Med homestyling gör du bostaden mer attraktiv för försäljning.
Med homestyling gör du bostaden mer attraktiv för försäljning. Foto: iStockphoto

5 tips – schysst homestyling

Inredning

Homestyling innebär att göra fint i bostaden innan den går ut till försäljning. Istället för att anlita en firma kan du göra mycket på egen hand för att höja bostadsvärdet och locka till dig fler spekulanter. Här ger vi dig 5 tips. 

Inkludera istället för att exkludera

Tricket är att skapa ett hem som alla kan tänka sig att bo i. Du ska inte riktiga dig specifikt åt "singelkillen", "flerbarnsfamiljen" eller "samboparet". Satsa på neutrala färger och skapa ett hem som är både ombonat och mysigt.

Annons

Less is more...

Har du mycket möbler hemma? Ta bort! Ett hem som är överöst med möbler känns trångt och blir svårt att placera så överväg noga vilka möbler du ska ha kvar.

Anpassa inredning efter yta. Tänk såhär: Hur många sittplatser är matbordet avsett för? Hur många får plats i soffan? Behövs verkligen den där fåtöljen eller blir den överflödig? Är soffgruppen för stor eller lagom stor? Ta en runda i hemmet och se till så att det finns något i varje hörn och häng upp gardiner.

 Det ska inte se ut som att det är höga vågor på havet (alltså att det står mycket möbler i ena sidan av rummet, och kanske ingenting alls i den andra sidan). Möbler och textilier ska fördela sig jämnt. Det ger en snygg helhet och ett ordnat intryck.

Rent och fräscht!

Ta bort personliga tillhörigheter så som familjefoton, anslagstavlor och annat. Addera fina blommor, doftljus, köksredskap och goda kryddor. Det ska kännas som att det bor människor i hemmet, snarare än att människor är på väg därifrån (även om så är fallet). Få det att se ombonat och trevligt ut. Det ska vara fullt av liv och rörelse. 

Det ska finnas gott om golvutrymme så att spekulanterna kan ta sig fram och utforska det de är nyfikna på. De ska inte behöva sträcka sig över ett bord för att kunna titta ut genom fönstret eller kliva sick-sack genom soffgruppen för att ta sig genom vardagsrummet. Skapa luft, helt enkelt. 

 

 

Bortsett från det rent inredningsmässiga är det även viktigt att putsa fönstren och göra rent och fint. När man kommer som spekulant på en husvisning använder man samtliga sinnen. Det är med andra ord inte enbart inredningen som spelar roll utan dofter är minst lika viktiga. Ett välstädat hus som doftar gott säger mycket om husägaren. 

Inga frågor är dumma

Tycker du att inredning är ganska svårt och inte känner för att anlita någon inredningsexpert - vänd dig till din bekantskapskrets.

Använd sociala medier och be om hjälp. Kom ihåg att lyssna in vad din vänner säger som är på besök. Fråga vad de tycker om inredningen. Det krävs ingen inredningsexpert för att komma med goda råd och tips när det kommer till just homestyling.

En bra "icebreaker"

Sök bilder på bostadsförmedlingssajter och på nätet. Hur brukar bostäder se ut som ligger ute till försäljning?

Vilka vinklar är vanliga på foton? Fota gärna trämaterial och fyll på med växter och grönska. Luska fram vilka de stora inredningstrenderna är och gör hemmet modernt och trevligt. Många som letar hus har garanterat funderat på hur de själva ska inreda hemmet en vacker dag. Om du redan ligger steget före och har tagit reda på inredningstrender så kommer du snabbare att väcka ett intresse hos spekulanterna. Det är dessutom en bra "icebreaker" att berätta om inredningen och hur du tänkt.

 

 

Linda Bengtzings favoritprylar i hemmet.

22 november 2018
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!