Det är viktigt med bra ljusinsläpp i ett hemmakontor.
Det är viktigt med bra ljusinsläpp i ett hemmakontor. Foto: iStockphoto

5 tips - skapa bästa hemmakontoret

Inredning

Ett bra hemmakontor har ordning och reda, en skön kontorsstol och bra förvaringsmöjligheter. Men det är inte allt. Här får du 5 tips. 

Hemmakontoret är en plats som är avsedd för arbete. Det ska vara en plats som är inbjudande och där du har ordning och reda. Se hemmakontoret som en tillflyktsort dit endast du har tillträde. Precis som på arbetsplatsen vill du inte att någon kommer och rotar runt bland papper, pennor och pärmar. Keep it clean.

Håll ordning och reda på arbetsbordet

Annons

Det kanske allra viktigaste är arbetsbordet. Det ska vara enkelt och stilrent och på bordet ska det inte vara rörigt och stökigt. Bastanta möbler och flashig inredning kan du lämna till vardagsrummet och det behövs inte alls i ett hemmakontor. På arbetsbordet ska du kunna hitta det du söker fort. Det gäller allt från pennor, laptop och anteckningsblock.

 

 

Välj en kontorsstol som är skön att sitta i

Val av kontorsstol är av stor betydelse. I ett hemmakontor ska du kunna sitta skönt i åtaliga timmar med pappersarbete och annat bestyr. Välj en kontorsstol som du tycker är skön. Tänk att funktion går före skönhet. Det innebär dock inte att det ena nödvändigtvis behöver utesluta det andra. 

Det kan med fördel vara en stol som du inte sjunker ner i, men som ändå ger ett skönt stöd mot ryggen. Ergonomi är viktigt och det innebär att kontorsstolen bör vara lagom hög så att du inte tvingas luta dig över arbetsbordet eller kröka ryggen.

Viktigt med förvaring och inredning du inspireras av

För att få ordning och reda är pärmar, förvaringslådor och hurtsar att föredra. Det hjälper dig att hitta struktur. Fokusera på förvaring. Har du ordning så kommer det bli lättare för dig att komma igång och det gör att hemmakontoret känns inbjudande. Köp in en anslagstavla, whiteboard eller metallställning som du fäster på väggen ovanför arbetsbordet.  

Välj ut ett bra rum till hemmakontor

Hemmakontoret gör sig väl i ett rum som resten av familjen inte använder eller där du inte spenderar kvalitetstid. Inred inte hemmakontoret med en TV eller soffa; det kommer automatiskt få dig att prioritera annat än just arbete.

Har du begränsad yta i bostaden kan du inreda hemmakontoret i ett av sovrummets hörn exempelvis. Med enkla medel kan du avgränsa eller avsätta en yta för hemmakontor. Du kan använda en rumsavskiljare eller ställa upp en bokhylla mellan sängen och hemmakontoret. 

Ha bra ljusinsläpp och använd dig av utsikten

Bra naturligt ljusinsläpp är viktgt i ett hemmakontor. Det håller dig pigg och fokuserad. Sätt inte upp stora, tunga gardinlängder som kommer att begränsa ljusinsläppet.

Väljer du att inreda hemmakontoret i ett rum en trappa upp, eller är utsikten fenomenal, ska du givetvis dra nytta av det. Då kanske du till och med ska ställa arbetsbordet så att du enkelt kan titta ut genom fönstret och runda av dagen när solen går ner.

Sitt inte uppe sena nätter och jobba. Sömn är viktigt för återhämtning och för att orka med dagarna. Med det sagt ska du fortfarande se till att ha bra belysning i hemmakontoret. Ha gärna lite starkare belysning över arbetsbordet och lite svagare belysning i resten av rummet för att göra det trivsamt och ombonat.

 

 

Husmorsknep för miljövänlig städning.

12 oktober 2018
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!