Vardagsrumskänsla på balkongen med mattorna ”Ada Army” och ”Munin”.
Vardagsrumskänsla på balkongen med mattorna ”Ada Army” och ”Munin”. Foto: Pappelina och Fabula living

Balkongmatta – 10 snygga och slitstarka modeller

Inredning

Med en utomhusmatta blir balkonggolvet mer ombonat och skönt att gå på. Vi har valt ut 10 balkongmattor som tål både sol och regn!

Av: Sandra Holmes, 20 november 2020

1. ”Penne” är en turkos/beige medaljongmönstrad vävd bouclématta i polypropylen. Den rengörs genom dammsugning, alternativt med svamp och såpvatten. 135x195 cm, 699 kr, Jotex

2. Rutiga mattan ”Ada Army” är vävd av plastband och finns i tolv olika färger. Den är 70 cm bred och finns i olika längder, mellan 100 och 450 cm. Kan tvättas för hand eller i maskin på 30°C utan centrifugering. Matten på bilden är 225 cm lång och kostar 1 750 kr hos Pappelina

Annons

3. Konstgräset ”Silk” av märket Nordic surface har 35 mm höga silkeslena fiberstrån. Gräset består av två nyanser av grönt och innehåller krulliga fiberstrån som skapar en känsla av fjolårsgräs. Det är tillverkat i polyetylen med en metod som minimerar solljusreflektion och kan ligga ute året om. En rulle med 200 cm bredd kostar 1 144 kr/löpmeter, Balkongshoppen

4. Runda ”Defined” är en turkos matta i polypropylen av märket Cane-line och 140 cm bred. Finns i flera färger och storlekar. 4 500 kr, Länna möbler

5. Randiga mattan ”Bob” är vävd av PVC-band och finns i fem olika färger och i flera storlekar. Mattan på bilden har måtten 140x220 cm och kostar 3 900 kr hos Pappelina.

6. ”Kela” är tillverkad i polyester med vinylskum på baksidan. Går bra att lägga på ojämna ytor och är enkel att skära ner till önskade storlekar. Finns i färgerna antracit och teal. Kan tvättas i 40°C fintvätt. 200 cm bred, 490 kr/m, Kilands mattor.  

7. ”Munin” av märket Fabula living är handvävd i polypropylen, polyester och viskos. Finns i fyra olika färger med måtten 200x300 cm och 250x350 cm, från 7 899 kr hos Länna möbler

8. Beige mattan ”Evora” med gåsögamönster är gjord av polypropylen och finns även i grått. 160x230 cm, 1 260 kr, Brafab

9. ”Macao beige” är en flatvävd naturenlig matta av polypropylen som kan måttbeställas. Prisexempel för en kantsydd matta med måtten 140x220 cm: 3 438 kr, Ruugs

10. ”Beja” är en grå matta i rustik stil av polypropylen, 200x200 cm, 1 690 kr, Brafab

 

Läs mer: 8 smarta insynsskydd till balkongen

 

Köpa balkongmatta – tänk på det här!

  • Standardmåttet på en balkong är 1,4 m djup och 2,4 m bred (3,08 m2).

  • Balkonggräsmattor finns i många olika färger och utföranden och brukar vara lätta att få tag i på olika byggvaruhus. De finns i både filtmaterial och plast. Grön och grå är de mest populära färgerna. Balkonggräsmattor och konstgräs köper du oftast på rulle och det säljs i löpmeter. De är lätta att skära till med en mattkniv och kan skarvas med tejp på undersidan av våderna. 

  • Om du ska skära till mattan själv är det bra att köpa en som är lite större än de exakta måtten. Efter ett par månader har mattan anpassat sig till balkongen och då kan du skära bort överflödiga kanter. Detta är inte nödvändigt för alla material så det är bäst att fråga om råd innan du köper. 

  • Ska du ha ett konstgräs med lite högre strån så tänk på att lägga mattan så att grässtrånas lugg lutar in mot huset eftersom det ser mer naturtroget ut då.

  • Välj gärna balkongmattor som har någon form av nubbar eller dränage på undersidan. Det gör att luften kan cirkulera bättre så att mattan torkar snabbt och det inte bildas mögel. UV-skydd är också bra så att färgerna inte bleks så mycket av solen.  

  • Mattor av polypropylen brukar kunna rengöras med ljummet vatten och diskmedel.  

  • Har du en inglasad eller på annat sätt regnskyddad balkong finns det desto fler balkongmattor att välja mellan, bland annat sisalmattor och jutemattor som ger en rustik och naturlig känsla som passar bra ihop med växter. 

20 november 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!