Vägghyllor kan hängas på olika sätt och framhäver olika föremål på ett levande och lekfullt vis.
Vägghyllor kan hängas på olika sätt och framhäver olika föremål på ett levande och lekfullt vis. Foto: iStockphoto

Allt du behöver veta om vägghyllor

Inredning

Vägghyllor kan hängas på lite olika sätt - vilket givetvis är charmen med dem. Här får du allt du behöver veta om vägghyllor.

Av: Harald Nylund, 23 november 2018

Lägg extra krut på att visa upp

När du sätter upp vägghyllan ska du känna hur den liksom omedelbart hamnar i blickfånget. Man ska alltså lägga märke till den direkt när man klivit över tröskeln in till rummet och börjar se sig omkring.

Vanliga, vågräta traditionella hyllor är inget man lägger märke till eller lägger på minnet heller för den delen. Gör något unikt och roligt istället. Lägg ner lite extra krut och möda på att visa upp prydnadssaker och andra föremål som du är stolt över. Låt dem träda fram med vägghyllans hjälp.

Annons

Låt vägghyllan bli en central del av rummet

En vägghylla fyller olika funktioner och en av dem är att lyfta fram dekoration och prydnadssaker på ett snyggt sätt. Ett sätt att göra vägghyllan till en central del av rummet är att rama in den med hjälp av andra föremål. Sätt upp tavlor ovanför eller bredvid vägghyllan eller ställ en växt på golvet som liksom slingrar sig uppåt.

Lyckas du dessutom hitta tapeter eller väggfärg som framhäver vägghyllan ytterligare är det ett stort plus.

Oändligt många varianter

Vägghyllor finns i oändligt många varianter och har alla olika former och utseenden. Ytterst är detta en smaksak men det fina med vägghyllor är att du kan ställa dit i stort sett vad som helst, små eller stora, korta eller långa prydnadssaker och andra föremål. 

 

 

En del vägghyllor gör sig bäst mitt på väggen. Pang på, liksom. En del vägghyllor, å andra sidan, lämpar sig bäst i rummets ena hörn eller bredvid dörrposten. Oavsett vilket så skapar vägghyllor ordning och en struktur som är behaglig att titta på. Vägghyllans placering beror på hur stort rummet är och hur det är inrett i övrigt. Planera därför noggrant och utgå från inredningen när du bestämmer dig för var du ska sätta upp vägghyllan någonstans. 

Avståndet mellan hyllplan beror på föremål

Klassikern är att köra ett hyllplan, två eller tre. Det räcker att ha 10-20 centimeters mellanrum mellan varje hyllplan. Avståndet avgörs av vad du ställer på varje hyllplan. En del flaskor är längre än andra och det samma gäller med inbundna böcker och pocketböcker som är olika höga. Planera därför vad du ska ställa på varje hyllplan innan du börjar skruva så att du inte blir besviken.

 

 

Presentera på ett levande och lekfullt sätt

Det vanligaste är ju som bekant att man ställer saker bredvid varandra, på ett hyllplan. På samma sätt. Prova istället med att experimentera lite. Du kan ha böcker ståendes, liggandes eller lutandes. Det är ett levande och lekfullt sätt att presentera föremål på. Ingen kommer ihåg en fegis. Så är det.

Ett annat grepp som är snyggt är att fästa två läderremmar runt en hylla. Förutom det rent praktiska (att hyllan faktiskt sitter fast) är det en snygg inredningsdetalj som garanterat drar till sig blickar. Har du dessutom skinnmöbler eller andra prydnadssaker i lädermaterial blir helheten riktigt läcker. Det ser genomtänkt ut med den röda tråden som du på så sätt lyckas åstadkomma.

 

 

Spikknepet som räddar dina fingrar!

23 november 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!