Du ska inte ställa möbler för nära väggen - det är en inredningmiss.
Du ska inte ställa möbler för nära väggen - det är en inredningmiss. Foto: iStockphoto

6 vanliga inredningsmissar

Inredning

Inredningsmissar gör så att helheten aldrig riktigt får blomma ut och nå sin fulla potential. Var inte orättvis mot ditt hem utan gör rätt från början.

Av: Harald Nylund, 10 september 2018

Inredningsmiss 1: du ställer möbler för nära väggen

Trycker du upp soffan, fåtöljen eller divanen mot väggen så skapar du automatiskt ett tomrum i mitten av rummet. Det är inte alls snyggt och rummet kommer kännas mindre. Utgå från rummets storlek när du inreder med soffgruppen för att inte göra denna inredningsmiss. Drar du ut möblerna så skapar du luft och rummet känns genast större.

Annons

Inredningsmiss 2: du ”matchar” för mycket

Man hör det hela tiden. På tunnelbanan, på caféet och av kollegorna på jobbet. Det gäller inte enbart klädesplagg utan även inredning. "Matchning, matchning och matchning".

Visst kan det vara läckert om en del saker matchar med varandra men det går lätt till överdrift. Tänk dig ett rum där allt går i samma mönster eller färg. Nej, usch, det går bara inte. 

 

 

Inredningsmiss 3: du börjar i fel ordning

En klassisk inredningsmiss är att man helt enkelt börjar i fel ordning. Man samlar på sig hundratals små prydnadssaker från olika semesterresor, basarer och loppmarknader. Alla prylar är olika och man börjar dekorera rummet för att stolt visa upp allt man fyndat.

Istället för att fullkomligt "dränka" hemmet med saker så bör du börja med att avgränsa till en särskild plats. Ha inte allt utspritt.

Inredningsmiss 4: du hänger gardinerna fel

Du har säkert sett det hundratals gånger förut. Gardiner och gardinstänger hänger garanterat på olika sätt i olika hem. Gardiner som är för korta går bort. Gardinstänger som är uppskruvade precis ovanpå fönster går också bort. 

Fäst gardinstången högt på väggen och låt gardinerna följa väggarna hela vägen ner på samma sätt som kurvor följer vackra klänningar. Det är snyggt och elegant.

Inredningsmiss 5: du väljer fel matta

En liten matta i ett rum med stor golvyta ser inte naturligt ut. Det ser fjuttigt och snålt ut. En matta gör mycket för rummet och det är därför viktigt att välja ut rätt matta.

Inredningsmiss 6: du glömmer hallen

Det är lätt att glömma bort hallen. Eller kanske inte glömma bort utan välja att prioritera andra rum först. En inredningsmiss är att man inte lägger ner krut på hallen. Det är trots allt det första du möts av när du kliver in i hemmet. Hallen säger mycket om vilka som bor där.

Använd hallen för att skapa något unikt och personligt. Den behöver inte vara stor, det behöver inte vara högt i tak - du kan uträtta stordåd ändå.

Med enkla medel kan du ta tillfället i akt att berätta något fint om dig själv och din familj. Häng upp bilder från semesterresor eller använd accessoarer och inredningsdetaljer som berättar något kul om er.

 

 

Så tar du bort märken på trägolvet.

10 september 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!