Förändringarna börjar i vardagsrummet.
Förändringarna börjar i vardagsrummet. Foto: iStockphoto

5 tips - så inreder du vardagsrummet

Inredning

Nytt år och dags för förändring i hemmet. Börja med att inreda vardagsrummet. 

Av: Harald Nylund, 14 januari 2019

Fyll på med växter och naturmaterial

Det många strävar efter först och främst är att få till ett vardagsrum som är ombonat och mysigt. Då behövs mjuka och fluffiga textilier. Blanda möbler och detaljer i olika naturmaterial för att få till en snygg kontrast. Då har du även krattat manegen för att få in mer natur och växter i vardagsrummet. Dessa gröna skönheter fyller rummet med vackra färger och renar luften samtidigt.

I år vill vi få in mer natur i hemmet i vår strävan att komma naturen närmare. Låt växterna stå på golvet, i bokhyllor, på bord och på fönsterkarmar. Inred med dina favoritväxter och blanda olika för att göra hemmet riktigt personligt och fint. Jordnära färger passar mycket bra till. 

Annons

 

 

Tänk på soffans placering i vardagsrummet

Soffans placering i vardagsrummet är av stor betydelse. Det ska vara det första man ser när man kommer in. Soffan ska stå på mattan - gärna en fluffig en - centralt i mitten av rummet. Soffan ska vara vänd mot ingången och det ska se inbjudande ut. Förstärk det intrycket med mjuka plädar och filtar och fluffiga kuddar.

Tänk på att inte möblera för mycket vid soffgruppen. Har du en stor soffa med gott om sittplatser så behöver du inte addera så många andra möbler. Men visst kan det vara snyggt med en fåtölj eller två. Det är viktigt att den fluffiga och sköna mattan har rätt storlek i förhållande till soffans storlek. Soffan, soffbordet och någon enstaka sittmöbel ska alla kunna stå ovanpå mattan. 

Beige eller vita gardiner

Gardiner är viktiga för helheten och kanske framför allt för ljuset. Långa, eleganta vita eller beige gardiner är att föredra i vardagsrummet och släpper in det naturliga ljuset på ett bra sätt. Detta till mörka väggar gör rummet ombonat. Mörka väggar har även en tendens att lyfta fram prydnadssaker, foton och konst på väggarna. Vill du få in så mycket naturligt ljus som möjligt så är tunna, ljusa gardiner att föredra. På vintern ska du med fördel använda tjockare gardiner som isolerarar så att du får en bra inomhustemperatur. 

 

 

Använd flera ljuskällor

I vardagsrummet är det snyggt om du dels använder dig av det naturliga ljuset, men även kombinerarar det med levande ljus och fler ljuskällor. Det höjer mysfaktorn och ger stor effekt kvällstid. Vilka ljuskällor du ska använda dig av beror delvis på hur stort vardagsrummet är, men även vilka färgskalor och material du har valt. Det allra enklaste är att prova sig fram och genom att ljussätta på lite olika vis. Kör både med riktad, lite hårdare belysning, och med mjukare belysning. Har du en taklampa kan du installera en dimmer för att få mjukare belysning på kvällen när du vill få en mysig atmosfär. 

Värm upp och gör det mysigt på samma gång

Har du en kamin kommer denna tillföra mycket, särskilt under årstider som denna. Förutom att värma upp och knastra sådär mysigt så höjer den värdet på huset. Det finns bland annat braskaminer, gjutjärnskaminer och kakelkaminer som alla har olika fördelar. Innan du slår till kan du prata med återförsäljaren och berätta vilket behov du har för att hitta rätt variant.

 

Ann Söderlunds favoriter i vardagsrummet.

14 januari 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!