både för att kunna lägga mer fokus på sömnen under insomningen, och för att skapa ett mysigt krypin för barnet.

 

 

En plats för att vara kreativ behövs, så man slipper sitta på golvet. Bord och stolar från Ikea

 

5. En pysselhörna

Ett bord där barnet kan sitta och pyssla och rita är ett måste, och gärna extra stolar eller pallar för kompisarna. 

 

Läs också: Hemma hos Isabelle McAllister

 

Lek med olika färger och motiv på väggarna. Med tejp är det lätt att få skarpa kanter när man målar. Foto: Alcro/Jonas Ingerstedt och Beckers

 

6. Fantasifulla väggar

När det gäller färg och tapeter finns det hur mycket som helst att välja mellan, så varför inte låta barnen vara med och bestämma? Kanske kommer ni på ett roligt tema för hela rummet! Att måla olika väggar i ljusare och mörkare nyanser av en kulör är också ett alternativ som skapar dynamik, eller så kan man satsa på ljusa väggar och bryta av med en annan färg på tak eller golv. 

Både små och stora mönster kan vara fint och effektfullt i ett barnrum. Här en tapet ur kollektionen "Mini me" från Intrade och "Whales in the sky" från Mr Perswall som färgmatchats med inredningen.

Sagolika tapeten "Meadow" från Mr Perswall och "Putte" med motiv av Elsa Beskow från Boråstapeter.

 

En nattlampa vid sängen känns tryggt. Denna heter Spooky Mint och finns på Ellos.se.

 

7. Ljus och belysning

Stämningsfullt ljus är viktigt för mysfaktorn i barnrummet. Satsa på flera mindre lampor, dimmer, och mörkläggande gardiner eller en rullgardin. En nattlampa vid sängen är också  bra för att hjälpa mörkrädda barn att somna. Källa: Ikea.se, Inredningsvis.se, Colorama.se

 

Läs också: 8 galna barnrum din unge skulle älska!

14 oktober 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!