Spendera tid tillsammans i ett sovrum som bara känns så där helt rätt.
Spendera tid tillsammans i ett sovrum som bara känns så där helt rätt. Foto: iStockphoto

5 tips - så inreder du sovrummet

Inredning

Sugen på att inreda sovrummet? Kanske byta belysning eller hitta nya förvaringsmöjligheter? Här får du några tips.

Av: Harald Nylund, 30 januari 2019

Tips 1: Viktigt att inreda praktiskt

Vad vill du kunna göra i sovrummet förutom att sova där? Det finns en del oskrivna regler och alla har vi olika behov. En del anser att det är ett måste att ha en TV på väggen och en del anser att den absolut inte hör hemma i sovrummet. En del vill ha många speglar i sovrummet och kanske ett sminkbord. En del tycker att sminkbordet bättre lämpar sig i hallen. 

När du inreder sovrummet är det viktigt att du tänker på att det ska vara praktiskt. Du ska trivas i sovrummet och allt ska få plats. Beroende på var eluttagen sitter och var ljuskällorna finns så kan du själv välja hur och var du vill placera sängen och nattduksborden. Du kanske vill ha någonstans att sitta också? Kanske en fåtölj eller sittpuffar.

Annons

 

 

Tips 2: Nöj dig inte med en taklampa

Det allra vanligaste är att vi har en taklampa som bas och sedan kombinerar denna med andra ljuskällor. När vi städar sovrummet eller klär oss på morgonen vill vi ha starkt ljus. På sena kvällar vill vi kunna tona ner ljuset och ha mysigt ljus från sänglampor, så kallad punktbelysning, eller ljus från ljusslingor. De flesta brukar lösa detta genom att installera en dimmer till taklampan. Flera olika ljuskällor är dock att föredra. 

Så får du mysbelysning i sovrummet

 

 

Tips 3: Balans och harmoni får oss att sova bättre

Vad kan du om Feng Shui förutom att det är en uråldrig vetenskap? Man kan säga att Feng Shui används både i naturen och i hemmet och syftar till att skapa balans och harmoni i både kropp och själ. Feng Shui går ut på att skapa ett flöde av energier som får oss att må bra, och i sovrummet: sova bättre. Det är viktigt att sängen placeras på rätt sätt och att vi undviker sådant som gör oss stressade eller får oss att tänka på annat än just sömn och avkoppling. Från sängen ska man kunna ha uppsikt över dörren och inredningen ska bestå av mjuka och ljusa färger och former. 

Tips 4: Övermöblera inte och ha bra förvaring

Ta bort sådant som ligger framme och skräpar. Ett bra sätt att lösa detta på är genom att ordna med bra förvaringsmöjligheter. Försök att inte övermöblera sovrummet eller att ta ut svängarna alldeles för mycket när det kommer till prylar, hyllor och annat. Sängen ska hamna i blickfånget och sängen ska vara huvudpersonen. Det är även snyggt om säng och sängbord matchar i material och färg. När det kommer till förvaring så kan du antingen ha hyllor, en rymlig garderob eller utdragbara sänglådor under sängen. Det finns mycket plats att spara genom att ha bra förvaring. 

Tips 5: Fötterna älskar en mjuk matta

Det är faktiskt ganska skönt att kliva upp på morgonen och ställa sig på en mjuk matta. Det är inte lika skönt att ställa sig på ett kallt trägolv. Hur du ska placera mattan beror på hur stor den är i relation till sängen. En lite mindre matta kan du placera vid sängens fotända så att åtminstone halva sängen står på mattan. Köp en matta som är lika bred (eller något bredare) än sängen. Har du möjlighet kan du även satsa på att lägga en heltäckningsmatta i sovrummet.

Så får du ett sovrum du kommer älska

 

Så tar du bort gammalt stearin från ljuslyktan.

30 januari 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!