Rosa anses vara en flickfärg, med hon kan lika gärna föredra blått.
Rosa anses vara en flickfärg, med hon kan lika gärna föredra blått. Foto: Fantasi interiør

Blått eller rosa i barnrummet?

Barnrum

Barnets rum präglas ofta av vem som bor där, men har samtidigt en lång tradition av könsspecifika färgval. Med dagens utbud av barntapeter finns alla möjligheter att välja annat än blått och rosa.

Av: Emelie Gressberg, augusti 2013, 13 augusti 2013

Det råder ingen tvekan om att flickrum präglas av rosa och röda toner medan pojkrum domineras av blått. Det kan handla om val av färg, tapeter, gardiner, sängkläder och naturligtvis alla typer av kläder och leksaker.

Vi är fria att välja vad vi vill, men friheten är begränsad. ”Pojk- och flickfärgade” produkter har ofta motiv som hästar, prinsessor, bilar och flygplan, de är könsbestämda och utesluter i många fall alternativa färgval. Till exempel är det nog inte så många flickor som vill ha en blå tapet när det dessutom är bilder av racerbilar på den.

 

Annons

Måste ta hänsyn till det kommersiella

Producenter och återförsäljare anpassar sig efter marknadens efterfrågan. Det betyder att könsskillnaderna i många produkter blir ett självförstärkande fenomen som är kommersiellt omöjligt att ignorera.

När barnrummet ska renoveras stöter man lätt på begränsningar att välja bort mer könsbestämda produkter. Detta är frågor som en del ser som ett jämställdhetsproblem, men det är fortfarande ett dilemma att vissa färger i kombination med könsspecifika motiv ”gör det omöjligt” att välja helt fritt.

 

Låt barnen välja färgerna själv

Flickors dragning till rosa och rött och pojkarnas dragning till blått är inte bara ett resultat av mode och traditioner. Forskning har visat att kvinnor har fler fotoreceptorer i hjärnan än män. Ju fler av dessa du har desto bättre färgseende har du – speciellt när det gäller rött, orange och rosa. Att pojkar föredrar blått kan alltså bero på att de inte uppfattar de röda färgerna lika bra som flickor.

Men inget barn är det andra likt, och även om ditt namn är Emma eller Julia är det inte givet att rummet ska målas i rosa från golv till tak. Låt ditt barn delta i både färgvalet och jobbet –att renovera barnrummet ska vara en rolig aktivitet för hela familjen.

 

Källa: Norska informationskontoret för färg och interiör (IFI).

Kartor är kul! Den här karttapeten kommer från Mr Perswall.

 

Tapeten Kompis från Syster Lycklig är både röd och blå.


Kvittrande fåglar på tapeten Lilleby från Boråstapeter.


Med gröna elefanter från Marimekko behöver man knappt berätta sagor. Finns att köpa på Midbec Tapeter.

 

I barnkollektionen Little Stars finns bland annat rutiga tapeter. Går att köpa på Midbec Tapeter.

 

Mumintapeter finns i flera olika färger med motiv som passar alla. Kolla på Tapetorama.

 

Tapeten Jimbo med paisly mönster och djurmotiv finns hos Midbec Tapeter.

13 augusti 2013 Emelie Gressberg, augusti 2013
Annons
Annons
Mer om Barnrum

Bygg en husgarderob

Barnrum Att bygga en husformad garderob är både enkelt och kul. Så här gör du - steg för steg.

Gissa vad som döljer sig bakom den här byrån?

Barnrum I två år höll föräldrarna det hemligt för sonen – på sin fyraårsdag fick han en glad överraskning!

Källaren blev tonårslya

Barnrum När barn blir tonåringar är de nästan vuxna. Det är då behoven att frigöra sig och att få rå sig själva kommer. Kanske finns det utrymme för dem i...

Mycket på liten yta

Barnrum Även på en begränsad yta kan flick- eller pojkrummet ge plats åt det mesta som kan intressera en tonåring.

Tonårslyan

Barnrum När barn blir tonåringar är de nästan vuxna. Det är då behoven att frigöra sig och att få rå sig själva kommer. Kanske finns det utrymme för dem i...

Gör ett tuff-flickigt skolbarnsrum

Barnrum Kanske är det dags att ge ditt barn ett nytt tuffare rum! När barnen passerat småbarnsåldern kan det vara svårt att hitta ett kul tema.

Inredning - så tycker barnen

Barnrum Vi i Villa har frågat några barn hur de gillar inredningen där hemma.

Vårt garage blev barnens hall

Barnrum För liten hall? Vad gör man? Stänger igen garaget för bilen och gör det till världens bästa grovhall – ja, så löste familjen Lerby sina hallproblem.

Världens bästa lekplats!

Barnrum Har du en trädgård? Grattis då har du också en fantastisk lekplats. Här får du tips på aktiviteter, i princip helt gratis, som passar alla med barnasinn...